Prahl summerar läget

Publicerad 06 april 2002

Två dagar och en träning återstår av MFF:s försäsong. Tom Prahl summerar en händelserik månad och försnackar lite inför premiären.

Eftersnacket efter sista passet torsdag drar ut på tiden mer än vanligt, och väntan på Mäster Prahls arbetrum tillbringas i sällskap med en upplaga av de nya representationskläderna, slängda på skrivbordet. Neutral kostym nånstans mellan bilhandlare och Svennis-snitt men en av de två slipsarna, den stickade, är rätt snygg. Radion står på och plötsligt hörs MFF-tränaren därifrån, på anmodan läggande ut texten om sina godisvanor, bland annat. Jahapp. Men väntan belönas småningom och några frågor kan få svar.

Efter en tung februari tillbringades mars första hälft i La Manga. Fyra matcher mot norska lag, och rätt mycket som skulle falla på plats innan de två sista träningsmatcherna mot BoIS och HBK hemmavid.
– Vi kom till Spanien utan att ha vunnit en match. Vi hade släppt in tretton mål och gjort fem under februari, så det kunde nästan bara gå på ett håll… La Manga var inget jättelyft, men vi vann mot Odd Grenland och Brann som är två ganska bra norska lag. Vi har successivt stabiliserat oss under mars månad. Vi vann mot HBK, vilket också är meriterande, vi hade oavgjort mot Start och så förlorade vi mot Vålerengen och BoIS. Hade vi haft den här statistiken i serien, så hade vi väl legat åtta nia.

Tätare bakåt, viss målproduktion, men samtidigt relativt chansfattigt.
-Vi blev stabilare försvarsmässigt under månaden. Vi höll nollan i tre matcher, och på de sista tre har vi bara släppt in ett mål, så med bakgrund av hur det var i februari får man väl säga att vi gjort framsteg. Anfallsmässigt skapar vi fortfarande för lite målchanser – i såväl allmänt spel, kontringsspel, omställningsspel som djupledsspel har vi inte haft speciellt mycket. Ska vi bli ett bra lag som vinner matcher, måste vi jobba vidare på det här.
Vi måste höja vårt allmänna spel, vårt passningsspel; förmågan att skapa målchanser. Jag har statistik från tiden i Halmstad: när vi spelade bra skapade vi nånstans mellan 10 och 12 målchanser per match. Då gör man två eller tre mål. Har man en dålig dag göra man två mål på tolv målchanser, har man en bra dag gör man kanske fyra. Men vi ligger ännu inte på mer än tre fyra chanser per match. Då blir det mycket tillfälligheter som avgör.

”Förmågan att skapa målchanser” – vad innebär det?
– Målchanser kommer genom kantspel, djupledsspel via omställningar och via fasta situationer. Nu vann vi matchen i Halmstad på våra fasta situationer, men varken vårt kantspel eller vårt djupledsspel är tillräckligt vasst än så länge. Vi jobbar förstås på det här, men vi hinner inte göra allting på en gång. Det är kännetecknande för situationen att vara tränare i ny klubb, man tycker alltid man behöver ha mer tid. Ofta hänger det samman – spelar man bra försvarsfotboll, så kommer anfallspelet smygande efter hand. Men det handlar ännu mer om attityden på banan, att vi löper mer, att vi vill ta löpningar i djupled och spela in bollar i djupled. Det är viktigt att någon forward och yttermittfältare vill attackera de här ytorna bakom backlinjen. Annars blir det som MFF spelade ifjol, alltså väldigt stationärt. Ingen löpte i djupled, man stod och spelade. Då får man kriga väldigt mycket för att göra mål. Enkla kontringsmål och enkla omställningsmål är ofta de som är bra. Men det handlar om vilka spelartyper man skickar ut på banan också.

I vilken match har laget presterat bäst spel?
– Totalt sett har matchen mot Odd Grenland varit bäst än så länge. Vi hade gediget spel i 90 minuter, gjorde ett par bra spelmål i djupled med Yngvesson och Skoog inblandade och vi vann med 3-1. Det var en bra match. HBK-matchen var inte spelmässigt bra, men vi försvarade oss framgångsrikt.

