Prahl summerar maj

Publicerad 06 juni 2002

…sköna MFF-maj av segrar och framgångar, men blickar också framåt matchtäta månaderna juli och augusti.

I behaglig skugga av VM och sommarsolen: samling igen. Efter två veckors ledighet. Efter en liten tur till Spanien. Och framför allt: efter en härlig period av framgång. Fyra raka segrar, tre i allsvenskan, en i cupen. Målfacit totalt 12-3. Två bortasegrar mot HIF, målskillnad 6-0! Tredjeplats i tabellen. Och så en och en halv månads uppehåll.

Hade det inte varit bättre om VM spelats i juli, Tom Prahl?
– Det vet man inte. Vi har fått lugn och ro efter de tre raka vinsterna, som gjorde gott på många sätt – poängmässigt, tabellmässigt och mentalt. Nu måste vi förvalta det här pundet och inte slå oss till ro och vila på lagrarna. Vi har fått smak på det här att vinna matcher. Vi har mött två av förhandsfavoriterna och slagit dem på bortaplan. Nu kan vi resonera:”Kan vi slå dom, kan vi slå fler,”

Hur konserverar ni formen?
– Det finns väl inget speciellt knep… ha en fortsatt skadefri trupp och bra träning. Nu får vi en miniförsäsong kan man säga, vi kör upptaktsträning igen med fysträning två gånger i veckan och lite repetition av försvarsspel.

Uppehållet ger en extra möjlighet till att trimma in och rätta till stort som smått. MFF under Tom Prahl har utvecklad måluppföljning både individuellt och lagdelsmässigt. Lagledningen kommer att göra en sammanfattning för spelana, såväl skriftligt som i videoform över gjorda och insläppta mål. Ett avstamp inför forsättningen.

Vid förra månadssummeringen var läget ett annat, och det förestående hemmamötet mot Kalmar kändes måste-match. Men det blev 4-0-seger, självförtroendekick och den onda cirkeln blev god.
Tongivande faktorer bakom framgångarna?
– Många har lyft sig flera klasser jämfört med de första månaderna, våra forwards framför allt. De och mittfältarna vände trenden, framför allt när Hasse Mattisson kom in. Han fick fart på bollen och vi spelade mer framåt än tidigare. Sedan fick vi Peter Ijeh och Niklas Skoog att både släppa bollen och röra sig mer i djupled. Plötsligt gjorde vi flera mål på djupledsbollar, något vi inte varit i närheten av tidigare. Plötsligt blev vi farliga bakom motståndarnas backlinje, där vi tidigare bara stått stilla.
Och Lee Baxter ska vi inte glömma, han har gjort en riktigt bra vårsäsong.
En annan anledning till att det gick så bra är att vi lade ner stor tid på att redigera våra matcher på video. Efter varje match har vi haft en tjugo till trettio minuters videogenomgång, där spelarna fått se sig göra bra saker och mindre bra saker för att sedan träna på det.

Och det var inga slump- eller flytsegrar. I alla matcherna var MFF det lag som totalt sett kontrollerade händelserna.
– Vi kom in i en bra period helt enkelt. Vi var giftiga framåt med Niklas och Peter samtidigt som Hasse kom in och drev på och vi vågade hålla upp backlinjen på ett bättre sätt än tidigare.Vi har haft en ful ovana att sjunka med backlinjen och öppna ytor för motståndaren att spela på. Då ger man motståndaren initiativet på ett annat sätt. Vi har gjort näst mest mål, det är bra. Fortfarande har vi släppt in lite för många och lite för enkla mål. Tre mål på hörna, det är inte riktigt godkänt. Men vi kan inte heller göra allt på en gång.

…och cupsegern mot HIF kom av bara farten?
– Det var nästan så, ja. Det var framför allt Niklas som var så himla bra, annars blev det aldrig den där riktiga intensiteten i den matchen.

Och nu väntar ännu en match mot HIF, av träningskaraktär denna gång och i Hässleholm. Känns det inte konstigt?
– Jo… men det är så svårt att hitta träningsmatcher under den här perioden, och den matchen kom vi överens om tidigt i våras, innan vi visst att vi skulle möta dem i cupen.

Hasse Mattisson har gjort fin comeback, men även Mikael Roth har hittat tillbaka till förstauppställningen efter att ha blivit överställd sedan tidig vår.
– Något Mikael tog på ett synnerligen bra sätt. Det är också en stor fördel att ha en bra vänsterfot på spelarna på vänstersidan. Den stora skillnaden är att han nu går in rejält och snabbt i närkampspelet, och också har många bra bollar framåt, han låg ju bakom första målet mot Helsingborg. Det är för Mikael som för resten av laget, fotbollsmeriter är färskvara, något som sker i nuet. Det vi gjort innan stärker oss, men det är inget vi har nytta av om vi inte förvaltar det.

