Reclaim the game – rivaler på plan, inte på stan

Publicerad 26 augusti 2009

Under parollen ”Reclaim the game – rivaler på plan, inte på stan” inleder MFF och HIF ett samarbete för positiv läktarkultur vid derbyna.
– Det ska vara fest att gå på fotboll och man ska känna sig trygg. Låt MFF-HIF bli det vänliga derbyt, säger vd Pelle Svensson.

Skånederbyna mellan MFF och HIF har i modern tid – det vill säga sedan HIF lyckades ta sig tillbaka till allsvenskan 1993 – präglats av feststämning: den extra kryddan kring matcherna, den förhöjda intensiteten på plan, den där speciella glädjen vid seger. Men över glädjen har stundom också fallit skuggan av en mörkare sida; när godmodig rivalitet slår över i bråk och våldsamheter, när trista scener utspelats i våra två städer i samband med matcherna, där supporterskap övergår i huliganism.

Nu inleder Malmö FF och Helsingborgs IF ett unikt samarbete för att förstärka de goda krafterna kring derbyna lagen emellan. Initiativet kom från MFF efter vårens derby på Olympia.

– Generellt kan vi konstatera att vi måste få stopp på det vi kallar huliganism. Det ska vara fest att gå på fotboll, man ska känna sig trygg, barnen ska kunna gå med. Låt detta bli det vänliga derbyt, säger MFF:s vd Pelle Svensson.

– Vilka signaler vi sänder ut är viktigt. Klubbarna har ett moraliskt ansvar, bland annat för hur vi uttrycker oss. Att vi inte gör narr av varandra, att vi undviker allt tal om hatmatch, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Utöver de ömsesidiga ambitionerna kommer samarbetet rent praktiskt att ske på flera olika områden. Gemensam marknadsföring inför derbymatcherna, bättre service och tillgänglighet till varandras supportrar vid matcherna, dialog också med motståndarlagets supporterorganisation för att nämna några.

– Inför derbyt på Swedbank Stadion har till exempel supportergrupper från Helsingborg fått komma in och titta på arenan, förbereda hängningen av banderoller och liknande. Vi vill att de ska känna sig välkomna, säger Pelle Svensson.

Uppträdanden och aktiviteter kring arenan innan match riktade till ungdomar ska erbjuda roligare möjligheter till uppladdning än bråk och stök, utökat samarbete med Skånetrafiken ska göra resorna mellan städerna så smidiga som möjligt.

Parollen för samarbetet: ”Reclaim the game – rivaler på plan, inte på stan”.
– Låt oss tillsammans gå i bräschen för att det ska vara trevligt på fotboll. Vi löser inte problemen på en dag – men låt oss börja här, säger Pelle Svensson.

Tobias Christoffersson