Patrik Andersson mentor till MFF-talanger

Publicerad 14 februari 2014

Patrik Andersson går in som mentor för två lovande MFF-juniorer i ett nystartat utvecklingsprogram.

– Tanken är att jag ska hjälpa dem att förstå vad som krävs för att nå sin fulla potential, säger Patrik Andersson.

De två spelarna som får extrahjälp av Patrik Andersson är målvakten Marko Johansson och mittfältaren Onur Körhan. Spelarna är utvalda av MFFs Ungdomsansvarige Mats Engqvist och MFFs Sportchef Daniel Andersson.

– Det är två spännande 98or som båda har debuterat i pojklandslaget, säger Mats Engqvist.

I programmet ingår det framförallt att följa killarna hur de utvecklas rent kroppsligt och att de får en ökad kostmedvetenhet.

– Vi var uppe på Bosön i förra veckan och gjorde tester, berättar Patrik. De fick mäta muskelmassa, explosivitet, rörlighet och syreupptagningsförmåga. Utifrån detta är det tanken att de ska få ett individuellt anpassat träningsprogram. Sen åker vi upp i november igen och gör om testerna, så får vi ser hur de har utvecklats och tagit till sig träningen och råden vi ger dem.

Patrik upplever att det är en stor skillnad på dagens kostvanor, mot hur det var när han själv var i samma ålder.

– När jag växte upp var det frukost, lunch, rejält mellanmål och sen lagad mat på kvällen. Idag är det vanligt att killarna ligger kvar så länge som möjligt och hoppar över frukosten. Sen slarvar man i skolan och det är si och så med mellanmålet.

– Tar du de här killarna gör de av med 1800 kalorier om dygnet bara genom att ligga i sängen en hel dag. Ska de träna två pass, gå i skolan och vara igång krävs det 3500 – 4000 kalorier. När vi lät killarna göra en kostdagbok kunde vi se att de sällan får i sig vad som behövs för att kunna bygga på sig muskler och utveckla kroppen.

Programmet löper över tre år och målsättningen är tydlig.

– Vi hoppas att Patrik, med sin långa erfarenhet, ska kunna leda dem fram till A-laget, det är målet, menar Mats Engqvist. Sen är det viktigt att påpeka att det vi lär oss av det här programmet självklart kommer de övriga ungdomsspelarna tillgodo.

Marko Johansson


Onur Körhan