Prahl och Swärdh inför derbyfesten

Publicerad 10 september 2002

Fortsatt brittsommar och tjugofemtusen plus – så lyder prognosen för Malmö Stadion onsdag kväll nitton noll noll. Efter sista träningen kommentarer och trupp respektive startelva från bägge tränarna.

Tom Prahl nominerar följande trupp:

Målvakter:Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare:Olof Persson, Daniel Majstorovic, Jussi Nuorela, Mikael Roth, Gudmundur Mete.
Mittfältare:Erik Johansson, Hasse Mattisson, Jörgen Ohlsson, Joseph Elanga, Jon Jönsson, Kenneth Gustavsson.
Anfallare:Niklas Skoog, Andreas Yngvesson, Markus Rosenberg.

Kenneth Gustavsson har tagit Peter Sörensens plats, annars samma manskap som 3-0-slog Kalmar senast. Ingen förlust på fem omgångar, allsvensk ledning med tre poäng; ändå har MFF:s prestationer de senaste matcherna inte var alldeles övertygande. Hur har träningarna sett ut, några tecken om att ni är på väg upp ur formsvackan?
– Det vet man inte förrän det är dags för match, formen är svår att tyda av träningarna. Ibland ser det fantastiskt ut, men inget vidare i matchen – men också tvärtom. Vi har gjort det vi tänkt göra på träningarna och tränat både försvars- och anfallsspel, säger Tom Prahl.

Bland annat har samarbetet mellan ytterbackarna och innerbackarna, passningsflytet på mittfältet och spelvändningarna trimmats extra. På skadefronten har Jon Jönsson haft lite problem med ena vristen i veckan, men går för fullt igen. Om högerbacksplatsen har Olof Persson och Gudmundur Mete konkurrerat den senaste tiden. Det tycks vara en jämn kamp?
– Ja. Bägge är vikarierande ytterbackar och de har lite olika kvaliteter. Olof har bra passningar och uppspel, Mete är en terrier som är svår att ta sig förbi, men är också lite ojämn.

MFF:s facit mot HIF hittills i år är alldeles lysande – två segrar på Olympia inom fem dagar i maj: 3-2 i allsvenskan, 3-0 av bara farten i cupen därefter. Det borde finnas ett psykologiskt övertag?
-Vi hade väl det ett slag, men med Peter Swärdh och Gustaf Andersson tycker jag HIF har nollställt läget.
Så HIF blir svårare att möta efter tränarbytet? Vad kan en ny kraft hinna med på drygt två veckor?
– Jag tror de blir betydligt bättre. Spelmässigt hinner man väl inte göra så himla mycket, men en ny tränare kan skapa en optimistisk atmosfär, bra inställning och större arbetsvilja. Och jag känner Peter Swärdh som en mycket duglig tränare.

I Morgontidningen idag kommer två av etermedias fotbollsexperter till tals, och bägge tror nu att det det blir MFF som tar hem allsvenskan. Ökad press?
– De får gärna har rätt. Men att både MFF och Djurgården skulle får mer än 50 poäng och de följande ligga nästan tio poäng efter som de tror det kan jag aldrig tänka mig.

(Den som missade augustisummeringen hittar fler Prahl-funderingar i nyhetsarkivet.)

…och Swärdhs startelva:

Fredrik Larsson – Mikael Gustavsson, Kenneth Rasmussen, Jesper Jansson, Christian Järdler – Mattias Lindström, Lars Bakkerud, Tommi Grönlund, Christoffer Andersson – Alvaro Santos, Gustaf Andersson.
Ersättare: Conny Rosén(mv), Marcus Lindberg, Andreas Dahl , Martin Fribock, John Pelu.

Med undantag av långtidsskadade Ulrik Jansson och Mikael Hansson förfogar HIF över en frisk trupp. Dock är Hans Eklund avstängd, ett faktum som kanske undanröjt det sista hindret för nyförvärvet från IFK Göteborg Gustaf Andersson att gå direkt in i startelvan.
– Gustaf har spelat regelbundet i Göteborg hela säsongen, är en skicklig spelare och har ingen kravbild över sig att komma hit och bli en frälsare, säger nyblivne HIF-tränaren Peter Swärdh, som tagit över efter sparkade Sören Cratz.

Hur ser kravbilden ut på dig…?
– Det underlättar att jag har varit i klubben i 2,5 år redan och känner till stämningen och kravbilden i HIF – laget ska ligga relativt högt upp i tabellen.

HIF ligger ”trots allt” inte tokigt till i tabellen – topp 3 är klart inom räckhåll. Har ni satt upp några nya mål sedan du tog över?
– Vi försöker att inte titta på tabellen utan jobbar med att utveckla våra prestationer i spelet. Rent resultatmässigt har det gått så långt av säsongen att vi måsta ha nära, mer påtagliga mål än placeringar. Vi har ett första delmål att ta två segrar, sex poäng. Ju snabbare vi lyckas med det, ju högre kan vi sätta nästa delmål.

Är det inte svårt att i princip utan varsel kastas in i hetluften – hur mycket hinner du egentligen uträtta?
– Jag försöker se det positivt: nu fick vi mer än en och en halv vecka att träna på sedan senaste matchen, det är ovanligt länge. Vi jobbar vidare från samma grundorganisation och försöker förbättra ett par saker. Främst förbättra det defensiva grundspelet, variera i passningsspelet mellan längre etablerat anfallsspel och omställningar med ökad löpvillighet i djupled.

Tvekade du något när du fick erbjudandet att ta över?
– Ja, innerst inne gjorde jag det. Men både ledningen och spelarna var tydliga och snabba att på ett positivt sätt visa att de ville ha mig och jag tackade ja.

HIF har inte direkt haft skånederbyn som specialitet i år, bland annat två nederlag mot MFF på Olympia. Är revanschsuget stort?
– Nja, revansch… vi ser fram emot derbyt med extra energi och extra laddning som en match där vi har möjligheter att göra en bra prestation. Men i vårt läge är det naturligt att titta bakåt så lite som möjligt.

/Tobias Christoffersson