Hur har försvarspelet förbätttats?
– Dels har organisationen blivit bättre, dels håller vi upp backlinjen bättre. Ytterbackarna har visat att de kan stänga till i en-mot-en-situationerna. Vi har förbättrat våra positioner på att förvara inlägg. Vissa indivuduella framsteg har gjorts – Danne till exempel var fenomenalt duktig mot Halmstad, Lee Baxter har varit jättebra sedan han kom in, och både Billy och Concha har klivit fram på ett bra sätt.

De centrala positionerna har känts stabila; rockader och experiment har i huvudsak förlagts till kanterna. Resultatet verkar peka åt mer defensiva yttermittfältare.
– Ja, efter februaris katastrofala insats, där vi framför allt släppte in mål från kanterna, så har inriktningen i mars varit att hitta konstellationer på kanterna som höll tätt. Vi har försökt hitta en balans mellan ett bra försvarspel och ett bra anfallsspel – det är till exempel därför Concha har fått spela vänsterback, trots att han är högerfotad. Men det har han gjort bra, samtidigt som Billy kommit in och överraskat. I förlängningen hittar vi kanske också lite offensiva yttermittfältare som är i form… våra kantspelare har inte riktigt varit i stöt, därför har de kommit lite i skymundan. Laget som spelar nu har kanske mer defensiva kvaliteter om man ska hårddra.

Och anfallet?
– Andreas Yngvesson har gjort mål lite klumpvis. Han är en spelare som blir väldigt värdefull om han kan löpa och irritera och ge sig iväg i djupled. Även om vi inte skapar så mycket chanser, så har vi målskyttar. Och målskyttar har ju en ovana, eller en jättebra vana, att frälsa en tränare. Så jag hoppas på det…

Genrepet mot HBK – hur kändes det att komma till Halmstad igen?
– Jag trodde det skulle vara rätt obehagligt, för jag mindes den första gången jag kom till Trelleborg efter att ha lämnat dem, då kändes det inte bra. Men nu det var trevligt och komma tillbaka. Folk var positiva och glada, ingen tittade snett. Det är klart att resultatet gjorde sitt till ockå.

Ja. 3-0-seger och råg i ryggen inför premiären?
– Matchen var förstås bra ur självförtroendesynpunkt. Vi kunde vinna en svår bortamatch, och det var nog många som gick av banan ganska nöjda i lördags. Vår insats skapar ändå framtidstro, och ett intresse hos folk inför premiären, men ännu återstår frågettecken. Utöver 20-25 minuter i första halvlek, då vi hade tag i mitten, spelar vi inte bra fotboll, det tillstår jag. Sammantaget: en skön påsk. Lite lugn och ro. Men det gäller att vi inte sänker garden.

Hur bra är Halmstad?
– Halmstad blir bland de fem bästa, utan vidare. De spelar bättre mittfältsfotboll än vad de gjorde under min tid, och de har fått en bra kantspelare i Sharbel Tourma. De har tappat målskyttar i Selakovic och Bertilsson, men rent spelmässigt spelar de bra. Det gick fort som satan och vi var illa ute både i första och andra halvlek.

Skadeläget i truppen ser bra ut.
– Det ser jättebra ut, det ser nästan ut som i Halmstad när det var som bäst. Men vi har jobbat medvetet med att inte överbelasta spelarna; vi låter inte en spelare som har ont nånstans träna. Utan att vara mjäkiga tar vi saker på allvar: hellre vila en dag och sen på det igen. Inte köra folk i botten.

Nu är Peter Sörensen på gång tillbaka, vilket är ditt intryck av honom?
– Han har spelat en och en halv match och är på väg tillbaka med stora steg. Peters spelartyp är värdefull i ett lag och kommer säkerligen att behöva användas under året. Han brinner av liv och lust att få spela matcher igen, och han vill såklart inget hellre än att komma med i A-laget. Och det är ett bra tecken – att han har den här hungern.