Efter cupmatchen mot HIF bar det iväg till en träningsturnering i Sevilla, där det till slut bara blev en match, 2-1-förlust mot engelska division ett-laget Crystal Palace, tränat av ”MFF-bekantingen” Trevor Francis (mannen som nickade in Nottinghams segermål i Europacupfinalen 1979). Hur var det att möta dem?
– De spelade 3-5-2 och inte alls engelskt. De höll bollen makalöst och spelade riskabelt på egen planhalva, det var kortpassningar från målvakten och framåt. Djupledsbollarna slogs längre upp på mittfältet – jag tror inte de hade ett långt uppspel på hela matchen. Vi gjorde ingen dålig match, en rätt så bra första halvlek, men vi släppte till två väldigt enkla mål. Palace hade många bra spelare ch hade nog klarat sig bra i allsvenskan. Turneringen i Spanien var kanske bra på så vis att vi blev påminda om att vi inte vinner allting.

Ger tredjeplatsen i tabellen anledning till speciell kontemplation?
– Jag tänker inte så mycket på placeringar ännu, så här långt är det fråga om förpostfäktningar. Man brukar säga att placeringarna när serien vänder rätt så ofta håller streck. Det är alltid något lag som flyger upp och något som åker ner, men totalt sett har serien fått ett utseende som str sig. Det är intressantare att se om fyra matcher, när vi mött alla lagen. Tillhör vi fortfarande toppen då, så har vi chansen. Vi behöver inte vara rädda för något lag, samtidigt har vi nu i juni tre hemmamatcher mot lag som vi på pappret bör vinna över. Men det kan ju bli tre förluster också, på samma sätt som vi vann tre raka.

Juli bjuder fyra hemmamatcher (HBK, ÖSK, Sundsvall och BoIS) och en bortamatch (Göteborg)
– Vi har tre raka hemmamatcher, och det ser spännande ut. I år har vi ju hittills varit bättre borta än hemma, så det blir ett väldigt bra test för oss, om vi kan göra Malmö Stadion till den svårintagliga borg vi vill den skall bli. Det ska vara svårt att besegra oss här. Den första matchen mot HBK blir otäck. HBK är väldigt starka försvarsmässigt, de har släppt in minst mål och har bara en förlust. Det blir förmodligen en väldigt tät match. Det blir väldigt intensivt under juli och augusti, tio seriematcher och två cupmatcher – förutsatt att vi går vidare. Mycket, men inte för mycket.
Det blir väldigt lite tid för träning – det kommer mer att handla om att hålla spelarna friska och benen pigga.

Jussi Nuorela och Jeppe Vestergard är tillbaka från Silkeborg respektive Vejle. Dessutom har Bovar Karim återbördats till MFF. Jussi spelades in som mittback under försäsongen, men sedan licensstrulet förhindrat hans medverkan har Gudmundur Mete ersatt förtjänstfullt.
– Nu blir det en ny konkurrenssituation. Mete har gjort bra ifrån sig, och blir inte utkastad. Jussi måste visa att han är bättre. Bovar Karim tränar med oss under juni, han är lite i samma sits som de övriga ungdomsspelarna var i december månad när vi tog ut lärlingarna. Han får juni månad på sig att visa om han ska ta en av lärlingsplatserna.

Ser du mycket VM-fotboll, som fotbollsunderhållning eller som studiematierial för tränaren?
– Jag såg de första matcherna. Det är som alltid, man är väldigt sugen på att se allt i början men efterhand inträder en viss mättnad. Jag försöker göra både och, men ser nog på VM mest som tränare. Jag tittar på formationer och spelstilar. Argentina, till exempel, hur de intar sina positioner i sin 3-4-3-uppställning. När man spelar 3-4-3 vet man att det blir problem nånstans… då är det intressant att se hur de löser det. Det ser ut som om fot ollen fortsõtter sin positiva trend, offensivt och inte speciellt ojuste spel ÷ver hela banan. BÕde teknik och tempo õr ju oerh÷rt uppdrivna idag.

Under semestern har Tom Prahl haft en minisemester nÕgra dagar i Bohuslõn, annars varit hemmavid och fixat med hus och trõdgÕrd. Flytten till Malm÷ dr÷jer, dÕ det visat sig svÕrt att hitta hyresgõster till huset i Halmstad.
– SÕ jag fortsõtter att k÷ra bil… vilket fungerar. F÷r min egen del tycker jag det õr rõtt sk÷nt att fÕ lite distans, samtidigt som jag arbetar võldigt effektivt nõr jag õr hõr. Nackdelen õr att jag inte hinner se sÕ mycket av de andra lagen – U- och J-lagen – som jag skulle vilja.

Det knappa mÕnad som ÕterstÕr tills allsvenskan drar igÕng igen tillbringar MFF sÕ hõr:
S÷n 16 juni trõningsmatch mot HIF i Hõssleholm, 19.30
Ons 26 juni, cupmatch mot Myresj÷ pÕ Myrvalla, 19.00
L÷r 29 juni, trõningsmatch mot Odense pÕ Stadion, 16.00

/Intervju: Tobias Christoffersson.