Roland: ”Solitt rakt igenom”

Publicerad 30 april 2010

Efter 2-0-segern över IFK Göteborg var Roland Nilsson ”fruktansvärt nöjd” med tre poäng. Kommentarer från honom samt Ivo Pekalski och Guillermo Molins.

Inför den svåra bortamatchen mot Göteborg betonade Roland Nilsson hur viktigt det var att MFF vågade spela fotboll mot kampstarka IFK; spela i meningen vägvinnande passningsspel och inte långbollar.

– Vi hade sett IFK spela, och visste att de är väldigt aggressiva. Skulle vi hamna i det spelet att de satte press på oss och vi fick sparka långt skulle vi förlora. Men vi visade redan från första minuten att vi vågade spela fotboll: vi ville ha ner bollen på backen, röra oss, visa oss. Vi gjorde precis vad vi kommit överens om och på ett väldigt bra sätt. Det gjorde att pressen från IFK blev mindre än vi hade förväntat oss, sa Roland Nilsson efter matchen.

MFF fick bit för bit ett övertag i matchen, och efter 21 minuter kom 1-0-målet, vackert inpangat av Daniel Larsson, framspelad av Wilton Figueiredo. Därefter fortsatte MFF hålla spelet uppe och tog oftast udden av eventuella Göteborgsfarligheter innan de hunnit uppstå.

– Efter 1-0 lyfte vi oss ytterligare, vi jobbade på bra i både spelet framåt och bakåt. I andra halvlek justerade vi lite efter att vi börjat falla lite med backlinjen för tidigt, vilket gjorde Göteborg kunde skapa lite i mellanrummet mellan mittfält och backlinje. Återigen gjorde vi det väldigt bra. Vi fick det spel vi ville ha.

Halvvägs in i andra halvlek pricksköt Guillermo Molins in 2-0 i högra krysset efter pass av Daniel Larsson och några egna dribblingar – liksom 1-0 ett mycket vackert mål. Med åtta minuter kvar av matchen fick Ricardinho sitt andra gula kort och därmed också ett rött.

– När vi fick utvisningen blev det väldigt tungt för oss, då kom den där anstormningen som vi hade väntat oss. Då började vi slå långbollar, för vi inte folk nog att spela oss ur. Men vi fajtades väldigt bra, och jag är fruktansvärt nöjd med de tre poängen.

Er bästa, mest helgjutna match hittills i år?
– Det är solklart att vi får press på oss på slutet, när vi bara är tio man. Men annars är det solitt rakt igenom. Bra inhopp också.

IFK Göteborgs tränare Jonas Olsson var stor i nederlagets stund och gav motståndarna beröm:
– Malmö vinner hur rättvist som helst. Vi kommer inte in i det presspel som är vårt signum utan ligger en meter fel hela tiden, vilket gör att vi är väldigt trötta när vi själva får bollen. Vi ger ofta bort den, och gör många tekniska misstag. Malmö är väldigt skickliga, och när vi hamnar i det där ekorrhjulet att hela tiden få jaga boll så ser vi tunga ut.

På centrala mittfältet glänste Wilton Figueiredo. Bredvid honom gjorde Ivo Pekalski sin andra match från start, och Roland Nilsson hade många positiva ord att säga om Ivos insats.
– Ivo Pekalski gör ett fantastiskt bra jobb på mitten. Han avlastar Wilton på ett mycket bra sätt. Han är väldigt smart i sitt spel. De två innermittfältarna var väldigt bra idag. För vi ville inte ha krigandet, vi ville ha spelandet. Vi ville utnyttja det vi är bra på: röra oss snabbt, hitta passningsspel som gör att IFK verkligen får välja var de ska sätta press på oss. Då är Ivo en väldigt bra bollspelare.

Ivo själv var nöjd med sin insats.
– Efter matchen mot Djurgården kände jag att jag hade mer och visa, och jag tyckte det gick bättre idag. Jag tror det kommer att bli bättre och bättre för varje match jag får spela. Varje gång man får chansen gäller det att ta den. Och det tycker jag har gjort. Jag tackar för förtroendet, sa Ivo Pekalski.

Hur ser du på din roll i matchen?
– Min roll var mycket att droppa ner framför mittbackarna så att de skulle kunna spela upp på mig, att jag skulle kunna hålla i boll, spela ut och styra lite grann. Ge lugn och tid åt laget.

Målskytten Guillermo Molins sammanfattade kärnfullt hur segern vanns.
– Vi krigade för varandra och vi spelade spelet vi kan. Så, det var perfekt idag.

Imorgon fredag ska MFF simma lugnt – bokstavligen talat. Med bara två dagar mellan matcherna och TFF hemma på söndag ligger all fokus på att samla energi till nästa urladdning. Vilket förstås är lättare med två segrar på fyra dagar i ryggen.

– Att vakna upp imorgon med ett leende på läpparna, eller att inte göra det – det betyder så mycket, sa Roland Nilsson.

Så sant, så sant.

Tobias Christoffersson