Roland: ”Idag gör vi rätt”

Publicerad 24 juli 2010

– Killarna hade kul därute idag, och när våra killar har kul är de svårstoppade, sa Roland Nilsson bland annat efter den sköna hemmasegern över AIK. Kommentarer också från matchvinnaren Agon Mehmeti.

MFF tog revansch på AIK efter förra lördagens förlust på Råsunda, men kanske tog laget i ännu högre grad revansch på sig självt efter den svaga insatsen då. Hursomhelst, MFF är tillbaka i vinnarspåret och har inlett andra halvlek av Allsvenskan på bästa sätt.

På presskonferensen efter matchen var det en alltigenom nöjd och positiv Roland Nilsson som gav sin syn på segern och vägen fram till den.

– Vi var inte alls nöjda med bortamatchen mot AIK, då vi var tama på alla sätt och vis. Det var ingen glöd, det var ingenting positivt i det vi sysslade med. Vi hade ett litet snack och lovade att vi skulle bli bättre, och det har vi blivit. Vi har höjt oss ett bra snäpp på träningarna i veckan, sa Roland Nilsson.

Det är knappast en överdrift att påstå att det var ett helt annat MFF som spelade mot i AIK idag jämfört med förra lördagens. Två begrepp återkom i Rolands kommentarer kring vad som ligger bakom ”förvandlingen” från den ena matchen till den andra: positivitet och glädje.

– Skillnaden mot förra lördagen är oerhört stor. Idag gör vi rätt. Det var mycket positivt, det var mycket fart och det var mycket glädje – precis det vi pratat om i veckan, och det syntes. Killarna hade kul därute idag, och när våra killar har kul är de svårstoppade.

Det var precis det här du ville se idag?
– Ja, det var det!

Roland fick också frågan om vad som låg bakom beslutet att bänka Guillermo Molins och ge Jiloan Hamad chansen från start.

– Gische har inte kommit upp i samma standard som han haft tidigare, samtidigt som Jiloan varit väldigt, väldigt pigg och full av energi. Så det kändes rätt att börja med Jiloan idag, sa Roland, och han liksom de 14 149 åskådarna på plats fick se en hel massa av den där energin från Jille på högerkanten.

Från start fick också Agon Mehmeti förtroendet, och han tog tillvara det på bästa sätt genom att i 41:a minuten göra matchens enda mål och därmed bli matchvinnare. Han höll sig framme på ett inlägg från Jimmy Durmaz i exakt rätt ögonblick och tryckte in bollen.

– Jag såg Jimmy och hade bra speed. Det är en variant vi har tränat på; jag ska komma där. Och jag var där idag. Och det blev mål, förklarade Agon själv efteråt.

Trots ett massivt spelövertag hade MFF inte så värst många heta målchanser, men det var Agon som var nära ytterligare nätkänning i de två hetaste: en nick i stolpen i första halvlek och en nickskarv som AIK-målvakten precis lyckades styra undan med en fingertopp i andra.

– Spelmässigt var vi riktigt bra i första halvlek, vi var aggressiva, spelade boll och skapade en hel del hörnor. Vi satte ordentlig press på dem direkt i början, sa Agon.

Lite skillnad på stämningen idag på och vid plan jämfört med förra lördagen?
– Det har varit riktigt bra stämning hela veckan. Vi förlorade matchen senast men vi har jobbat hårt på träningarna och varit positiva i det vi gjort. Det visar vi idag.

Sa Agon, som själv gick av plan med en ömmande stortå – ingen fara med den – med kvarten kvar och lämnade plats för allsvenske debutanten Dardan Rexhepi.

Matchvinnare idag, men han ser ut att ha haft en lite motig säsong annars, Agon. Långtifrån alltid startspelare i anfallet, och väl på plan har han inte riktigt fått det att lossna. Men Agon själv är full av tillförsikt.

– Jag har fullt förtroende från Roland, och vi har haft bra dialog med varandra hela tiden. Det är bara att fortsätta jobba för att ta den här platsen.

Presskonferensen rymde också en attraktion i nye AIK-tränaren Alex Miller, som på frustande skotska lade ut texten om sitt lags insats och framför allt vad han saknade i den.

– När allt kommer omkring var det en rättvis seger; vi kom inte upp i den nivå vi behöver i en bortamatch. Men ur mitt perspektiv var det en bra övning – vi möter ett bra lag på bortaplan, jag fick se vilka spelare jag kan lita på. Det var för många spelare som väntade på att något skulle hända, istället för att se till att något hände, sa Alex Miller, vars sågning av egna anfallaren Adomir Catovic också förtjänar att citeras…:
– Man kan inte vara en lillpojke bland män. Vi behöver män på bortaplan.

Tobias Christoffersson