Robin Olsen hämtar energi i sin omgivning

Publicerad 29 mars 2014

Under den gråa marshimlen går Robin Olsen med sin hund Kenzo längs promenadstråket på Ön i Limhamn. Över sundet bor hans släkt, inne i Limhamn större delen av barndomsvännerna och några kilometer bort ligger Robins arbetsplats, Swedbank Stadion. Allsvenskan 2014 ligger framför Robin Olsens fötter och senare i sommar väntar kvalet till Champions League.
– Jag mår bra, säger Robin Olsen med ett följande leende när han tänker över sin situation.

– Självklart har jag en väldigt fin sits i att jag får spela i samma stad som jag är uppvuxen i. Jag har alla mina vänner här samtidigt som jag spelar för landets största klubb. Alla Malmökillar som spelar fotboll måste ha haft det som sin dröm.

Den första flytten gick ifrån föräldrahemmet in till området kring Konserthuset i Malmö men Robin kände snabbt att han ville flytta tillbaka till stadens sydvästra delar och närheten till barndomskompisarna.

Längs Öns vågbrytare springer engelska staffordshiren Kenzo med enorm energi fram och tillbaka. En höstmåndag för två år sedan kände Robin att han ville ha en hund och fem dagar senare hade han kört upp till Jönköping och köpt Kenzo.

– Uppfödaren var lite skeptisk när jag gjorde en sån snabb affär och inte blev det bättre när jag förklarade att jag var en fotbollsmålvakt. Engelsk Staffordshire är en bulldoggstyp och därför ville hon se till att jag inte skaffade hund i en jakt på status. Men jag tror ganska snabbt att hon förstod att det inte var mitt syfte, berättar Robin Olsen och fortsätter

– Vi hade hund i familjen tidigare och just därför ville jag ha en själv. Det är kul att komma hem efter träningen och träffa någon som alltid är glad och som ger en så mycket energi.

– Det enda negativa är väl alla pengar som jag lägger på de små grisarna, säger Robin skrattandes och syftar på alla
de grisformade hundleksakerna med avbitna öron som ligger sprida över lägenheten.

 

Besöker cancersjuka
Det är inte bara hos hunden Kenzo som Olsen hittar energi utanför fotbollen. Förra året frågade Robins mamma – som jobbar med cancerpatienter på Skånes Universitetssjukhus i Lund – om han inte kunde ta med sig några medspelare och besöka de cancersjuka barnen.

– Det var inte direkt svårt att få med mig folk. Vi åkte till sjukhuset, delade ut några gåvor, skrev autografer och tog bilder innan vi satte oss i ett rum där barnen fick ställa frågor till oss och sen fick vi ställa frågor till dem, berättar Olsen.

– Du skulle sett hur mycket de uppskattade vårt besök och även jag uppskattade att träffa dem. Jag beundrar deras glädje och mod trots att de befinner
sig i en jobbig situation. Det får en själv att tänka till och du får ett nytt perspektiv på livet. Att inte ta saker för givet.

Sjukhusbesöken har fortsatt för Robin Olsen som även bjöd in en av patienterna, Max, att besöka en av lagets stängda träningar.

– Senast jag var på sjukhuset fick jag höra att de hade en gymnastiksal så jag och Max gick in och med hjälp av olika redskap spelade vi fotboll med varandra. Max försöker jobba upp styrkan i sina ben och jag har lovat honom att han ska få slå en straff på mig inne på Swedbank Stadion den dagen han känner sig redo.

Åtta matcher ifrån start
När säsongen 2013 skulle summeras hade Robin Olsen fått spela åtta matcher ifrån start och gjort två inhopp. Han blev vårens stora rubrikämne efter att Johan Dahlin skadat sig och han hade fått hoppa in och gjort den ena stormatchen efter den andra.
Trots att Robin inte fick behålla sin position mellan stolparna året ut var de flesta helt säkra på att han skulle bli förstamålvakt efter att Johan Dahlin lämnat vintern 2013 – alla utom Robin själv.

