Roland och Daniel efter matchen

Publicerad 29 augusti 2010

– Ibland får man sätta på sig det blå stället och kriga, och det gjorde vi väldigt bra idag, sa Roland Nilsson efter 1-0 segern över Elfsborg. Kommentarer också från målsnickaren Daniel Andersson och Magnus Haglund.

Den satt långt inne, men den kom, underbart nog, till slut. MFF:s nionde raka hemmaseger, sjätte raka seger i serien – och tillika den seger som förde upp de himmelsblå i serieledning. Med 21 omgångar av 30 spelade har MFF 48 poäng, två före tvåan HIF.

Och det var lagkaptenen som visade vägen dit. Daniel Andersson nickade i den 79:e minuten in en hörna (via en elfsborgsspelares ben) i mål, efter nästan åtta niondelar spelade av en jämn och tät match där båda lagen haft sina perioder utan att någon riktigt glänst. Chanser åt båda hållen med övervikt för MFF:s. 

– Första halvlek känns jämn; vi kanske är lite vassare i våra omställningar, men andra halvlek dominerar Elfsborg bitvis. Jag tycker inte riktigt vi kom upp i den standard vi haft innan idag, sa en mycket nöjd men sansad Daniel Andersson efter matchen.
– Elfsborg gjorde en bra match; det var en av få matcher i år som vi inte dominerat, då motståndaren varit lite spelförande. Vi hade flyt idag, men det KAN man ju ha någon gång också.

Efter 1-0-målet försökte Elfsborg kasta sig framåt för att åstadkomma en vändning, och hade en riktigt farlig målchans, på vilken Johan Dahlin gjorde en magnifik räddning.

– De lyfte in lite bollar, det blev lite halvfarligt. Vi släppte några. Och nåt ska han ju göra, sa Daniel med ett leende, och tillade, om lagets sista utpost:
– Nä, men han är en enorm trygghet faktiskt. Det känns väldigt stabilt därbakom, vi har bra snack hela tiden.

Daniel fick förstås också frågan hur det känns att gå till ett litet speluppehåll – för två EM-kvalmatcher – som serieledare.
– Det känns jättebra. Nu kan vi bearbeta det, vad det innebär. Det ska absolut inte vara en börda, utan bara något positivt.

Så långt matchvinnaren. Elfsborg tränare Magnus Haglund var av förklarliga skäl inte så värst munter. I torsdags förlorade hans lag kvalet till Europa League mot Napoli, och idag med till visshet gränsande sannolikhet sista chansen att hålla kontakt med guldstriden. Elfborg är nu 14 poäng efter MFF, tolv efter HIF och fyra efter Örebro.

– Vi får gratulera Malmö till tre poäng och önska lycka till i racet om guldet, sa också Haglund, med en långsamhet som avslöjade motvilja att uttala varje stavelse i meningen…

Annars var hans syn på matchen klar och koncis:
– En jämn och tuff batalj mellan två mycket bra svenska lag. I första halvlek hade MFF de två hetaste målchanserna, en relativt jämn halvlek med plus till MFF, medan vi var bättre i andra. Det såg länge ut att bli en oavgjord match mellan två lag som tog ut varandra rätt så bra.

– En bra match mellan två bra lag, två spelande lag som vill rulla boll, ta sig fram i olika anfallssituationer och skapa så många målchanser som möjligt, tyckte å sin sida Roland Nilsson övergripande om matchen och dess aktörer.
Annars var MFF-tränaren den viktiga segern till trots inte helt nöjd med det spel hans lag presterat:
– Jag tycker inte vi kommer upp i normal standard i vårt passningsspel idag. Vi blev lite för dröjande, samtidigt som Elfsborg var heta. Vi klarade inte att spela oss ut ur situationerna så som vi gjort tidigare, sa Roland.

– Vi hade lite sämre förstatouch i mottagningarna, därför blev inte tempot lika högt i vårt passningsspel, särskilt inte i första halvlek. Det rättade till sig lite i andra, men dog lite efter att vi gjorde mål. Då blev vi lite ängsliga, slog längre bollar och sprang och gömde oss för mycket.

Istället för spelet lyfte Roland Nilsson fram kampen.
– Vi gör återigen en sådan kämpainsats, som är viktig om man ska vara med och slåss om medaljer. Ibland får man sätta på sig det blå stället och kriga, och det gjorde vi väldigt bra idag.

I nästa omgång möts topp och botten, när serieledaren MFF gästar tabelljumbon Åtvidaberg på Kopparvallen, lördag 11 september 16.00. Nästa hemmamatch så… det länge redan emotsedda derbyt och enviget i den allsvenska toppen: MFF-HIF, Swedbank Stadion onsdag 15 september 20.00.

/Tobias Christoffersson