Rapport från Antalya del 1

Publicerad 29 mars 2005

Hemsidan och Himmelriket rapporterar dagligen från träningslägret i Turkiet. Här kommer Dag 1.

Samling 19.00 på Kastrup söndag kväll. Spelarna står i rangordning i incheckningskön: de äldre och rutinerade först, med Yngvesson och Skoog i täten, de yngre där bak och så ledarna allra längst bak för att hålla ordning på flocken.

Skoog går och är orolig för att gräsplanerna i Antalya ska vara sämre än sist. Ryktet går nämligen. ”Vi har inte spelat på en bra plan sedan turneringen i Turkiet, jo, Odense borta var OK”, säger han. Men han ser fram emot hotellet. ”Otroligt fint. Där finns till och med bågskytte!”. Ingen av spelarna provade dock på denna nobla sport sist de var här.

Klockan är 04.45 på natten, turkisk tid, när bussen försenad anländer till hotellet. Väl framme delar laget upp sig två och två. Olof och Mattisson delar rum, Asper och Lee, Skoog och Yngvesson. Och så vidare. De äldre spelarna går direkt upp på sina rum. De yngre kommer efter, bärandes på trunkar och bollar.

Hotellet heter Kremlin Palace och är alltså uppbyggt som ett mini-Moskva. Klar Euro Disney-feeling. Men det är all-inclusive, poolerna ser bra ut och havet skimrar i fjärran.

Prahl har anbefallit sovmorgon under måndagen. Det är sen frukost och eftermiddagsträning. Klockan 15.45 ska bussen komma. Det gör den inte. Det dröjer några minuter sedan är laget på väg till träningsplanerna några kilometer bort.

Träningsområdet ser lite öststatsnergånget ut, men planerna visar sig vara klart godkända. Spelarna börjar snöra på sig skorna. Först en lång uppmjukning under Jörgen Beckes ledning. Andreas Yngvesson och Tomas Olsson tar täten.

Därefter är det dags för en lättare bollövning – det gäller att passa bollen till varandra i rörelse och med tempo – under Tom Prahl, som direkt skriker ”lite temperatur på det här!”.

Första riktiga övningen är tre mot tre på liten plan. De tre som anfaller ska komma med fart och försöka gå förbi de tre försvararna och göra mål. Yksel firar stora triumfer med fart, ryck och finter. Patrik visar sköna pappa-egenskaper när han berömmer nye, unge målvakten med rejäla ”Bra Jonathan!”. Sliper gör första målet. Skoog det andra. Det ser tamt ut i början, men det blir snabbt bättre. Men sen dröjer det en lång stund innan det tredje målet kommer. Fast då är det å andra sidan värt att vänta på: Afonso drar upp en boll i bortre krysset. Asper är chanslös.

Efter ett tag är Prahl nöjd. Säger högt: ”Nu börjar vi komma upp på en sån nivå att man märker att det är ett topplag som tränar”.

Ny övning: Det är ordinarie backlinje och dito mittfält som ska hålla de andra stången och det ser snabbt väldigt bra ut.

Ordinarie backlinje är idag Joseph, Olof, Patrik och Hasse. Abelsson byter av Patrik med jämna mellanrum. Ordinarie mittfält kan ni: Afonso, Tomas, Daniel och Lolo.

Mats Svensson är ju också med och håller i målvaktsträningen vid ena änden. Sammy och Lawan hjälper honom med skottmomenten. Lawan sätter en hel del. Två man rehabtränar vid kortsidan med Alf Westerberg: Joakim Nilsson och Johan Nilsson Guiomar.

Sist är det femton minuters match; elva mot elva. Det är högt tempo. Prahl går omkring mitt i med röd väst. Ibland blåser han av och går nära spelaren och håller om och instruerar. Det ser oförskämt bra ut. Stämningen i laget är otroligt fin.

De gula västarna vinner med 1-0. Målet av Afonso på en snabb spelvändning där han retfullt enkelt placerar den i bortre hörnet. Lågt. Hårt. Lee skriker ”skit!” så högt han kan, men det hjälper inte.

Innan vi åker hem till hotellet så blir Lolo intervjuad av turkisk teve. På turkiska.

Just det: den traditionsenliga femkampen! Första momentet var en stafett med bolljonglering. Det gällde att trixa med en boll femton meter framåt, runda en kon, och så tillbaka igen. Tappade man bollen så var det bara att börja om. Lag Lee tog en övertygande seger och plockade hem sex poäng.

Laguppdelningen:

Lag Asper: Safari, Mattisson, Nilsson-Guimar, J Persson och Asper. (tvåa – fyra poäng)

Lag Lee: Osmanovksi, Barlay, Lawan, Rosenberg och Baxter. (Etta – sex poäng)

Lag Jonathan: Chanko, Sliper, Alves, Holgersson och Hårenberg. (Trea – tre poäng)

Lag Olof: Yngvesson, P Andersson, Skoog, Abelsson och Persson. (Fyra – två poäng)

Lag Höiland: D Andersson, J Nilsson, T Olsson, Elanga och Höiland. (Sist – en poäng)

Sex poäng och ledning för lag Lee alltså och lagkaptenen visade verkligen vägen. Nästa moment, ännu hemligt. Sämst på jongleringen visade sig Jocke Nilsson vara. Han fick därmed utstå spott och spe från de andra, anförda av Yngvesson.