Rapport från en solig sommarträning

Publicerad 17 juni 2010

Kring staketet på träningsplan sex har runt 40-talet åskådare tagit plats för att bevittna dagens träningspass. Vad är väl Fotbolls-VM mot att följa laget man brinner för? Här finns alltifrån en 14-månaders kille som inte vill ha sin solhatt på sig till de äldre staketrävarna.

 

Solen skiner från en ljusblå himmel och temperaturen ligger kring 20-gradersstrecket.

Inifrån planen hörs skratt och uppsluppna röster. Spelarna står uppställda i en ring med en diameter på runt 7-8 meter. Två jagande spelare har tagit plats i mitten och försöker nu sno åt sig den boll som passas runt i cirkeln. Efter jogging runt planen fortsätter uppvärmningen sedan med en handbollsliknande övning. I ett rätt stort rektangelformat område ska spelarna, som delats in i två lag, kasta bollen mellan varandra. För att få poäng krävs att laget kommer upp i tio (eller om det är nio) passningar på raken utan att motståndarna bryter. När Alex Nilsson går omkull med bollen i sin famn bildas en hög av spelare ovanför honom och det känns för en sekund som att man befinner sig på en rugbyträning. Jimmy Durmaz jublar högt när hans lag vinner poäng och motståndarna får göra sprattelgubben som straff. Det är en riktigt go stämning bland grabbarna.

Johan Dahlin och Dejan Garaca värmer upp på egen hand på kortsidan närmast Swedbank Stadion. Dusan kör i gymmet tillsammans med skadade duon Guillermo Molins och Jasmin Sudic. För andra gången sedan sin knäoperation kommer Sudic senare ut för att köra en stunds rehab på fotbollsplanen. 

– Jag tog en boll och lekte lite med den, gjorde inga speciella övningar utan det var mest för att komma ut och känna glädje och få upp motivationen att komma tillbaka ännu mer, berättar han efter träningen.

Även Molins syns köra rehab tillsammans med sjukgymnast Rickard Dahan. Utöver denna trio är alla spelare på plats och kör för fullt. Eftersom Roland Nilsson åkt till Barcelona för ett par dagars semester är det Pep som tillsammans med Leif Engqvist och John Phillips tar hand om träningen.

Plötsligt är den uppsluppna stämningen borta och det är tysta och koncentrerade spelare som joggar på två led bakom varandra. Att de vet när det är tid för skoj och när det är allvar råder inget tvivel om. Efter stretching är spelarna sedan varma för fotbollsspel. Målen placeras på straffområdeslinjerna och spelarna delas in enligt följande:

Svarta
Johan
Filip -Pontus – Markus – Ricardinho
Mudi – Rick – Ivo – Jimmy
Alex – Agon – Hernane

Ljusblå
Dejan
Ulrich – Miljan – Danne – Joseph
Jille – Wilton – RÅP – Jeff
Larsson – Dardan – Eddie

Man kör inte vanligt spel utan har regler som säger att mål bara får göras på kontring när det bollhållande laget tappar boll och sedan vinner tillbaka den igen. Agon är riktigt på hugget och står för dagens två första mål. Det första är på ett inspel från vänster från Alex Nilsson och det andra på ett markskott utifrån. Även Alex ger ett piggt intryck, han löper mycket och är inblandad i många fina kombinationer. Provspelande brasilianaren Hernane får inte så mycket boll och är tämligen osynlig. På de få bollkontakter han har så visar han dock prov på fin bollbehandling och teknik.

Efter det svarta lagets fina inledning verkar Pontus Jansson tycka att motståndarna behöver hjälp och svarar för ett riktigt snyggt självmål. Bollen, som var menad som en bakåtpassning, tar en snygg båge över en chanslös Dahlin i målet.

– Kom igen Ponne! Vi glömmer det direkt och kör vidare, hörs Leif Engqvist som står vid sidlinjen. Under hela träningen hörs han komma med positiva och uppmuntrande tillrop till killarna.

Pontus gör i övrigt en bra träning ska nämnas och bildar stabilt mittbackslås tillsammans med Markus Halsti. Eddie Ofere har en boll inne i för det ljusblå laget, men det blir bortdömt. Daniel Larsson är framme och testar Dahlin med ett ruggigt skott, men det vill sig inte framåt för det blåa laget. Istället ökar det svarta laget på sin ledning efter slarv i försvaret. Rick får bollen till skänks, gör inga misstag och pang sitter den i maskorna till vänster om Dejan.  

På kanten närmast mig pågår en match i matchen mellan rutinerade Jeffrey Aubynn och talangfulle Muamet Asanovski. När “Mudi” fräckt snor bollen från sin äldre lagkompis, blir denna så överrumplad att han utbrister;
-” Den lille jäveln”, med ett stort leende på läpparna

I närkampen därefter tar han revansch och utbrister nöjt:
– “Mudi vad gör du“?

En spelare sticker ut lite extra idag i form av Ivo Pekalski. Han verkar bara bli bättre för varje gång man ser honom. Han suger åt sig bollarna och fördelar dem vidare på ett utmärkt sätt med sitt fina passningsspel. Han håller i bollen när det behövs och spelar snabbt och med få tillslag när det krävs. Han är en starkt bidragande orsak till att hans lag idag är det klart bättre.

Efter en och en halvtimmes träning är det över för idag. För vissa verkar träningen ha tagit hårdare än för andra. För hur ska man annars tolka det när Pontus, Mudi, Guille och Jasmin först kastar in bollarna och sedan själva hoppar in på flaket i sina kompisars skåpbil för att få skjuts den lååånga sträckan på cirka 50 meter bort till omklädningsrummet.

*****

//Vid staketet: Helen Johansson