Roland: Hårt arbete, härligt självförtroende

Publicerad 11 april 2010

– Nyckeln till seger idag är hårt arbete. Trots att vi inte spelar vår bästa fotboll i första halvlek tar vi oss tillbaka in i matchen, säger Roland Nilsson efter 3-2-segern över Kalmar.

MFF lämnade svåra bortaplanen Fredriksskans som vinnare efter 3-2 över Kalmar FF söndag eftermiddag. Hemsidan får tag på Roland Nilsson strax efter att laget kommit på bussen och påbörjat färden hemåt, och det är en nöjd MFF-tränare som förstås har ett bra svar på frågan

Vad var nyckeln till seger idag?
– Nyckeln till seger idag är hårt arbete. Trots att vi inte spelar vår bästa fotboll i första halvlek tar vi oss tillbaka in i matchen i andra. Vi lyfter oss, börjar göra saker rätt: vi vill offra oss i anfallsspelet, vi tar löpningar för varandra. Då skapar vi också målchanser.

På en dålig plan i blåsigt väder spelades en tjongig match upp med böljande spel.
– Underlaget och vinden gjorde att vi valde det säkra alternativet lite för ofta i första halvlek och slog längre bollar. Vilket inte är det bästa för oss, kommenterar Roland.

Kalmar tog ledningen redan i 12:e minuten, MFF kvitterade genom Edward Ofere i den 15:e – men Kalmar tog ledningen på nytt bara minuten senare! Kalmars båda mål kom till på liknande sätt: snabba passar ut på högerkanten, avancemang, inlägg och avslut. Samt inte minst: MFF-försvaret mycket långt ifrån samlat.

Vad hände vid baklängesmålen?
– Det är många faktorer som spelar in. Vi kom snett i våra positioner, inte på en utan flera.
Vi fick jobba väldigt hårt i första halvlek, då vi inte hittade riktigt rätt i vårt spel och i våra positioner, vilket gjorde att Kalmar kunde komma fram i sina farliga kontringar. Vi släppte ytor centralt på mittfältet, och då fick mittbackarna ta steget upp.

I halvlek gjorde du ett byte på centrala mittfältet: ut med Robert Åhman Persson, in med Ivo Pekalski. Vad var tanken?
– Ivo är en annan spelartyp än Robert. Med honom höll vi kvar mer i central position. I andra halvlek stängde vi till mitten.

Sju minuter in i andra halvlek kvitterade MFF genom en lysande individuell prestation av Wilton Figueiredo, som skakade av sig två plus en Kalmarspelare när han avancerade över mittplan, för att sedan närmare straffområdet sikta och skjuta in bollen mot målvaktens vänstra kryss till! Och fem minuter senare skarvnickade Markus Halsti en hörna av Wilton till 2-3 – MFF hade vänt matchen!

Efter 3-2-målet pressade Kalmar på rejält, men med den första anstormningen avklarad och en poängräddning av Johan Dahlin ni höll undan väl.
– Johan Dahlin stod för ett par fantastiska räddningar idag. Men det är många som gör ett hårt försvarsarbete efter vårt ledningsmål. Vi har ett härligt självförtroende i laget!

Tre poäng i en av årets svåraste bortamatcher – det låter som det blir angenäm bussresa hem?
– Ja, det kan man säga. Kalmar är bra; det är nog inte många lag som kommer att åka härifrån med en seger.

Avslutningsvis riktar sig Roland Nilsson till alla de MFF-supportrar som fanns på plats på Fredriksskans:
– Vi vill tacka våra fans, som gav oss ett jättefint stöd idag, särskilt när vi låg i underläge. En stor eloge till dem!

Tobias Christoffersson