Rapport från Antalay – dag 6

Publicerad 03 april 2005

Lite kallare nu – men träningarna fortsätter vara glödheta.

Sämre väder idag. Mulet. Regn under eftermiddagen. ”Det är ju nästan Sverigeväder”, mumlar Becke. Vi sitter på läktaren och huttrar. Förmiddagsträningen är uppdelad på två grupper.

Mats Svensson tar målvakterna och går bort till ena kortsidan. Det är en seriös målvaktstränare vi har. Idag handlar det om vristens vinkel vid utsparkar. Det är inte mycket som lämnas åt slumpen i dagens MFF.

Lolo och Tomas joggar runt med Greger. Vi frågar Becke vad som fattas dom. Lolo är lite öm efter matchen och tar det lugnt. ”Och Tomas får vi vara försiktiga med, vissa mindre viktiga fotbollsövningar står han över”.

”Det är viktigt att nätet rasslar här!”, skriker Patrik Johansson. Anfallsövningarna är i full gång. Glenn står och spelar fram bollar till Yngvesson, Skoog, Mackan och Afonso. De ska komma med fart från kanten och avlossa skott vid straffområdesgränsen. Under de första skotten står Kenneth Folkesson, vår göteborgske materialförvaltare, i mål. Men ganska snart alternerar Asper och Lee istället. I början blir det alldeles för få mål. Det lossnar för Mackan först. Han dundrar in två på rad i krysset: en i närmsta och en i bortre. Bägge helt otagbara för Asper.

Efter skottövningarna ställer Prahl upp en mur. Dags för Skoog och Afonso att öva frisparkar. Skoog är inte en dålig frisparksskytt – han har gjort en del snygga mål i Malmö FF – men av Afonsos kaliber är han inte. Afonso sätter drygt tre gånger så många som Skoog.

Resten av de i första gruppen – Nilsson Guiomar, Abel, Jocke Nilsson, Sliper, Jocke Persson – kör en rätt så komplicerad passningsövning under Alfs ledning. Den fortsätter när andra gruppen anländer. Då är det Höiland, Sammy, Yksel, Safari, Rawez, Joseph som drillas.

Patrik Johansson håller i träningen idag. Prahl går omkring mellan de olika grupperna och ser fundersam ut. Det är skönt med Patrik Johansson; han vågar ta plats. Är inte bara en konbärare. Har egna idéer.

Andra gruppen börjar med kvadraten i högt tempo. Sen blir det försvarsövningar med Hasse, Daniel, Olof och Patrik. Det handlar om undanrensning vid straffområdet: alla bollar ska skickas iväg upp i banan och samtidigt ut på kanten. Patrik ser så kraftfull ut i samtliga övningar! I varenda situation! Och som han pushar alla lagkamrater: ”Kom Hasse! Bra!”. Hela tiden. Full stöttning. De motståndarfans som har babblat om att Patrik Andersson sprider missämja har aldrig bevittnat en MFF-träning.

Den sista försvarsövningen är mest intressant. Där är målvakterna och Mats Svensson också inblandade. Det handlar om inlägg i ytan mellan backlinjen och målvakten. Vem som ska ta vilka bollar. Kommunikationen mellan försvarare och målvakt. Återigen: Patrik är fenomenal. Varje övning blir som ett riktigt tävlingspass. Han pratar och manar på som vore det match. Intensiteten är imponerande. De andra dras med.

I morgon avörs femkampen. Efter det är det dags för hemfärd mot Malmö.