Prestige och skratt i Fotboll mot rasism

Publicerad 08 juni 2012

Under onsdagen så gjorde Skånes bästa tolvåringar upp om vilka åtta flick- och pojklag som skulle få spela semifinal och final inne på Swedbank Stadion den 19 augusti i turneringen Fotboll mot rasism.

Det gick inte att ta miste på vilken prestige som stod på spel när en tränare i sitt försnack frågade sina spelare om de var sugna på att spela semifinal inne på Swedbank Stadion. Samtliga tio spelare sträckte på sina händer så högt de kunde samtidigt som tränaren fortsatte att pumpa dem fulla med självförtroende genom att prata om att man skulle springa mycket och jobba för varandra.

Över 250 aktiva ungdomar i 24 lag hade samlats på Staffansvallen i Staffanstorp för att göra upp om de åtråvärda semifinalplatserna som kommer att spelas på Swedbank Stadion den 19 augusti i turneringen Fotboll mot rasism. Men även om onsdagen handlade om matcher, mål och skrubbsår så låg det ett viktigt budskap till grunden för hela turneringen – Ge rasismen rött kort!

 – Vi vill ta vara på fotbollens kraft, passion och visioner och kanalisera den kraft för att visa vad man inte tar ställning för. Som man ser idag så är det ungdomar och föräldrar som njuter av fotbollens kraft, säger Gustavo Nazar från Malmö stad.

Organisationen Ge rasismen rött kort har, några veckor tidigare, varit ute hos ledare i klubbarna och gett dem halvdagsutbildningar i ämnet. De har även tagit fram utbildningsmaterial som de gett till klubbarna för att ge dem rätt förutsättningar att arbeta mot rasism.

 – Vi tror att det är väldigt viktigt att man jobbar tillsammans för att kunna påverka och lyfta fram frågan med större engagemang, berättar Danny Eriksson från Ge rasismen rött kort!

När alla 54 matcher var färdigspelade så stod det klart att det blir: BK Höllviken, Ldb Fc Malmö, Gif Nike och Staffanstorp som går till semifinal på flicksidan medan Husie IF, IF Lödde, FC Trelleborg och Tomelilla IF går vidare på pojksidan.

Semifinalerna och finalerna kommer att spelas på Swedbank Stadion den 19 augusti.