Roland efter matchen

Publicerad 18 oktober 2010

– Vi dröjde för mycket, vi fick inte igång det snabba passningsspel vi haft tidigare. Det var det största felet idag, sa Roland Nilsson efter förlusten mot Kalmar.

Malmö FF-Kalmar FF 0-1. MFF har för första gången i år förlorat en hemmamatch. Efter elva raka vinster, efter totalt tolv segrar och en oavgjord. I den 86:e minuten sköt Daniel Mendes det i ett annat sammanhang mycket vackra mål som avgjorde matchen.

– Fotboll är såhär. Man förlorar matcher ibland, och det får man ta. Och så får man jobba vidare med det man tycker vi skulle gjort bättre i matchen, sa Roland Nilsson efter matchen.

Och det var särskilt en sak MFF-tränaren tyckte hans lag kunde gjort bättre:
– Vi dröjde för mycket, vi fick inte igång det snabba passningsspel vi haft tidigare. Det var det största felet idag, framför allt i första halvlek. I andra var det bättre.

Och förklarade närmare:
– När vi klarat av att spela oss ur en situation blev vi lite tveksamma, och tog lite för lång tid på oss att fortsätta med nästa passning. Det gjorde att Kalmar hann organisera om sig, och då fick vi börja om igen. Stundtals spelade vi snabbt och bra, men när vi kom ur deras press eller fick igenom bollarna genom deras lagdelar tog vi det lite för lugnt.

Hur blir det så, i en match?
– Jättesvårt att sätta fingret på. Kanske tänker man som spelare att när man får den där lilla extra tiden så vill man göra det så pass bra så man tar en extratouch på bollen för att man säkert vill sätta passningen istället för passa direkt efter man tagit emot bollen.

Inte för att MFF gjorde en dålig match. Men det sista saknades, de riktigt vassa chanserna blev för få, och när de kom saknades den sista skärpan framför mål.
– Vi varierade ju under matchen– ibland kom det snabba spelet, ibland var vi tillbaka i att kontrollera bollen innan vi passade den igen. När vi väl gjorde saker rätt, så skapade vi de vassa chanserna. Men man behöver sätta dit den också, sa Roland Nilsson.

Två förändringar i startelvan: Rick Kruys ersatte skadade Ivo Pekalski, Yago Fernández tillbaka efter sin skada återtog mittbacksplatsen bredvid Daniel Andersson.
– Jag hade kunnat välja Jeff[rey Aubynn] på mitten, men då hade vi fått två väldigt offensiva centrala spelare; Rick har spelat i den mer defensiva rollen tidigare. Mot ett kontringslag som Kalmar får man inte gå bort sig i mitten, man måste ha någon som täcker upp och stänger av, och det tycker jag Rick gjorde bra, sa Roland.
Och om Yago:
– Yago har sett väldigt bra ut på träningarna och tillför med sitt passningsspel en dimension till.
Han står rätt väldigt ofta, och när han får bollen har han väldigt bra uppspel – det tycker jag också han visade idag.

Första hemmaförlusten är ett faktum, likaså att trepoängsförsprånget till HIF försvann. Nu väntar nio dagar av laddning till nästa match: Häcken borta onsdag 27 oktober.
– Det är klart vi är jättebesvikna. Men vi får inte vara för besvikna, och framför allt inte för länge.
Vi leder fortfarande, vi har bättre målskillnad, vi har fortfarande saken i egna händer. Nu gäller det att jobba därefter.

Tobias Christoffersson