– Jag visste om att Jonnie Fedel och hela Malmö FF vill ha tre målvakter och att vi då skulle bli tvungna att värva en ny för att täcka upp för Johan. Jag förstod att jag skulle få chansen att spela, men där fanns vissa tvivel att just jag skulle bli utsedd till förstamålvakt.

Kul födelsedagspresent
Den 8 januari, på Robins födelsedag, kallade Jonnie Fedel in honom för ett möte där de gick igenom förgående säsong och planerade upp 2014 innan Fedel avslöjade att han såg Robin som förstamålvakt.

– Det var självklart kul att få höra det, men det du ska komma ihåg är att vi vid den tidpunkten stod utan huvudtränare och det är ändå han som tar ut laget. Jonnie har självklart mycket att säga till om, men jag ville ändå ha bekräftelsen ifrån en huvudtränare att det var jag som gällde, säger Robin.

Dagen efter Robins möte med Jonnie Fedel presenterades Åge Hareide som MFF:s nya huvudtränare och någon vecka senare satte sig Hareide ner och berättade för Robin Olsen att han var MFF:s nye förstemålvakt.

– Detta innebär inte att jag kan slå av på tempot och tro att jag kommer behålla min plats hela tiden. Det är som med alla de andra positionerna
på plan: presterar du inte och är nonchalant så kan du glömma den platsen ganska snabbt.

– Åge sa några kloka ord som jag kommer bära med mig länge och det var ”Det är okej att göra misstag. Det är bara att gå vidare och glömma det”. Självklart vill jag inte göra misstag, men det är viktigt att veta att det kommer hända någon gång under min karriär, då är det extra skönt att ha hans ord i ryggen för det betyder mer än man tror.

Ett annat Malmö FF
Robin Olsen tycker att årets lag har en annan attityd.

– Vi vill vinna på ett annat sätt. Vi ville vinna förra året också men vi kanske var lite mer bekväma efter att vi gjort mål och såg till att hålla ledningen. Om du bara
tar matchen mot Degerfors som exempel. Där ser du att vi vill göra många mål. Redan efter den första halvleken är matchen död men ändå går vi in och fortsätter jaga fler mål.

– Vi visar för varandra och alla andra att vi inte är nöjda med bara 1-0. Nöjd kan du vara när domaren blåser av matchen och du står där som vinnare, inte innan. Du får inte vara nöjd och slappna av för då kan det bli som i matchen på Hammarby då vi blev svajiga på slutet och det närmade sig en kvittering.

• Hur mycket tror du Åge Hareide har med detta att göra?
– Väldigt mycket. Åge vill se många mål och han vill se att vi går mot mål. Han vill inte se att vi rullar in bollen utan vi ska skjuta in den hårt. Vi ska våga ta avslut och när vi kommer till lägen, vilket vi gör ett flertal gånger varje match, så ska bollen bara in. Det blir roligare ju fler mål du gör. Inte bara för oss utan även för publiken.

• Åge är en person som pratar mycket om vikten av rätt mental inställning. Håller du med om det?
– Självklart. Du kan inte gå omkring och tänka att du inte ska klara av att göra din uppgift. Folk pratar om att det inte går att vinna Allsvenskan två år i rad men vad är det för inställning? Samtidigt är allting roligare om där finns en utmaning och du får kämpa för saker.

– Jag ser verkligen fram emot att få stå nere i spelargången, höra hur Hymnen drar igång inne på Stadion och att se få gå in och höra sången och se alla flaggorna. Det kommer att bli en grym känsla och jag hoppas på ett bra 2014.

/Martin Östling

 

Texten är tagen ifrån matchprogrammet Avspark som finns att ladda ner och läsa här

Biljetter till Malmö FF – Falkenbergs FF kan du köpa här