Rikard Norling inför kvalet till Europa League

Publicerad 02 juli 2013

Rikard Norling skriker ut sin glädje efter att Malmö FF har slagit ut FC Rangers. 

**Texten kommer ifrån Avspark som producerades till matchen mot Häcken**

Med bara några dagar kvar till kvalet in till Europa League satte Avspark sig ner med Rikard Norling för att höra hans tankar om vad som komma skall och vilka erfarenheter han tar med sig ifrån det senaste Europaäventyret.
– Vi måste vara ännu tightare i vår centrallinjen och även vårda bollinnehavet när vi spelar i Europa, säger Rikard Norling.

Det är troligtvis få människor inom MFF-familjen som inte berättat historier för nära och kära om Malmö FFs senaste Europaäventyr. Hur laget gjorde en fantastisk insats och slog ut anrika Glasgow Rangers FC, hur MFF Support bara på några dagar lyckades chartra flygplan och skickade himmelsblå till klassiska Ibrox i Glasgow som såväl Maksimir Stadion i Zagreb eller för att inte nämna hur otroligt nära det var att Ulrich Vinzents sköt in 3-0 mot Dinamo Zagreb hemma på Swedbank Stadion och skickade MFF in i klubbfotbollens finrum, Champions League, samtidigt som ”Ulrich” blev 2011 års mest populära namn på nyfödda i Malmöområdet.

På väg mot det omöjliga

Det blev tyvärr inget Champions League men genom att ha slagit ut FC Rangers i omgången tidigare, hade Malmö FF säkrat en gruppspelsplats i Europa League och sett till att skriva in ett nytt kapitel i MFFs tjocka historiebok.

– Normalt sätt är jag dålig på att minnas specifika saker, men de tre matcherna som vi spelade i kvalet minns jag extra starkt. Jag minns att vi hade en period på tio minuter i Torshavn där vi låg riktigt risigt på det. De fick in sitt mål och efter det stod det och vägde, vilket gör att det blev känslomässigt minnesvärt, berättar Rikard Norling och fortsätter:

– Sen minns jag en fantastisk insats när vi spelade borta mot Glasgow. En insats som är lika stark som när vi spelade hemma mot Dinamo Zagreb. Sista tjugo i den matchen var…ja, vi var på väg att göra det omöjliga.

Tack vare Malmö FFs tredjeplats i fjolårets allsvenska kommer laget ha chansen att på nytt kvalificera sig för Europa League.

Kvalliknande träningar
Rikard Norling berättar att laget börjat förbereda sig mer och mer inför det kommande kvalet bland annat genom att spela ett mer kvalliknande spel på träningarna, där det är varje mål insläppt som gjort kan ha enstor påverkan på slutresultatet.

– Det är en viktig läropeng att få med sig. Det är lätt att säga man förstår hur viktigt det är att fortsätta spela trots att man ligger under och troligtvis kommer att förlora, men jag tror att du förstår det bättre om du fått vara med och uppleva det.
– Just att inte hänga med huvudet om motståndarna gör 2-0 utan att direkt vara fokuserad och ligga rätt i pressen så att de inte får in 3-0, vilket kan vara spiken i kistan, berättar Rikard Norling och fortsätter:

– När vi hade 1-1 borta mot Dinamo kände jag: ”Vi kanske kan vinna detta. Sen får de 2-1 och det är speciellt vid 3-1 som jag nu kan ångra att jag inte fick ut budskapet bättre på plan att försöka hålla resultatet för att 4-1 kan blir svårt. Att jag inte hade förberett spelarna på det.

– I vissa fall kan det vara svårt att nå ut med det budskapet före match, men även under, och då gäller det att spelarna fått uppleva det innan, säger Rikard Norling.

• Att spelarna måste ha gått på en mina först?
– Exakt! Erfarenheten är viktig i de sammanhangen, det kommer man inte ifrån.

Det är inte bara spelarna som måste jobba extra inför det kommande kvalet. I samma sekund som UEFA lottat vem
som kommer att bli MFFs första motståndare påbörjas ett stort arbete inom ledarstaben för att samla in så mycket information som möjligt för att snabbt göra upp en matchplan som tar MFF vidare till nästa kvalomgång.

Lämnar den allsvenska poolen

– Här hemma simmar vi i vår allsvenska pool och sen får vi simma i de europeiska haven. Om än att vi börjar i lite mer lugna och kontrollerade vatten, till att det sedan blir riktigt strömt. Det är den här känslan när man möter det okända och frågar sig själv Hur står vi oss mot dem här?, säger Rikard Norling.

– Den stora biten är i defensiven att vi måste vara ännu tightare i vår centrallinjen och även att vårda bollinnehavet när vi spelar i Europa. Just bollinnehavet är otroligt viktigt. Det gäller att minimera felprocenten.

– Spelar vi som vi gjorde mot BP så kommer vi få trubbel. Oavsett motstånd. Men om vi spelar som vi gjorde när vi mötte IFK Göteborg borta så kommer vi kunna slå många lag under resans gång, avslutar Rikard.

 

/Martin Östling