Till premiärmatchens stora startpunkt kulminerar ett halvårs längtan och förhoppningar hos fans och”fotbollskonsumenter”. Då allt ska vara klart, nu ska allt visas, allt hända, alla förväntningar infrias. Tränaren fokuserar kanske inte lika mycket på första matchen?
– Det gör man ju egentligen inte. Det är en match i raden. Men en premiär är förstås speciell, inte minst för mig som ny tränare, som kommer att skärskådas. Hur ser Malmö FF ut? Det är ungefär som när man träffar en människa – det första intrycket är viktigt. Õ, kan vi g÷ra ett bra intryck i de f÷rsta matcherna visar vi dels oss sjõlva att vi har nÕgonting pÕ gÕng, dels omgivningen att det har hõnt nÕgonting. Det võrsta som skulle kunna hõnda õr att vi gÕr ut och g÷r en blek insats och viker ner oss. Det vore inte bra. Vi kan kanske g÷ra ett dÕligt resultat, bara vi stÕr upp hela võgen.

─r du nerv÷s?
– Det õr sk÷nt att det kommer igÕng. Det õr som att hoppa i kallt vatten: man blir bl÷t och det tar lite tid att komma upp till ytan, men nõr man võl varit i ett par minuter kõnns det ganska bra och kan rentav vara uppfriskande. Nerv÷sare õn vanligt õr jag inte; lite orolig kanske – var stÕr vi? Hur bra õr vi mot ett riktigt bra allsvenskt lag som DjurgÕrden?

Tankar inf÷r att m÷ta DjurgÕrden?
– De mÕste vara ett av de bõttre lagen. Men det õr inte sõkert de õr det i april mÕnad. Och de har ett lite annorlunda utgÕngslõge õn ifjol. DÕ slog de ur underlõge som nykomlingar, nu ha de lite mer press pÕ sig. Mycket handlar ocksÕ om hur Stefan Rehn õr i sitt 36:e levnadsÕr. Men de õr f÷rmodligen võldigt duktiga. Det mittfõlt de har med Barsom, Rehn och Kõllstr÷m õr det ingen som slÕr pÕ fingrarna. Det kommer att stõlla stora krav pÕ vÕra mittfõltare att hÕlla dem stÕngna. Kan vi klara mittfõltskriget sÕ har vi en bra chans. Vi mÕste fortsõtta spela koncist, kompromissl÷st och konsekvent – det õr võl sÕna ord som õr viktiga idag… Att inte krÕngla till saker och ting, dÕ kan en motstÕndare som DjurgÕrden straffa en, med mÕnga kvicka spelare.

Kartlõgger ni motstÕndarna noga?
– Jag tror vi kommer att vara lite noggrannare õn tidigare, och vara võl pÕlõsta. Det õr pÕ nÕgot sõtt mitt signum – att spelarna ska veta vad som võntar dem. Vi har rõtt bra om õn inte hundraprocentig koll pÕ DjurgÕrden. Vi vet hur de spelar och vilka som õr aktuella; vi tror vi har lite koll pÕ fasta situationer. Sen har vi Norrk÷ping – ┼ke Kallenberg tittar pÕ deras f÷rsta match live.

DÕ har du byggt upp ett avsevõrt videobibliotek under din karriõr?
– Det blir en hel del band genom Õren, men jag tar dem inte med mig. Man õr rõtt sÕ glad nõr man slutar i en f÷renig att kunna lõmna videobanden ifrÕn sig; det blir ett antal lÕdor. Och jag tittar inte tillbaka, det finns det inte tid till. Det kan man g÷ra nõr man õr pensionerad. Fast den dõr 6-0-matchen Halmstad gjorde mot G÷teborg kan jag kõnna en viss saknad av…

Ínskeresultat i premiõren?
– Vi mÕste se till sÕ att vi kommer bra ivõg i serien, sÕ att vi inte fÕr tvivel pÕ oss sjõlva och fÕr b÷rja jobba i uppf÷rsbacke. Det õr poõngen som õr det viktiga. Genomf÷randet… det beh÷ver inte vara brilanjs, det õr inte hela võrlden. Som om jag fÕr ÷nska nÕgot, sÕ fÕr vi gõrna vinna med 1-0.

Det õr lagom?
– Det õr lagom.

Och Tom Prahl antyder att frÕgestundstiden õr upplupen och att han fÕr b÷rja ge sig ivõg till en konsert.
Det var i torsdags, dÕ var det fyra dagar kvar. Idag õr det blÕ l÷rdag, BoIS och HIF smygstartar och det õr tvÕ dagar kvar. Imorgon õr det dan innan – och 16.00 b÷rjar sista trõningen. Den lõr bli võlbes÷kt. Startelvan. Sen handlar det om timmar.

FrÕgor: Tobias Christoffersson