Par i lånade skor blev fyrtal i mål

Publicerad 02 oktober 2009

Två gånger två mål, mot Djurgården och Elfsborg. Se så glad han är, MFF-anfallaren Edward Ofere. Äntligen lossnade målskyttet  – i lånade skor.

– Perfekta för mig, säger ”Eddie”. Och nu har Jasmin sagt att jag får behålla dem för att kunna göra ännu fler mål. Det tror och hoppas jag det blir eftersom nervpressen släppt.
Låneskorna kommer från lagkompisen Jasmin Sudic och förutom god passform ger de med längre dobbar än han är van vid ”Eddie” bättre fäste i gräset. Efter att ha testat på träning spelade han i dem för första gången borta mot Djurgården då han blev matchhjälte med sina första mål i årets allsvenska. Sedan blev det som bekant två till vid 5-0-utklassningen mot Elfsborg på Swedbank Stadion veckan därpå.
Nåja, det är förstås mycket mer än skorna som fått det att lossna för den storväxte nigerianen.
– I de här matcherna har vi spelat som ett riktigt  lag. Alla har känt sitt ansvar och hjälpt varandra, säger han. Vi har tagit tag i och fört spelet, vunnit andrabollar, kommit fram på kanterna och så har vi äntligen fått utdelning på våra målchanser. Att vi gått över till spel 4-4-2 känns dessutom positivt för min egen del. Det tar mycket energi att vara ensam och stångas på topp. 

Visade att tränarna hade rätt
Det är en lättad ”Eddie” vi möter och tacka för det. Först 20 matcher utan mål (enda gången han varit utanför truppen är en avstängning för tre gula kort) och sedan plötsligt fyra mål på två matcher, vilket lättade på trycket.
– Det har varit tufft, säger han. Men jag har hela tiden trott på mig själv och det har tack och lov också mina tränare gjort. Det är jag glad för och vill verkligen visa att de haft rätt.
Ända sedan han för fyra år sedan som 19-åring kom som lån från sin nigerianska klubb Enugo Rangers till MFF har ”Eddie” annars varit omdiskuterad. Hans teknik har ifrågasatts, han har med långa och emellanåt till synes ostyriga ben jämförts med Bambi på hal is och han har långa perioder levt med målsumparstämpeln.
Tonläget ändrades dock när han förra hösten tack vare en rad viktiga mål var med om att lyfta laget från en förnedrande 12:e till slutlig sjätteplats i allsvenskan. Totalt gjorde han 10 mål och med anfallskompisen Ola Toivonen på väg att flytta till Holland kom det i princip krav på att Edward Ofere med utgående kontrakt måste räddas kvar i klubben.

Rolle såg potentialen
Det dröjde emellertid till mitten av december månad innan man kom överens om ett nytt tvåårskontrakt som binder honom till MFF fram till årsskiftet 2010-2011, vilket tränaren Rolle Nilsson är glad över.
– Jag såg direkt potential i ”Eddie” när jag i fjol kom till klubben, säger Rolle.
– Han är stor och stark och en riktig buffel som suger musten ur motståndarförsvararna och det är värdefullt. Sen finns det kantigheter också att slipa på men jag har aldrig tvivlat på honom och nu när målen börjat trilla in och självförtroendet växer känns det naturligtvis riktigt bra.
– Men jag funderade både länge och väl på vad som var bäst för mig, avslöjar ”Eddie”. Mitt mål är att en dag spela i engelska Premier League men vägen dit är fortfarande lång. Därför kom jag fram till att jag utvecklas bäst genom att stanna de här två åren i Malmö. Jag trivs och jag tror på klubben, även om tabellplaceringarna hittills under min tid här inte alls blivit vad vi förväntat oss.

Talangfyllt lag
– Med 18 poäng kvar att spela om är det dock alldeles för tidigt att summera den här säsongen, fortsätter han.
– Våra bästa matcher har vi gjort mot topplagen Elfsborg och AIK, vilket visar att kapaciteten är hög även om jämnheten saknats. Det tror jag i sin tur beror på att vi har ett mycket ungt lag, men som växer för varje match vi spelar tillsammans. Det finns väldigt mycket talang i den här truppen.
För egen del sa ”Eddie” inför säsongen att han skulle känna sig nöjd om han gjorde 15 mål i serien. Den förhoppningen har han nu reviderat till fjolårets slutsiffra 10.
– Tyvärr, säger han. Jag vet uppriktigt sagt inte varför men precis som i fjol har det tagit lång tid att göra målen som stärker självförtroendet och öppnar för fler fullträffar.
– Visserligen är det positivt att avsluta säsongen på ett bra sätt men med normal utdelning på mina och lagets chanser under hela seriens gång hade vi garanterat legat högt i tabellen. Det är frustrerande!

Vill gå i pappas fotspår
Den just nu hete MFF-anfallaren är så stor han är en utanför planen lågmäld person med anspråkslös profil men hans spelarambitioner är på hög nivå. Förutom att så småningom komma till Premier League hoppas han bli återupptäckt för en plats i Nigerias A-landslag, där han förra sommaren gjorde två landskamper i ”Intercontinental Cup” som föregick OS.
– Min pappa var under flera år landslagsspelare och jag vill följa i hans spår, berättar Eddie.
– Att spela fotboll i en hemma okänd liga långt upp i norra Europa och samtidigt hålla en landslagsplats i Nigeria är emellertid inte det lättaste. Det behövs många mål för att det ska ge eko ner till Afrika, men jag lovar att jag gör mitt bästa!

AV: ARNE REIMER