Pelle Svensson blir Malmö FF:s VD

Publicerad 15 februari 2008

Vid en presskonferens i eftermiddags presenterades MFF:s blivande VD: Pelle Svensson, erfaren företagsledare med rötter i idrottsrörelsen och ”blå” sedan tolv års ålder.
– Det är med otroligt stor ödmjukhet som jag ger mig in i det här. Jag är van vid att driva organisationer i förändring, men jag är inte revolutionär utan evolutionär, säger Pelle Svensson.

Fredag eftermiddag klockan två. Klubbens anställda, kanslipersonal, tränare och ledare samlas i sammanträdesrummet för att presenteras för sin blivande verkställande direktör. In i rummet stiger Pelle Svensson, och därmed är han tillbaka i Malmö FF. Tillbaka?

Det var knappt trettioåtta år sedan, 1970, som han gjorde två eller om det var tre matcher i Pojklag fyra eller om det var fem. Med Calle Palmér som tränare. Nu sitter Calles son Anders Palmér som P16-tränare en av dem kring bordet. Det är alltså inte helt utan fog som Pelle Svensson säger att
– Det känns om att komma hem.
Även om det kanske är lika mycket staden Malmö han tänker på. Han är inte född här – utan i Dalarna men av skånska föräldrar – men uppvuxen, på Limhamn.
– En del av min barndom bodde vi så att jag såg målen och strålkastarna från plan 5 från mitt fönster. Det är 30 år sedan jag lämnade Malmö, men det är här jag gick i skola, här fick jag mina värderingar.
Vissa värderingar är viktigare än andra. Pelle Svensson är femtioett på det femtioandra och medlem i MFF sedan tolv års ålder.
– Från den tjugoåttonde oktober 1968 är jag MFF:are. Då var jag och såg min första match.
MFF-historiskt väl bevandrade rycker till av obehag inför datumet. För det var inte vilken match som helst: det var sista matchen i det årets allsvenska, MFF-Elfsborg, slutade 0-0 – och guldet förlorades till Öster på ett simpelt måls skillnad efter att Elfsborg-keepern John Hedin gjort en fantommatch i bortamålet.

Bengt Madsen berättar lite om rekryteringsarbetet av VD:n.
– Vi ville ha en VD med alla kvaliteter som behövs: erfarenhet av stort ledarskap, såväl nationellt som internationellt, en person som har kraft, mod och styrka att klara av såväl motgångar som medgångar – helst också någon med lite idrottsbakgrund. Och var denne person sedan åtminstone delvis skåning så var det inte sämre, säger ordföranden.
Intresset har varit stort, headhuntingkonsultens arbete intensivt, men till slut valdes fem som blev tre ut och lades fram till styrelsen. Pelle Svensson fyllde alla kriterier, styrelsens beslut var enhälligt och i tisdags slöts överenskommelsen. När den tilltänkte så telefonledes fick förfrågan om huruvida
han kunde tänkas vara intresserad av att bli Malmö FF:s första verkställande direktör var denne emellertid inte omedelbart entusiastisk. Han trodde helt enkelt inte det var sant.
– Jag trodde det var Dolda kameran eller Blåsningen eller nåt sånt! Eftersom jag alltid varit MFF:are själv så trodde jag faktiskt det – att det var nån som drev med mig, säger Pelle Svensson.
Efter en kontrollåteruppringning fick han inse att förfrågan var högst allvarligt menad – och då lät svaret inte vänta på sig:
– Kommer en sådan förfrågan från Malmö FF tackar man ja. När jag fyllde 50 för drygt ett år sedan sa jag att nu har jag nått den ålder då jag inte behöver bevisa mer vare sig för mig själv eller för andra. Nu kan jag göra saker som är viktiga – och ett år senare ringer Malmö FF. Det här är viktigt.

