Roland efter MFF-Fulham: ”En bra match för oss”

Publicerad 27 juli 2010

Roland Nilsson var nöjd med matchen mot Fulham, lagets insats i den och även vad han fick se av provspelande Yago Fernandez.

Fina 5019 personer tog sig till Swedbank Stadion för att se MFF möta Premier League-laget och Europa League-finalisterna Fulham FC i en vänskapsmatch som slutade mållös, men bjöd på en hel del trevligt spel.

Efteråt var båda lagens tränare nöjda med matchen. Fulhams Ray Lewington konstaterade att mötet passade perfekt in på lagets träningsläger i Sverige inför ligastarten om några veckor.

– Först och främst tyckte jag det var en riktigt bra match. Två lag som ville passa, en teknisk match, chanser åt båda håll, inga fula tacklingar, nice and clean. En idealisk match för oss, precis vad vi ville ha, sa Ray Lewington.

Roland Nilsson var inne på samma linje:

– Mitt emellan två matcher blev detta ett väldigt bra träningspass för oss. För oss var det viktigt att inte få några skador, samtidigt som vi fick en bra utmaning. Vi fick se spelarna, spelarna fick känna på lite annan fysik och lite annat tempo. En bra match för oss.

Inför matchen hade du förhoppningen att ni skulle klara av att spela ert spel också mot ett annat motstånd och ett lag av internationellt snitt. Lyckades ni tycker du?
– Stundtals. Men stundtals blev vi också väldigt stressade, när tempot åkte upp. I första halvlek var tempot högre än det vi är vana vid i Allsvenskan, vilket spelarna fick vänja sig vid. Vi åkte i fällan ett par gånger då vi blev slarviga med vårt passningsspel, men vi klarade också av att spela oss ur deras press många gånger, sa Roland Nilsson, och tillade:

– Vi gjorde fler misstag än vi brukar, men vi spelade en del bra fotboll också och försvarade oss väl emellanåt. Och det är bra för oss att se, att det stundtals funkar bra mot bra motstånd som sätter hög press på oss.

Portugisiske mittbacken Yago Fernandez, som tränat med laget de senaste två veckorna, spelade första halvlek bredvid Daniel Andersson. Roland Nilssons intryck var positivt:

– Yago gjorde bra ifrån sig, precis som han gjorde på träningarna. Han höll bra positioner hela tiden. Blev lite het ibland, men så ville han ju också visa vad han går för. Bra passningar, särskilt några riktigt bra passningar upp till mittfältare centralt. Blev lite stressad i vissa lägen, men det berodde också på att vi inte alltid rörde oss som vi skulle, vi var lite stillastående i matchen.

Roland Nilsson underströk också att även om Fulham kanske inte satte MFF-försvaret under alltför hård press totalt sett, så hade just mittbackarna att göra med det engelska lagets anfallare, särskilt Bobby Zamora och Zoltan Gera.

– Forwardparet de hade i första halvlek gav våra mittbackar fullt upp, det kan jag garantera. De var starka fysiskt, rörde sig hela tiden och skapade ytor för sig själv och andra; våra mittbackar fick ta nya positioner hela tiden. Väldigt nyttigt för dem.

Lagledningen väntas ta beslut om huruvida det är aktuellt att knyta Yago Fernandez till laget inom kort. Brasilianske anfallaren Hernane, som tränade och spelade med A-truppen tidigare i sommar, är däremot inte längre aktuell.

– Hernane är avskriven. En duktig fotbollsspelare, men inte riktigt det vi sökte. Väldigt bra runt straffområdet, men saknade lite i det fysiska spelet och i spelet ute på plan. Vi har liknande, lite yngre spelare i truppen och då satsar vi hellre på dem, sa Roland Nilsson.

Tobias Christoffersson