Rikard Norling efter DC United – MFF 1-1

Publicerad 01 februari 2013

Malmö FF spelade idag sin första match för året när laget fick 1-1 mot det amerikanska laget DC United från Washington. Precis som i fjor var det Erik Friberg som gjorde årets första mål när han blev läckert framspelad av nyförvärvet Magnus Eriksson 

Inför dagens match hade Rikard Norling och de andra ledarna pratat mycket om det defensiva arbetet och om försvarsarbetet mellan de olika lagdelarna. När domaren blåste igång dagens match fanns det goda indikationer på att spelarna tagit till sig ledarnas råd när de direkt satte hög press mot DC Uniteds backlinje som gång på gång tvingades rensa undan i panik.

Malmö FF tog ledningen genom Erik Friberg som blev läckert framspelad av Magnus Eriksson. Erik visade inga tecken på tveksamhet utan skickade in bollen i nätmaskorna och såg till att hålla sitt goda målfacit uppe i USA (Erik var även den som gjorde det första målet på förra årets Floridaläger).

– Jag tycker att vi gör en okej första halvlek. Där är två saker som påverkar hela halvleken, det första är att inför matchen hade vi fokuserat på hur vi ska pressa med vårt lag på deras planhalva för att kunna låsa fast dem. Där kan jag känna att vi har lite till att jobba med och sen det andra var att Simon Thern tvingades att gå av och att vi då spelade med endast tio man i ca 8-9 minuter. Anledningen till att det tog lite tid med bytet var för att vi ville vara försiktiga med Emil Forsberg och låta honom värma upp ordentligt innan vi bara kastade in honom i matchen. Jag är väldigt nöjd med hur vi försvarade oss i första halvleken och egentligen igenom hela matchen. Dessutom så gör vi ett fantastiskt fint mål, berättar Rikard Norling efter matchen.

Inför den andra halveken gjorde laget en hel del byten vilket gjorde att spelet blev lite hackigt och det var inte samma flyt i anfallen. Bakåt var MFF fortsatt stabila och DC United hade svårt att ta sig fram till Malmös straffområde. Tyvärr lyckades DC United utjämna till 1-1 genom en hörna där Robin Olsen var chanslös i målet.

– Under andra halvleken tycker jag att vi gör det fortsatt bra. Vi fick motvind vilket ställde till det lite men jag tycker ändå att vi täpper till det bra. Ser vi på det hela tycker jag att vi gör en bra första match och att vi ligger bra på det fysiskt och att vi har fler taktiska detaljer på plats nu än vad vi hade förra året vid samma tid, säger Rikard Norling.

Inför dagens match hade laget hunnit med två fotbollspass och två teoripass där fokus legat på det defensiva arbetet över hela banan. Rikard Norling tyckte sig kunna se att spelarna tagit till sig en del av vad de talat om.

– Intentionerna hos spelarna fanns där. Samtidigt var det bra för oss att få en avstämning i vad vi behöver göra för att det ska bli ramstarkt för det var det inte riktigt idag då vi inte satt i förarsätet så som vi vill. Det gäller framförallt i hur vi ska sätta in pressen redan med våra anfallare. Att det inte riktigt fungerade idag är inte så konstigt då både Magnus Eriksson och Benjamin Fadi är nya till vårt sätt att spela.

Det var inte bara Benjamin Fadi och Magnus Eriksson som gjorde debut i MFF:s A-lag. Det gjorde även Erik Johansson och Emil Forsberg
– Jag tycker att vi har varit bra i vår rekryteringsprocess. Syftet är att våra nya spelare ska ha instinkter som ska passa in och ge oss nya variabler. Sen har vi fortfarande kvar stommen från i fjor som gör att de nya spelarna snabbt kommer att lära sig hur vi vill spela.

Även fast det var en fysisk match var det kul att se en sådan som Alexander Blomqvist komma in och smälla på direkt
– Visst var det så! Alexander gör en riktigt bra match och det gör även Erik Johansson. Båda mittbackarna i andra halvlek gör det väldigt bra. Men precis som du säger, riktigt kul att se Alex idag. Där har vi nog ännu en blivande storback som säkert kommer göra allsvenskamatcher redan i år.

 

DC United – Malmö FF 1-1

MFF:s startuppställning
Dahlin
Concha – Jansson – Helander – Ricardinho
Hamad – Halsti – Friberg – Thern
Eriksson – Fadi

Byten:
Olsen in för Dahlin (45 min)
Stenström in för Concha (45 min)
Blomqvist in för Jansson (45 min)
Johansson in för Helander (45 min)
Konate in för Ricardinho (45 min)
Pekalski in för Halsti (45 min)
Nazari in för Friberg (58 min)
Forsberg in för Thern (24 min)
Rexhepi in för Eriksson (70 min)
Cibicki in för Fadi (45 min)