Roland och Hans inför premiären

Publicerad 31 mars 2008

I en intervju med hemsidan berättar MFF-tränarna om arbetet under försäsongen, och säger sig vara mest nöjda med hur laget lyckats med passningsspelet.
– Att vi ska göra det allra bästa vi kan, svarar Roland Nilsson på frågan om vilka förväntningar publiken ska ha på sitt MFF – i kvällens premiär såväl som under hela säsongen.

I en intervju med hemsidan berättar MFF-tränarna om arbetet under försäsongen, och säger sig vara mest nöjda med hur laget lyckats med passningsspelet.
– Att vi ska göra det allra bästa vi kan, svarar Roland Nilsson på frågan om vilka förväntningar publiken ska ha på sitt MFF – i kvällens premiär såväl som under hela säsongen.

Så är det dags. Efter tre månader med laget ska Roland Nilssons och Hans Grens MFF spela sin första tävlingsmatch. Efter tre månaders försäsong med fysisk uppbyggnad, intrimning av nya fotbollsidéer och murandet av lagandan är det på riktigt. Och det ska funka. Tre månader kan knappast betraktas som annat än en första början, men när svenska mästarna och tillika ärkerivalerna IFK Göteborg står där på Stadions ena planhalva och MFF på den andra och domare Fröjdfelt blåser igång matchen på måndag kvart i åtta är det likväl på riktigt. Och det ska funka.

Torsdag eftermiddag mellan träningarna sätter sig Roland Nilsson och Hans Gren ner för en intervju inför premiären. Läget är inte det bästa för småprat. Anders Andersson har just fått konstaterat ett brott på skenbenet efter en kollision på förmiddagsträningen, vilket innebär att en av lagets nyckelspelare med fyra dagar till seriestarten sannolikt är borta hela vårsäsongen. Annars har skadesituationen under försäsongen varit högst hanterlig. Jonas Sandqvists fotskada, det enda allvarligare tillbudet dessförinnan, visade sig lindrigare än först befarat. Inför premiären var bara Edward Ofere, ljumskskadad, borträknad från medverkan. Nu är det plötsligt värre.
– Vi lever i stunden, vad som helst kan hända när som helst. Det är bara att ta. Alla skador är tråkiga, för spelaren och för laget. Men det är förstås spelaren som mår mest dåligt. Shit happens, säger Hans Gren.

Är ni nöjda med försäsongen? Hur är den allmänna känslan?
Roland Nilsson:

– Den allmänna känslan är att det ser ganska bra ut. Vi har fått igenom en hel del av det vi arbetat med. Nu börjar matcherna, och då får vi se hur det fungerar.
Hans Gren:
– Vi har bara jobbat med det här laget i tre månader. Att tro man har hittat en melodi nu som ska hålla i vått och torrt… så är det inte. Vi kommer hela tiden att jobba vidare med lagets utveckling. Ibland kommer vi att ha toppar och dalar och ibland kommer vi att stagnera lite. Nu går vi in i en annan typ av träning, en mer taktiskt inriktad träning inför mötet med olika motståndare.

Vilka indikationer har ni fått i träningsmatcherna?
Hans Gren:
– Att vi inte är färdiga än. Att det fortfarande finns en hel del som vi måste jobba vidare på. Av naturliga skäl.

Om ni ska välja en match, eller del av match, från försäsongen då det sett riktigt bra ut?
Hans Gren:
– Tja, den match vi vann med 14-1 i Florida, den såg bra ut. skämt åsido, det är svårt att plocka ut. En fotbollsmatch är 90 minuter och innehåller alltid perioder som är bra och mindre bra. Det är väldigt sällan man gör allting rätt i 90 minuter, en hundraprocentig match.

Ni har valt att ha ganska beskedligt motstånd i träningsmatcherna. Varför det?
Hans Gren:
– Jag vet inte det. TFF, Nordsjälland, Lyn, Lyngby – det är fyra lag i högstaligan. I hälften av träningsmatcherna har vi alltså mött lag på samma nivå som oss. Men visst, det är medvetet att vi valt lite ”lättare” motstånd, för ska man spela in en ny spelidé, då måste man också få lyckas med den i matcherna, och då går det inte att möta de allra bästa lagen, då det mer handlar om att kämpa. Jag tycker vi valt bra motstånd utifrån var vi befinner oss, i vilken fas vi ligger. När vi är färdiga med spelidén kan vi tugga på med mer tävlingsinriktade matcher – men det får vi ta sen.

Det var nog ganska många som lämnade Stadion efter genrepet mot Häcken med känslor av oro och/eller besvikelse efter att ha får se MFF falla ihop lite i andra halvlek och tappa matchen.
Roland Nilsson:
– Jag tycker vi spelade väldigt bra i 60 minuter. Sedan fick i göra lite byten och då stannade vi av lite, vi gick ner oss i tempo och tappade aggressivitet. I det läget gjorde vi fler byten än vi hade tänkt. Normalt hade vi nog låtit dem på plan köra på, men nu valde vi att byta fler för att ge fler i truppen lite speltid istället. Sedan hade vi också en del spelare borta med olika landslag.
Hans Gren:
– Häcken är också ett bra lag, de gör alltid bra ifrån sig mot allsvenskt motstånd. Ska man bara fokusera på sista 25-30 minuterna, kan man orolig. Men det gör inte vi; vi vet vad vi gjorde för fel, och det har vi jobbat med sedan dess. Förhoppningsvis har vi lärt oss något.

