Roland efteråt: ”Tre billiga mål”

Publicerad 24 februari 2010

När Agon Mehmeti gjorde 1-1 i slutet av första halvlek var MFF starkt på gång, men efter en sämre andra fick Elfsborg vinna jubileumsdagsmatchen med 3-1.
– Vi hade våra stunder i matchen men släppte in tre billiga mål, sa Roland Nilsson efteråt.

Ett och ett kvarts åskådare slet sig loss en tisdag eftermiddag för att vara på plats och hylla och heja fram sitt lag på hundraårsdagen och hundraårsdagens träningsmatch mot allsvenska konkurrenterna Elfsborg.

En match i vilken MFF visade en hel del kvalitet och åstadkom visst övertag i en första halvlek, om än det var gästerna som tog ledningen redan efter åtta minuter. I 44:e minuten fick MFF välförtjänt utdelning när Agon Mehmeti säkert tryckte in 1-1 efter förarbete tillsammans med Jeffrey Aubynn. I andra halvlek sjönk spelkvaliteten betydligt, framför allt från hemmalagets sida, och det blev förstås inte bättre av att Elfsborg gjorde 2-1 fem minuter in och sedan 3-1 tio minuter före slut.

Det syntes också tydligt att Malmö IP:s underlag vållade spelarna stora bekymmer och inverkade på prestationerna. Vilket såväl tränare och spelare framhöll efteråt.

– Det var inte lättspelat. Det här var ingen bra plan för fotboll. Men såna var förutsättningarna och vi fick göra det bästa av det, sa Elfsborgstränaren Magnus Haglund, som likväl hade anledning att vara nöjd med vad han fått se från sitt lag.
– Strategiskt försökte vi hålla ett lågt försvarsspel och vara vassa när vi fick tag i boll. Det lyckas vi också ganska väl med i matchen. Till slut en bekväm seger, efter att Malmö varit ganska bra i slutet av första halvlek, men utöver det har vi fin koll på matchen.

Roland Nilsson:
– Det blev lite halt och chansartat i spelet. För vår egen del så hade vi väl våra stunder i matchen, men vi släppte in tre billiga mål och det präglar vår insats.

Daniel Andersson:
– Det var svårt därute idag, det var väldigt halt och många situationer då man inte kunde gå hundra. Men klart man inte ska släppa in så billiga mål.

Roland Nilsson var bortsett från de billiga baklängesmålen relativt nöjd med lagets insats, särskilt framåt.
– Vi spelar stundtals riktigt bra, men – släpper man in mål mot ett så bra lag som Elfsborg så jobbar man hela tiden i uppförsbacke, och de kan göra precis vad de gör: jobba bra i försvaret och kontra.
Anfallsmässigt såg det piggt ut. vi oroade Elfsborgs backlinje hela tiden med löpningar och inspel. Det var glädjande att vi klarade av att skaka till Elfsborg på det sättet; det är det vi spinner vidare på.

En bra första halvlek och en betydligt sämre andra?
– Jag tycker vi är bra med en kvart in i andra.  Även om vi släpper in mål redan efter fem minuter i andra, ett väldigt billigt mål som tar på psyket att ladda om efter, så gör vi ett försök och det känns som att vi kommer in i matchen igen; vi visar styrka och fart. Men efter 3-1-målet tappar vi koncepterna lite. 

Baklängesmålen, billiga som sagt – är du orolig över hur de kommer till?
– Vi har fått ändra en del i backlinjen, och när man inte spelat tillsammans så är det typiskt att det blir så här; man är inte riktigt tajmad i vad man ska göra och inte ska göra sinsemellan. Vi var orutinerade därbak idag, det kan man väl konstatera. Nu har vi match på söndag igen, och tills det kommer vi definitivt att ha rättat till en del saker.

Roland Nilsson framhöll målskytten Agon Mehmetis och forwardkollegan Daniel Larssons insatser:
– Agon var riktigt vass idag. Han var väldigt rörlig och pigg; ville ha bollen, och det luktade hela tiden mål om honom. Han och Larsson därframme oroade deras backlinje ofta, det var kul att se. Vi hade en straff tycker jag där Daniel gick förbi på insidan och fick en knuff. Men det var halt och svårtspelat och svårt också för domaren att veta om han halkar eller får en knuff.

Agon fick gå ut i med halvtimmen kvar efter en vårdslös attack av en elfsborgare; för några ögonblick såg det ut som en otäck fotskada, men dessbättre visade det sig ”bara” vara en stukning.

I mitten av första halvlek utbröt för övrigt ett hyfsat råkurr på plan efter en situation mellan Anders Svensson och Rick Kruys, och stämningen var osedvanligt intensiv för en träningsmatch både innan och efter.
– Vi ville väldigt gärna vinna matchen och det tror jag Elfsborg också ville, då blir det lite så. Och det är ganska bra, tycker jag, sa Roland Nilsson.

Men, tyvärr fick inte MFF:s hundraårsdag krönas med en seger. Nå, blir den innestående till seriespelet så må det vara ”förlåtet”. Next stop Bröndby Stadion söndag 13.00.

Tobias Christoffersson