Petter Thelin klar för Malmö FF

Publicerad 25 oktober 2012

Idag välkomnar vi den 17-åriga talangen Petter Thelin till Malmö Fotbollförening. Anfallaren kommer närmast ifrån division tre klubben Kramfors-Allians där han har spottat in 25 mål på 20 matcher. Kontraktet träder i kraft 2013 och gäller över tre år.

Till att börja med får vi säga, välkommen till Malmö FF. Klassisk fråga: Hur känns det?
– Tack så mycket! Allting känns bra. Det är skönt att det är klart och att jag äntligen får ta på mig den här tröjan.

För alla som inte känner till dig, hur skulle du förklara dig själv som fotbollsspelare?
– Välväxt spelare med styrka, snabbhet och bra avslut.

Senaste tiden har du dundrat in en massa mål för Kramfors-Allians, vad är det som gjort att du haft sådan framgång den senaste säsongen?
– Det mesta sitter nog i huvudet där min inställning har varit helt annorlunda i år om man jämför med tidigare. Jag har lagt ner mycket mer tid där den egna träningsdosen har ökat väldigt mycket. På egen hand tränar jag mycket snabbhet, styrka och jag tränar olika situationer som kan tänkas att komma i match.

Det var många klubbar som var intresserade av dig. Vad var det som gjorde att valet föll på MFF för din del?
– Malmö FF har fantastiska förutsättningar och man hör bara gott om klubben när man pratar med folk ute ifrån, just gällande hur de tar hand om ungdomar. Sen var hela mottagande och agerandet väldigt, väldigt bra. Vi har hela tiden hållit kontakten vilket visar att intresset har varit seriöst.

Du har varit nere och besökt klubben en gång tidigare. Vilket intryck fick du då av MFF?
– Det var väldigt positivt. Jag hade stora förväntningar då det är en så pass stor klubb och de levde verkligen upp till dem.

Vad blir målet den närmsta tiden?
– Det blir att komma in i gruppen så fort som möjligt och få allt det sociala på plats och sen utefter det börja prestera.

Men om vi bortser från fotbollen, vad vet du om Malmö som stad?
– Väldigt lite. Det ska både bli intressant och nervöst. Jag är helt främmande för staden men jag ser verkligen fram emot att komma hit. Jag trodde att staden skulle vara större men jag kommer ifrån en väldigt liten plats så jag tror det ska bli bra.

Hur mycket har du tittat på MFF innan och hade det något med ditt beslutsfattande att göra?
– Jag tittar mycket på Allsvenskan och då har det blivit mycket MFF. Det är klart att det spelade in lite. Jag kunde sitta och tänka mig in i spelsättet och där kan jag nog jämföra mig lite med Mathias Ranégie och hans sätt att spela. Just nu har inte MFF någon sådan spelare så om jag skulle kunna växa in i en sådan roll så…

…om du växer in i en Mathias Ranégie-roll tror jag att du kommer göra många MFF:are glada.
– Det vore såklart jättekul men det ligger mycket jobb bakom. 

Det var en glad Per Ågren som kunde konstatera att MFF ännu en gång knutit sig till ett ungt löfte med lovande framtidsvisioner. Kontraktet är skrivit som ett A-lagskontrakt och kommer träda i kraft från 2013 och gälla i tre år men Ågren hoppas att samarbete kommer vara längre än så.

– Petter är ung och utvecklingsbar och självklart ska vi, inte minst för Petters skulle, ha tålamod men vi tror mycket på honom och att vi kan göra honom till en ännu bättre spelare, berättar Per Ågren.

Vad är det ni ser i Petter som fotbollsspelare?
– För sin ålder så är han väldigt välutvecklad, han har redan spelat seniorfotboll fyra år och han är en mycket intressant spelartyp. Han är stor och stark samtidigt som han är snabb och målfarlig. Han har gjort 25 mål på 20 matcher och samtidigt gjort 17-18 assist i ett lag som slutade på åttondeplats i sin serie. Så att det finns mycket talang i den kroppen.

MFF:s scout, Vito Stavljanin, har varit och tittat på Petter ett flertal gånger men vad var det som gjorde att ni började följa honom?
– Det är som alltid att vi får höra om duktiga spelare och sen värderar vi det. I det här fallet var det vi fick höra så pass intressant att vi skickade Vito (Stavljanin, MFFs chefsscout, reds anm.) för att titta på Petter vilket han sen gjorde ett flertal gånger under hösten.

Välkommen till världens vackraste fotbollsförening, Petter!

/Martin Östling