På jakt efter Europaplats

Publicerad 25 september 2010

Efter en tuff inledning där IFK Göteborg tidvis var nära bottenstriden, har laget vänt trenden och börjat klättra uppåt i tabellen. Årets mål, en placering bland de fyra bästa, ska fortfarande uppnås. För det krävs ett aggressivt spel och fler segrar.

MFF mot IFK är ett klassiskt svenskt fotbollsmöte. Lagen har mötts under 66 säsonger i hittills 137 matcher. MFF har vunnit 55 matcher, IFK 48 medan 34 har slutat oavgjort. I den allsvenska maratontabellen ligger IFK etta och MFF tvåa.
I våras, när Häcken kom på besök till Malmö, var det Häcken som var Göteborgs bästa lag. Nu är det istället IFK som har den rollen efter en rad bra matcher där man tagit 19 av 27 poäng.
– Vi har en bra trend just nu och brukar spela bra på hösten, säger lagets huvudtränare, Jonas Olsson.

Topp fyra är realistiskt
Anledningen till årets svaga inledning går tillbaka till förra hösten och guldstriden mot AIK.
– Vi fick problem redan då med långvariga skador på flera spelare. Det gick så långt att vi tvingades kalla in Niclas Alexandersson, som egentligen hade slutat spela på elitnivå. Men det hjälpte inte.
Flera av skadorna hängde med över till starten på 2010 års säsong. Trots det skrevs lagets chanser upp inför säsongen och IFK var favorit bland många experter.
– Vi blev helt klart upphaussade inför säsongen, medger Jonas Olsson.

Han är långt ifrån nöjd med lagets insats, framför allt inte vårens matcher.
– Vår stående målsättning i klubben är att komma bland de fyra bästa i Allsvenskan och därmed ha chansen att komma ut i de europeiska cuperna. Det är fortfarande en realistisk målsättning som vi kämpar för att nå.
Inför denna säsong tog Jonas Olsson klivet upp och blev ensamt huvudansvarig för träning och laguttagning. Parhästen Stefan Rehn fick istället ansvar för individuell träning och utveckling av spelare, samt matchanalyser.

Den observante åskådaren har säkert sett Jonas Olsson med en öronsnäcka under matcherna. Sportradion?
– Nej, inte alls. Vi brukar ha folk på läktaren under matcherna som förmedlar sina intryck hur matchbilden ser ut ovanifrån.

Vinnarmentalitet
Liksom MFF har IFK Göteborg flera internationella framgångar i bagaget. Arvet från framgångsrika tränare som Sven-Göran ”Svennis” Eriksson och Roger Gustafsson är fortfarande påtagligt i klubben enligt Jonas Olsson.
– Det är framför allt deras vinnarmentalitet som fortfarande finns kvar. Vi har som kultur och uttalad målsättning att vi ska vinna våra matcher.
För att lyckas med det är IFKs strategi att spela offensivt och aggressivt, även i försvarsspelet, samt att göra mycket mål genom ett snabbt anfallsspel. De flesta målen görs genom inlägg från kanterna.
Senast IFK vann Allsvenskan var 2007. Sedan dess har namnkunniga spelare som Pontus Wernbloom och Mattias Bjärsmyr gått till utländska klubbar och Niclas Alexandersson har slutat, förutom inhoppet förra hösten.

Utbildningsakademi
Truppen består till stora delar av killar från Göteborg med omnejd, kompletterat med spjutspetskompetens från övriga Sverige och andra länder. Bland annat återfinns ex-MFF:aren Thomas Olsson i Blåvitt sedan säsongen 2006.
Genom den egna utbildningsakademin, som innefattar 300 pojkar och flickor i grundskolans årskurs fyra till nio med fotboll på schemat, ska återväxten av egna talanger säkras. Hösten 2010 drog klubben också igång en fristående gymnasieskola med två program.
– Målet är att halva vår A-trupp ska bestå av spelare från Fotbollsakademin, berättar Jonas Olsson.


En höjdpunkt

Matcherna mot MFF är alltid en av årets höjdpunkter, tycker Jonas Olsson.
– Det är två lag som verkligen vill vinna matchen så det brukar vara bra fart. Sen är det stimulerande och inspirerande att komma hit, framför allt för våra yngre spelare.

Young Fellows
Till sin hjälp får IFK idag stöd inte bara från de vanliga supportrarna, utan även av Young Fellows. Det är en ”mini-klack” där IFK Göteborgs yngre supportrar i åldern 9-14 år håller till. Man är inne på sin andra säsong och gör idag sin första bortaresa – till Malmö. De reser och vistats på arenan utan föräldrar, men under tillsyn från värdar från IFK Göteborg och Supporterklubben Änglarna.
– Vi hade hoppats få ihop några stycken killar och tjejer då vi bestämde oss för att åka, berättar Linda Åkerberg på IFKs marknadsavdelning.
Men intresset var större än så. Mycket större. Inom en vecka var över 80 barn anmälda och en buss hade blivit två.
Så spana in Young Fellows bredvid den vanliga bortaklacken.

Text: Fredrik Hed

Till matchen mot IFK Göteborg distribuerades som vanligt ett fullspäckat matchprogram (Avspark) med Sydsvenskan. För den som hellre vill ladda ner programmet som PDF finns även den möjligheten.

Matchprogrammet laddar man ner genom att klicka här(8MB).