P19: Max Westerberg inför tävlingsdebuten

Publicerad 15 februari 2023 i Nyheter,Ungdom

Försäsongen är till ända – på lördag inleder P19 sin tävlingssäsong när Helsingborgs IF väntar i Ligacupens första gruppspelsmatch.

Max Westerberg.

spelade Träningsmatcher:

Malmö FF – Bröndby 1–3 (Lass Hamawand)
Malmö FF – Trelleborgs FF 2–1 (Zakariya Enow, Zakaria Loukili)
Malmö FF – AGF 1–3 (Adrian Daly Tempelaar)
Malmö FF – FC Köpenhamn 1–3 (Adrian Daly Tempelaar)

Truppen:

Marcus Pettersson, Cristian Haskel, Simon Lindfors, Elison Makolli, Marcus Rosenqvist, Nils Zätterström, Simeon Jovanovski, Esim Mehmed, Adrian Skogmar, Arvin Davoudi-Kia, Adrian Zendelovski, Viggo Jeppsson, William Åkesson, Wille Persson, Zakaria Loukili, Robin Ottosson, Adrian Daly Tempelaar, Deniz Salievski, Zakariya Enow, Alexander Hughes, Daniel Gudjohnsen, Alexandru Ghita, Jacob Shamoun.

Kommande match:

Helsingborgs IF – Malmö FF
Lördag 18 februari kl 14:00
Olympiafältet plan 10 konstgräs
Ligacupen

Max Westerberg om:

Träningsmatcherna…
– Ganska bra totalt sett. Det känns som att vi är lite friskare än vi var hela förra året. Vi har spelat övervägande matcher mot danskt motstånd som brukligt under den här perioden. Resultatmässigt har det varit lite sämre, men det som glädjer oss, med risk för att låta klyschig och tränaraktig, är prestationerna och vi tycker att vi är på en bättre plats än vid samma tidpunkt ifjol. Det är positivt och det har också funnits en progression i prestationerna från match ett till match fyra som har varit tillfredsställande. Senast mot FCK då vi spelade den jämnaste över 90 minuter och gjorde totalt sett bästa prestationen.

Att möta danska lag på försäsongen…
– Det finns flera fördelar med det. Det är matcher av internationell karaktär, det är hög nivå generellt på de danska motståndarna och dessutom geografiskt bra, det ligger nära och det är smidigare för både oss och de danska lagen att mötas.

Årets P19-trupp…
– Lite yngre än förra året. Stommen är 05:or och sedan ett fåtal 04:or och några 06:or. Det är ganska många från laget som vann SM-guld med P17 som har tagit klivet upp. En spännande trupp och känslan är att vi med våra mått mätt hade en dipp med uttagningar till landslaget under fjolåret, medan vi nu har översköljts av landslagsspelare.

— Vad säger det då? Framför allt att de är attraktiva för en mer objektiv bedömning. Klart vi älskar dem och subjektivt tycker vi att vi har de bästa spelarna, men detta visar att även någon på förbundsnivå uppskattar våra spelare. Det ger spelarna ytterligare internationell tävlingserfarenhet där de får möta sig mot de allra bästa jämnåriga inom respektive land.

Att vara med på A-lagsträningar:…
– Det är väldigt positivt. Jag kände inte Henrik personligen sedan tidigare, men vi har lärt känna varandra på relativt kort tid. Min roll är att vara behjälplig och kanske ha ett extra öga på de unga spelare som är där, både P19 och de yngre A-lagsspelarna. En stor fördel med att Henrik har skapat den här strukturen är att vi på ett tidigare stadie kan ha en förståelse för vad de vill göra och åstadkomma och därmed förbereda de unga spelarna bättre när de blir inkastade i elden.

– När det dessutom är två idéer som harmonierar väldigt väl ökar det förutsättningarna, i min bok i alla fall, att våra unga spelare på ett lite enklare sätt ska prestera i den kontexten.

Premiären i Ligacupen mot Helsingborg…
– Jättebra. Vi är i princip fulltaliga och har förutsättningar att plocka ut det absoluta bästa laget vi har för dagen. Det ökar konkurrensen som gör att vi får en ännu lite högre tävlingsnerv, ännu lite högre intensitet och ännu lite mer tjurighet på träningarna, vilket jag tror är bra. Vi får det lite mer gratis när det nu drar ihop sig.

Att tävlingsnerven börjar infinna sig…
– Vi har försökt väcka den en tid nu. Unga spelare i lite större utsträckning tenderar att vara lite mer försiktiga och mer kompisar med varandra. Vi har försökt provocera igång den grinigheten, sedan brukar den komma gratis när det närmar sig skarp laguttagning och tävlingsmatcher. Det är vad det är på ungdomsnivå, det är inte det viktigaste som våra spelare gör i livet, samtidigt kanske vi mår bra av att bygga upp det lite på det sättet. Det är också en del av deras utbildning när de plötsligt hamnar i elden och spelar en cupmatch som betyder allt. Då kanske vi lyckats få de att vänja sig vid att det är väldigt väldigt viktigt att göra sitt yttersta för att vinna matchen idag.

Nyförvärvet Jacob Shamoun…
– En väldigt bra person, lugn och trygg i sig själv. Han ser väldigt skarp ut, har fysiska attribut som är intressanta och har en explosivitet som är svår att träna sig till. Hans intåg ökar konkurrensen på de positionerna. Vi har ganska många yttrar som tävlar om få platser, men det tror vi bara är bra när matcherna kommer igång.

huvudpartners

officiella partners