Roland, Daniel och Ivo efter matchen

Publicerad 01 augusti 2010

Roland Nilsson var mycket nöjd med första halvlek, matchvinnaren Ivo Pekalski över att ha tagit chansen – medan Daniel Larsson berättade om dobbmärken i strumpan. Kommentarer efter segern över GAIS.

På presskonferensen efter matchen mellan MFF och GAIS (1-0) inledde som brukligt bortalagets tränare med att ge sin syn på matchen. Och GAIS-tränaren hade sett samma match som de dryga tolv tusen på läktarna.

– Det är klart att det var Malmö som var bra, men vi får ju inte stå och titta på dem som vi gjorde i första. Vi var alldeles för svaga, alldeles för tunna; vi hade tur att det bara stod ett noll i paus, sa Alexander Axén.

Roland Nilsson var, också han i trolig likhet de flesta andra på plats på Swedbank Stadion – den förhållandevis manstarka GAIS-klacken undantagen – framför allt nöjd med vad han fick se i första halvlek.

– Jag tycker vi gjorde en väldigt bra första halvlek, där vi borde ha gjort ett eller två mål till. Vi hade en ganska tuff match i tisdags mot Fulham, med väldigt högt tempo, och vi visste att den skulle ta på krafterna. Det visade sig också i andra, då vi började transportera bollen och rörde oss mycket mindre. Den där kraften och viljan som vi hade i första var inte riktigt där då, sa Roland Nilsson.

I andra halvlek stretade MFF på men nådde aldrig samma spelmässiga höjder mot ett GAIS som å sin sida tog sig i kragen och tog sig in i matchen. Några riktigt heta målchanser skapade göteborgarna dock inte, däremot hade MFF en tre fyra kontringar med öppna lägen för fler mål.

– Gais är alltid jobbiga att möta; de nöter och nöter och vi fick jobba hårt. Vi gjorde några byten, fick lite ny energi i laget och i skapade en del målchanser. Vi skulle ha gjort något mål i andra också och punkterat matchen – men det gjorde vi inte. Jag är väldigt glad för de tre poängen idag, sa Roland Nilsson.

Matchvinnare blev Ivo Pekalski som med 1-0 gjorde såväl dagens segermål som sitt första allsvenska mål. Att det var just Ivo som skulle hålla sig framme och nicka in Wilton Figueiredos frispark i 21:a minuten var emellertid något av en högoddsare.

– Jag har inte varit inne så mycket på fasta tidigare utan väntat på andrabollar längre bak. Jag vet inte riktigt varför det blev så här nu. Men det var skönt att ta chansen! sa Ivo Pekalski.

Faktum är att Ivo hade bud på ett nickmål till på en hörna strax före paus. Eller rättare sagt: det är mer än troligt att han gjorde ett. Tv-repriserna kan i och för sig inte entydigt slå fast att bollen är inne när Gais-målvakten Dime Jankulovski tar den – men nog ser det ut så!

– Omöjligt för mig att se. Men de andra sa att den var inne…

Vad var nyckeln till er fina första halvlek?
– Vi sa vi skulle gå in med samma inställning och samma spelglädje som mot AIK, och det tycker jag vi visade direkt. Vi skapade chanser och vi var väldigt aggressiva: när vi tappade bollen satte vi bra press och vann tillbaka den snabbt.

Mållös men som vanligt inblandad i mycket längst fram var Daniel Larsson. In i övertidsminuterna skulle MFF solklart ha tilldömts straff efter Reuben Ayarnas våldsamma frustrationssatsning med dobbarna före på Daniel Larsson nere vid kortlinjen – men det blev bara hörna.

– Strumpan hade två dobbmärken i sig. Det är klart att man träffar bollen om man tar undan båda benen först… Domaren erkände efteråt att det var straff, sa Daniel själv efteråt.

Daniel Larsson var en av dem som missade klara målchanser, klarast nicken mot öppet mål – men utanför. Men Daniel är inte orolig över att laget missar chanser, utan vänder – med fördel – på resonemanget:

– Man kan inte vinna alla matcher med två tre fyra noll. Nu har vi vunnit två raka med ett noll, och det tycker jag är lite av ett styrkebesked – att vi inte behöver sätta alla chanser vi skapar för att vinna.

Det var stor skillnad på er första och er andra halvlek. Ni mattades en del efter paus?
– Vi hade en väldigt bra fart på det i första, men det är väldigt svårt att spela så i 90 minuter. Därför är det skönt om man kan göra ett mål till och sen ligga lite mer på kontring. Men idag fick vi inte in tvåan och fick jobba hårt matchen igenom. Men vi orkade, så det är inget problem!

Tobias Christoffersson