Pelle Svensson blir VD för MFF efter en lång karriär i rese- och transportbranschen. Den började som reseledare för skidresor i Alperna och tog ordentlig fart under 17 år i SAS på olika chefsposter, bland annat som europachef och marknadschef för hela koncernen.
– Jag var med redan från Jan Carlzons dagar då det var hej och hå i branschen till de tuffa åren när konkurrensen släpptes fri och inrikesflyget avreglerades. Jag har bott halva delen av mitt vuxna liv utomlands.
Från luft- till spårburen trafik som VD för trafikentreprenörsföretaget Connex – sedermera Veolia – svenska del under sju år.
– Att få ordning på T-banesystemet i Stockholm var en utmaning, men tillsammans lyckades vi och Connex växte till Sveriges största transportbolag.
De senaste två åren har så Pelle Svensson verkat som VD för tågtillverkaren Alstoms svenska gren, företaget torde i Skåne vara mest känt som tillverkarna av den nya generationen Pågatåg (de första rullar i trafik ett drygt halvår efter invigningen av Swedbank Stadion). De exakta tidsramarna för ”övergången” till MFF återstår att fastställa (uppsägningstiden är sex månader) men någon gång under våren är en rimlig gissning.
– Avsikten är att komma hit så fort som möjligt, men jag vill förstås avsluta snyggt där jag arbetar.

Men hur var det nu med rötterna i idrottsrörelsen – ett par pojklagsmatcher i MFF är givetvis meriterande men fyller kanske inte upp den definitionen alldeles. Pelle Svensson lämnade MFF:s pojklag för Vintrie, och där kom han småningom att fungera som såväl ungdomsledare som lagledare och kassör. Från Vintrie gled han över till Skäret och ishockeyn (Skäret heter idag Limhamn Limeburners).
– Jag var U-tränare och sedan ansvarig för Hockeyskolan – Robert Burakovsky och Roger Öhman hittade jag som treåringar, säger Pelle Svensson med en glimt i ögat.
Han slår på presskonferensen fast att han med undantag för att ha cyklat mot rött en gång och kört fort en annan inte har några lik i garderoben. Men med engagemanget i ishockey följer en omständighet som för den känslige kan uppfattas som om inte belastande så i alla fall besvärande: förtroendeuppdraget som styrelseledamot i Djurgården Hockey.
– Skäret var ju konkurrent till Mif, så jag har tyckt att jag med gått samvete kan lägga engagemang på Djurgården Hockey, särskilt som jag länge bott i Stockholm. Självklart kommer jag inte att behålla det uppdraget framöver, men det har varit jättekul.

Väsentligast: idrotten är och har varit en viktig klangbotten och referensram för Pelle Svensson, genom hela hans karriär.
– Värderingarna inom idrotten är viktiga. Att man sköter sig och uppför sig, att man står för föreningen, att man representerar någonting och är stolt över det. Att alla drar åt samma håll som ett lag, och att resultatet är viktigt. Men också att man har kul!
Sådana värderingar kommer i högsta grad att vara närvarande också i arbetet för MFF. Ännu så länge har han inte så mycket konkret att säga om vad han ska ta tag i när han träder i tjänst,
– Det är med otroligt stor ödmjukhet som jag ger mig in i det här. Som VD kommer jag inte att lägga mig i och peta i detaljer, det är inte mitt sätt, och jag kommer inte att försöka påverka de idrottsliga besluten. Men jag är gärna med på guldfesterna…

Klart är att han förstås får nyckelrollen i MFF:s nya organisation, med en prestation helt avgörande för klubbens väg genom sin största expansion och omvälvning någonsin.
– Jag är van att driva organisationer i förändring. Men jag är ingen revolutionär, utan evolutionär. Jag tror på att tillsammans göra saker och ting steg för steg, i en logisk ordning och i harmoni. Till att börja med vill jag sätta mig ner och prata ordentligt med var och en i verksamheten. Men jag vill också träffa alla runtomkring: MFF Support, sponsorerna, representanter från staden med flera.

Bostadsorten är alltså för närvarande huvudstaden – men flytten till Malmö är självklar. Med följer familjen som består sambo, två döttrar och en MFF-tokig son.
– Det här ska bli förbannat roligt, säger Pelle Svensson – inte på något sätt för första gången under de senaste timmarna – när alla journalister till slut är nöjda och det börjar bli hög tid att röra sig mot Sturup.
Välkommen tillbaka.

/Tobias Christoffersson