Roland och Pontus efter matchen

Publicerad 24 juni 2010

Några kommentarer från Roland Nilsson och målnickaren Pontus Jansson efter MFF:s 2-1-seger över Bröndby.

Inför 986 åskådare på ett sommarvarmt Swedbank Stadion besegrade MFF danska topplaget Bröndby för andra gången i år. De himmelsblå följde upp försäsongens 3-2-seger borta med 2-1 och en bra insats, särskilt i andra halvlek.

Första halvlek förblev mållös och det syntes på spelet i rätt makligt tempo och rätt oslipade kanter att det var just en träningsmatch. Men det syntes också att värmen påverkade skeendena på plan.

– Det var jäkligt varmt! Det märks att temperaturen har stigit väldigt snabbt, kropparna hade inte hunnit acklimatisera sig till värmen, det syntes på båda lagen, sa Roland Nilsson efter matchen.

– Det var inte lika intensivt i löpningarna; hade man gjort två tre stycken ville man gå ner i varv och ta igen sig. Framför allt i första halvlek, i andra blev det mer skugga.

Chanser fanns åt båda hållen, den allra främsta utan tvekan den straff Bröndby tilldömdes efter knappa 20 minuter. Men Johan Dahlin slängde sig rätt, sträckte ut och stod för en mycket, mycket fin räddning på en straff som inte alls var dåligt slagen.

Det var MFF som tog ledningen, och det efter 66 minuters spel på frispark. Wilton slog den fin från vänster, och det var Pontus Jansson som seglade upp och nickade in bollen i mål. Men ledningen stod sig inte länge. Bara två minuter senare kvitterade Bröndby efter en hörna.

– Lite det vi pratat om tidigare: vi blir så nöjda när vi gör mål så vi glömmer att fokusera under ett antal minuter. Killarna är väl medvetna om att det är något vi måste bli bättre på. Men efter det kom vi tillbaka starkt; vi lyfte oss, satte bra fart igen och ville vinna matchen, sa Roland.

Sista 20 minuterna tog MFF över och vaskade fram ett gott antal fina anfall och heta lägen, men in i det längsta också utan att få till den sista skärpan i de sista momenten. Ända tills i den 90:e minuten, då Guillermo Molins spelade fri Hernane, som gled förbi målvakten och gjorde 2-1.

– Hernane visar mer och mer sina kvaliteter. En annan spelartyp än Eddie. Han visar att han är en målskytt.

Jämfört med förra träningsmatchen i lördags mot Elfsborg såg Roland Nilsson sitt lag ta ett steg framåt.

– Vi kladdade till det lite emellanåt; vi håller i bollen lite för länge i vissa moment, och då hamnar vi i trångomål och tappar bollen. Men i övrigt ganska bra tycker jag. Det var lite vassare idag, både i löpningar och i passningstempo. Lite bättre in i närkamperna också. Vi är rätt väg. Matchen var fram och tillbaka, men i det stora hela var vi det bättre laget. Och vi ska vara det bättre laget, för vi är längre fram än dem.

Daniel Larsson tvingades gå av plan i slutet av första halvlek efter att ha blivit trampad på foten.
– Han vrickade till den, och vi tyckte det var bättre att ta ut honom direkt istället för att riskera en blödning i foten.

Eftermiddagens första målskytt Pontus Jansson var förstås nöjd efteråt, inte bara med sitt mål utan med hela lagets insats.

– Det var kul att spela idag, och starkt av oss att vinna; Bröndby är ett bra lag. Vi hade bra försvarsspel idag tycker jag. De hade några skott och några inlägg och instick men över lag hade vi bra koll. Wiltons frispark var mycket bra, och vi kom bra med hela laget. Hade inte de andra tagit löpningarna hade jag aldrig kommit fri och först på bollen, sa Pontus Jansson.

En alldeles särskild notering är materialförvaltare Kenneth Folkesson värd. Han fick nämligen rycka in som assisterande domare när huvuddomaren tidigt i matchen skadade sig och en av de assisterande tog över pipan. Folkesson visade fullt väntat god blick, fint gehör och ett antal säkra fotisättningar. I andra halvlek tog en influgen linjeman över.

Avslutningsvis också ett GRATTIS och ett BRAVO till MFF:s U19-lag, som på träningsplan 5 besegrade IFK Göteborg med 3-1 i ett U19-allsvenskt toppmöte!

Tobias Christoffersson