Ricardo efter första träningen med MFF

Publicerad 12 januari 2009

Ett stort pressuppbåd väntade MFF:s senaste nyförvärv efter första träningen med laget måndag förmiddag. Med den blå tröjan pådragen svarade så Ricardo på några frågor om sina första intryck av MFF och varför han valt att komma hit, medan Hans Gren berättade lite om bakgrunden till värvningen.

Måndag förmiddag 11:30 blev söndagens stora sillyseasonsnackis så officiellt faktum här på hemsidan: den brasilianska ligans femte bäst rankade vänsterback är klar för MFF. Av det ihärdiga men obekräftade ryktet Ricardinho blev det signade nyförvärvet Ricardo Ferreira da Silva Kubitski, och vid det aktuella klockslaget var han i full färd med att svara på de första frågorna från media vid en pressträff efter sin första träning med sin nya klubb.
– I Europa har fotbollspelare inte artistnamn som i Brasilien, och då tyckte jag det passade bra att använda mitt riktiga namn i stället, förklarade Ricardo på vackert klingande men för de flesta närvarande obegriplig portugisiska, varför hans agent Daniel de Paiva och en kollega hjälptes åt med trevande översättningar till engelska och svenska.

Efter ett fyspass nere i Baltiskans otillgängliga katakomber fick femtiotalet församlade nyfikna se Ricardo – och resten av MFF förstås – köra ett bollpass i Kombihallen med passningsövningar och spel fyra mot fyra.
– Det var första gången jag spelat på konstgräs. Underlaget kändes bra, men bollen studsar lite snabbare, sa Ricardo, vars första intryck av Malmö och MFF annars var att lagkamraterna verkade trevliga och vädret lite kallt.
– Det kan vara lite kyligt emellanåt i Curitiba där jag kommer ifrån också, fast inte så här kallt… men det är inga problem. De andra spelarna är vänliga och det känns bra, men jag är lite bekymrad över språket; jag skulle helst vilja kunna svenska direkt.

Ricardo Ferreira da Silva Kubitski är 24 år på det 25:e – född 1984 – och kommer till MFF med 149 matcher i brasilianska förstaligan i bagaget, alla utom tre för klubben han fostrats i, Coritiba FC, mellan 2003 och 2008 (en säsong i Atlético Mineiro 2007). Brasilianska toppklubbar och flera lag från ”större” europeiska ligor än den svenska har visat intresse för Ricardo, så en given fråga var förstås
Varför valde du Malmö FF?
– Malmö är en av Sveriges bästa klubbar. Det fanns fler klubbar i både Brasilien och Europa som visade intresse, men efter att ha övervägt saken med min agent och min familj blev jag övertygad om att här är rätt steg i karriären för mig. Att Afonso Alves i Malmö och flera andra brasilianska spelare i Sverige har slagit igenom och sedan fortsatt ut i Europa har påverkat – men just nu fokuserar jag bara på Malmö och på att lyckas här.

Hans Gren mötte också upp för att svara på frågor om nyförvärvet och hade sitt svar på samma fråga.
– Han har valt MFF för att vi presenterat ett bra upplägg för honom.
Vad i upplägget har varit särskilt attraktivt för honom tror du?
– Ja, det är ju tränarna förstås… Nej, men vi har presenterat hur vi vill att vår organisation ska fungera, med alla delar, och våra ambitioner och mål. Sedan att vi har en portugisisktalande spelare i truppen i form av Gabriel, det var nog lite grann en förutsättning också, sa Hans Gren, och tillade:
– Sedan tror jag att MFF:s namn i Europa – ja, kanske inte vad vi presterat på senare tid, men… sedan gammalt – har betydelse, att många har hört talas om klubben, det gör det lättare för oss att locka hit spelare.

Hans Gren konstaterade också att värvningen är frukten av ett lyckat och väl genomfört scoutingarbete. MFF fick korn på Ricardo i somras och representanter för klubben har sedan dess varit i Brasilien i omgångar och sett honom spela.
– Jag har själv sett honom flera gånger och tyckte direkt att Ricardo såg intressant ut. Han har en väldigt, väldigt bra vänsterfot. Han är kvick, har bra funktionell teknik i rörelse. Han slår bra inlägg och löser över huvud taget saker bra i matcherna. Fast han är kanske ingen vi skickar fram för att nicka vid fasta situationer… sa Hans om 170 centimeter långe Ricardo.

Såväl tränarna som Ricardo själv verkar överens om att det är på vänsterbacken han ska konkurrera om en plats i laget.
– De har ju ett lite annorlunda försvarstänk i Brasilien, med lite mer man-man-spel, och vi kommer förstås att få jobba med honom en del, framför allt vad gäller positionsspelet.
Med de nämnda kvaliteterna och ett youtubeklipp av ett genombrott och praktskott i mål går tankarna osökt till en viss Roberto Carlos.
– Jag bedömer nog Ricardo som en något bättre spelare än Roberto Carlos defensivt sett – men han har kanske inte samma hårda vänsterskott… sa Hans Gren.

Fotnot: Tiden för såväl som den lite ansträngda språkliga situationen vid pressträffen medgav inte några frågor på ämnet, men som kuriosa kan tilläggas att Ricardos stora fritidsintresse är – att ta hand om och rusta upp gamla bilar, en hobby han har för avsikt att ägna sig åt också i Sverige. Så, en Amazon nästa?

/Tobias Christoffersson