Rapport från Hollandslägret del 5

Publicerad 16 mars 2006

Idag finns det en hel del att läsa från Holland.

Det är plusgrader men rått och bistert i Holland enligt Bosse Nilsson. Men planerna är bra och det får man i dagsläget vara nöjd med. KvP basunerar idag ut att MFF suttit i krismöte för att man inte vill spela på konstgräs när man kommer hem.
– Inte sant menar Bosse Nilsson. Vi har diskuterat som så att vi kommet under året att råka ut för konstgräs lite då och då och vi skall kunna spela på båda underlagen.
– Något alternativ norr om Osnabrück verkar dessutom inte finnas flikar Alf Westerberg in.

Dagen innehöll två träningspass. Den första finns väldigt väl beskriven på Himmelriket(se nedan).

Den andra bad jag Alf Westerberg beskriva.

– Daniel Andersson, Anders Andersson och Hasse Mattisson har kört rehab med Greger. Alla tre närmar sig normal träningsdos inom kort. Jon Jönsson fick under dagen ont i halsen och hoppade över det andra passet och joggade lite lätt istället. Skoog tränade för fullt.
På andra träningen i Lekkerkerk var spelarna indelad i två grupper.

Sören tog hand om försvarsspelet. Man tränade förflyttningar, bolltempo, passningsspelet i backlinjen och precision.

Jag och Anders tog gemensamt hand om mittfält och anfallsspel. Man satte upp de berömda plastgubbarna och övade tre sätt att arbeta i djupled i anfallsspelet. Vi vill ha skärpa i sista tredjedelen, ge en arbetsbeskrivning för forwards och hur vi skall agera i olika situationer.

Har spelarna anammat 4-3-3 nu tycker du?
– Ja det tycker jag inte minst matchen mot Feyenoord visade att vi kan och vill spela 4-3-3. Spelarna svarar upp på detta bra. Det är klart att man grubblar när man förlorar matcher men efter en tung period av träning med nästan ingen boll så har vi nu gått in i en period när vi drillar mer detaljer och då kommer vi även att se resultatet i matcherna. Alla spelare får arbetsbeskrivningar hur de skall agera i olika situationer exempelvis hur ytterforwards hittar in till spetsen i med djupledspassningar. Timing och detaljer är det som gäller nu.

Snart match mot Umeå FC. Hur bra är de jämfört med det Feyenoord ni mötte?
– Tycker att lagen går på ett ut men vi möter ju två spelstilar. Man säger att Feyenoord spelar i tredje nivån i Holland och holländsk fotboll är väl generellt bättre än svensk så man kan nog jämföra det med vår andra division d v s Superettan. Exempelvis var de betydligt bättre än det Kristianstads FF vi mötte för ett tag sedan.

Blir det en förstauppställning mot Umeå eller är det dags för 12-22 så att säga?
– Det blir bästa laget för dagen nu i fortsättningen. Det har Sören klart och tydligt deklarerat för alla innan vi åkte ner. Vi kör ett träningspass imorgon klockan 11.00 och har sedan gett spelarna ledigt på eftermiddagen. Laget mot Umeå släpper vi imorgon kväll. Vi spelar på samma plan som matchen mot Feyenoord vilken är en dröm jämfört med andra planer vi sett här.

Ikväll väntar gemensam frågesport för spelarna.

/Patrik Jandelin

PS1.Jag har varit med Tony Ernst i både Tel Aviv och Istanbul. Han reser lätt och erfaret, gör ett lungt och sansat nästan trött intryck. Han sitter lungt och studerar omgivningen, gör lite antckningar för att sedan fullkomligt explodera i tecken på datorn. 5000, 10000 eller helst 20000 tecken är en munsbit för denna man. Musiken han lyssnar på under tiden han skriver väljs med stor noggrannhet och går i samklang med texten.
Klicka gärna här för att läsa om första träningspasset.

PS2.Jag vet vad Jon Jönsson fick i födelsedagspresent när han fyllde femton.

Vet ni inte vad jag pratar om. Läs intervjun med Jon Jönsson här här.

Hasse Mattissons blogg hittar du som vanligt här. Klicka på ”BLOGG” i menyn