Ricardinho flyttar när han stannar

Publicerad 01 februari 2012

Ricardinho stannar. Alltså flyttar han. Med förlängningen av kontraktet klar kan Ricardinho och hans fru Raquel äntligen göra slag i saken och flytta till en större lägenhet. Nu ser MFFs vänsterback fram emot nya titlar och tre nya år i stan.

”Äntligen!” Ganska exakt en vecka innan årets litteraturpristagare offentliggjordes var det nog mer än en MFFare som gjorde det klassiska utropet, fast av en annan anledning. Då, förrförra torsdagen, strax innan avspark till Europa Leauge-matchen mot Austria Wien, presenterades en länge emotsedd nyhet: Ricardinho klar för tre år till. Efter rykten, spekulationer, snack och förhandlingar under i stort sett hela året. ”Vi är nära nu. Agenten kommer nästa vecka. Då blir det klart.” sa både klubben och Ricardinho med jämna mellanrum i slutet av sommaren; till slut blev det nästan en rolig historia och den där agenten en närmast mytisk gestalt.
– I januari uttryckte klubben sitt intresse av att förlänga. I april började vi förhandla. I augusti var vi överens, och min agent kom, men var tvungen att återvända till Brasilien av familjeskäl. Allt var
egentligen klart då, men vi hann inte avsluta, berättar Ricardinho, och för honom var den utdragna processen som blev förstås långt från en rolig historia.

TAPPADE FOKUS
– Det påverkade mig att inte veta vad som skulle hända, svårt att säga hur mycket men visst tappade jag fokus. Ibland, i en match, efter första halvlek, började jag tänka på kontraktet i paus, gick ut och spelade andra halvlek och började sen tänka på det igen efteråt…min kropp var där, men mitt huvud nånannastans. Ricardinho har hela tiden varit inriktad på att förlänga kontraktet och stanna i klubben och staden.
– Jag mår bra i Malmö. Fotbollen, staden, fansen – både jag och min fru trivs jättebra här. MFF är en stor klubb i Sverige med chans att vinna ligan varje år ochmed en fin arena, säger Ricardinho.
Och tillägger:
– Den svenska säsongen passar oss dessutom väldigt bra; med det långa vinteruppehållet kan vi åka hem till Brasilien en månad och umgås med vänner och familj.
• Övervägde du någon gång att lämna MFF och prova lyckan i en annan klubb?
– Inte från början, inte egentligen. Men när förlängningen drog ut på tiden, under sommaren, började jag fundera på det. Fast det lockade inte att börja om igen i en ny klubb en ny stad, nytt hem, nytt land, nytt språk… kanske senare. Så ”Äntligen!” är inte minst Ricardinhos egen känsla över att förlängningen är klar. Och så fort bläcket torkat på kontraktet med MFF var det dags att skriva under nästa: det om en ny bostad. Ricardinho och hans fru Raquel har under sina första tre år i stan bott i en trea på Gamla Väster, men sedan en tid velat ha något annat.
– Den här lägenheten har varit vårt första egna hem, under våra första år som gifta. Men tre år till här skulle bli lite trångt. Vi har skaffat fler möbler efterhand och vi vill gärna att våra föräldrar ska kunna besöka oss och bo här lite längre, säger Ricardinho och visar runt i flyttstöket.

DRÖMLÄGENHETEN
Först tittade de lite på hus. Sedan hittade de sin drömlägenhet – i Västra hamnen.
– Jag älskar den, den är verkligen fin. Två våningar, tre sovrum. Två balkonger, den ena med utsikt över havet, den andra mot Turning Torso. Vi har haft lägenheten på gång länge, men det gick ju inte att skriva på för den innan jag skrivit på för MFF!
• Vad ser du fram emot de kommande tre åren i Malmö?
– Bredvid plan: lära mig mer svenska och se mer av Sverige och Europa. På plan: vinna ligan, alltid! För det är

Ricardinho om:

…supportrarnas betydelse:
”Våra fans stöder oss alltid, också när det inte går bra, för mig är det viktigt. Skillnaden mot Brasilien är stor. Jag minns en gång när jag gjorde en dålig match i Curithiba, då ville en supporter spöa upp mig efteråt… Under mitt
första år i MFF, 2009, förlorade vi några matcher i rad. Då kom istället fansen till vår träning och sjöng och visade sitt stöd. De respekterar oss så som vi respekterar dem, det är så det ska vara.”

…att spela i svenska landslaget:
”Jag har funderat på att skaffa svenskt pass, men det är inget jag strävar efter just nu. Sverige är tryggare än Brasilien och skolorna är bättre om vi får barn. Min dröm har alltid varit att spela i det brasilianska landslaget, men jag har kanske inte så stor chans, så om svenske förbundskaptenen ringer, så… varför inte? Samtidigt, om ett par år är det kanske annorlunda… nej, jag vill inte tänka för mycket på det just nu.”

…sin passion för skridskosport:
”Jag och Raquel övade en halvtimme nästan varje dag i vintras när det var is på Pildammarna, och nu kan vi åka ganska bra. Jag har varit och sett Redhawks spela två gånger och vill gärna se hockey oftare.”

…att vara nybörjare i golf:
”Jag började spela i år och… det tar tid att lära sig. Första gången var jag nervös, svettades mycket och hade inga golfhandskar. Man ska ju inte ta i så mycket med kraft när man slår, men det gjorde jag: en gång, två gånger – och den tredje flög drivern iväg ur mina händer. Den gick mycket snyggare än bollarna gjort!”

TEXT:
Tobias Christoffersson