Rapport från P16-turneringen i Frankrike

Publicerad 30 maj 2002

Föreställ Er att en av de mindre klubbarna i Fotbollsnätverket anordnar en årlig turnering, under pingst helgen, där de bjuder in de bästa lagen i Europa till en turnering för 16 åringar. Detta är vad lilla klubben St André utanför Lille har lyckats med.

Under de 6 år man haft turneringen har lag om Barcelona, Real Madrid, Benfica och Lazio deltagit. I år hade vi turen att bli inbjudna tillsammans med storheter som Valencia, Nottingham Forest och Boavista Porto för att nämna några.

I den lilla byn är detta årets höjdpunkt vilket klart framgick av att när lottningen till turneringen ägde rum i mars månad deltog inte mindre än 200 personer!!! Totalt 12 lag var inbjudna och dessa blev lottade i 4 grupper om 3 lag vardera. Vi hamnade i en grupp tillsammans med belgiska mästarlaget Anderlecht och holländska stormakten PSV Eindhoven.

Efter en lång buss resa och ett kortare träningspass på fredagseftermiddagen var det invigning på rådhuset tillsammans med Borgmästaren och de andra lagen. Efter invigningen väntade en ”normal” fransk fyra rätters middag med förrätt, huvudrätt, ost och dessert. Tillbaka till hotellet och en rejäl natts sömn innan alvaret dagen därpå.

I vår första gruppspelsmatch väntade belgiska storlaget Anderlecht. Matchen började i ett väldigt högt tempo med två lag som satsade allt framåt. Under de första 10 minuterna hade vi flera vassa frispakar som så när resulterade i ett ledningsmål. Tyvärr blev vår högerback Rasmus Bengtsson skadad efter en kvart vilket fick laget ur balans och Anderlecht tog över kommandot vilket resulterade i två snabba mål innan första halvlek var över. I pausen samlade vi krafter och ändrade om lite i laget för att satsa än mer framåt. Killarna kämpade på bra i andra halvlek men kom inte närmare än 2-1. Målet, inslagen på straff av vår lagkapten Marcus Pode efter det att Steven Gil blivit fälld. Förlusten var ett faktum nu var vi tvingade att slå PSV för att gå vidare från gruppen.

PSV hade fördelen av att se oss spela och detta gjorde att dom kunde styra matchen till en början. Detta hindrade dock inte oss från att ha matchens första riktiga mål chans då Steven Gill kom fri tillsammans med målvakten. Inget mål och PSV malde på vilket också gav utdelningen strax innan pausen. Än en gång befann vi oss i ett underläge och nu var vi tvingade att satsa framåt. I andra halvlek styrde vi fullständigt matchen med lyckades inte med att få in bollen. Ribban, stolparna och inte minst den Holländska landslagsmålvakten satte stopp för eventuellt avancemang. 1-0 till PSV och tyvärr spelade vi inte om några medaljer denna gång.

Killarna reste sig dock bra och i de resterande matcherna visade de varför vi blivit inbjudna till en så prestige fylld turning. Vi slog Hellas Verona (Italien) med 2-0 efter mål av Marcus Pode på straff och Amar Caluk. I sista matchen väntade polska laget Wieliczka som vi dominerade totalt och vann 3-0. Målen inslagna av Rasmus Bengtsson, Amar Caluk och Steven Gil.

Vi slutade nia, något besvikna. Killarna hade rest till Frankrike med höga mål. I en turnering där det finns så mycket talang är det ytterst små marginaler som avgör och denna gång hade vi inte dessa marginaler på vår sida. Detta MFF lag har haft mycket framgång genom åren och det kanske var på plats med en motgång. Nu får vi ladda batterierna in förra nästa stora turning Lyngby Cup i sommar.

Ett litet tröst på såren var dock att både PSV och Anderlecht tog sig till final. Där Anderlecht vann rättvist med 3-2.