Vad tycker ni laget lyckats med bäst i spelet bäst under våren?
Roland Nilsson.
– Att vi har haft ett bra passningsspel. Att vi så att säga vågar spela. Att till exempel våga spela på markerad spelare. Nu är vi inte så oroliga länge, om en spelare vill ha bollen spelar vi till honom oavsett om han har en kille i ryggen eller inte. Vi känner att vi klarar av det, och det är viktigt för oss.

I träningsmatcherna har man tydligt sett hur laget haft ambitionen att så ofta som möjligt spela sig ur farliga situationer och inte bara slå undan bollen – och det har ofta fungerat bra.
Roland Nilsson:

– Det har vi verkligen tryckt på. Sedan vet vi att det också innebär ett risktagande, som vi kunna göra i träningsmatcherna men som vi inte kan göra i tävlingsmatcherna.
Hans Gren:
– Possessionspelet har varit viktigt för oss: att vi vågar spela bollen till varandra i många lägen och inte bara sparkar i väg den, att vi inte stressar och i tid och otid försöker hitta den där avgörande passningen utan behåller bollen inom laget tills vi hittar ett bra läge.

Är ni nöjda med tempot i passningsspelet?
Hans Gren:

– Vi hade gärna sett att det gått lite fortare, men det vill man väl alltid. Fart i passningsspelet är kanske det allra viktigaste i dagens fotboll. motståndarna oftast är skickliga på att organisera sig i försvarsspelet, och då handlar det om att snabbt få bollen i och spelarna i rörelse för att luckra upp.
Vilket såg problematiskt ut i slutet av första halvlek mot Häcken, då MFF hade ett stort spelmässigt övertag men svårt att bryta igenom Häckens väl samlade försvarsmur.
Hans Gren:
– Därför är det ännu viktigare ha snabbt passningsspel, för att få isär dem. Är de organiserade måste bollen gå snabbt. Det innebär vissa risker, men det är ett måste.

Ni har från början betonat hur viktigt det är att alla verkligen jobbar tillsammans på plan och att ni ska arbeta mycket med lagandan. Hur går det arbetet vidare?
Hans Gren:

– Lagandan precis som mycket annat är färskvara. I början är det relativt enkelt att skapa en bra laganda, sedan gäller det att den håller över tid, och även tål påfrestningar. Där har vi inte varit än, vi har inte blivit utsatta för några stora påfrestningar.

Har 4-1-3-2-uppställningen ”satt sig”?
Hans Gren:

– Det är bara en uppställning hur vi startar matchen. I vissa lägen ser det helt annorlunda ut, både i anfallsspelet och i försvarsspelet långt ner.

Hur ser ni på den offensive centrale mittfältarens roll?
Roland Nilsson:
– Det tre där framme är offensiva alla. Vi spelar inte med en diamant, där en är bara defensiv och en bara offensiv. Vi har en mittfältare med större ansvar för det defensiva och tre framför. Hur de rör sig och jobba varierar mycket med matchsituationen och vad motståndet bjuder på.

Hur fungerar yttermittfältarna?
Hans Gren:
– Ytterbackar och yttermittfältare ska samsas om breddspelet, ytterback i första hand, yttermittältare i andra hand tar bredd. Det är situationsanpassat, och vi har olika uppspelsvarianter; ibland är yttermittfältaren väldigt bred, ibland där inne. Sen kan man göra taktiska dispositioner i en enskild match. Men det hoppas jag har framgått av träningsmatcherna, att vårt kantspel är rörligt och att ytterbackarna är med i offensiven.

Ovisshet. Det är nog det begrepp de flesta, från inbitna fans till så kallade experter, knyter till MFF och lagets förmåga och möjligheter 2008. Och nog delar tränarna åtminstone till viss del denna ovisshet.
Roland Nilsson:

– Så är det för alla lag, även mästarna. Vi vet att det är bra kvalitet i truppen. Nu gäller det att få dem att få ut det tillsammans, att i vått och torrt ställa upp för varann, och inte tvivla på sig själv eller lagkamraterna.

Ni har haft tre månader med laget, och nu väntar en högintensiv vårsäsong med väldigt tätt mellan matcherna. Vilka förväntningar har ni på våren?
Hans Gren:

– Bra väder och bra planer. Nej, men förväntningarna är att vi spelar det spel vi tränat på, att vi ser de tendenserna. Det här laget är inte färdigt på långt när.
Roland Nilsson:
– Att spelarna ska känna sig trygga i det vi gör. De har uttalat sig om att de inte kände sig trygga förra säsongen, så det är en viktig bit för oss att de känner trygghet nu.

Vilka förvätningar ska publiken ha på sitt MFF?
Roland Nilsson:

– Att vi ska göra det allra bästa vi kan.