P16 satte ner foten mot HIF

Publicerad 14 juni 2008

A, U21 och J – alla har de under våren förlorat med samma otrevliga 2-4 mot HIF. Men P16 var den sista bastionen som höll – i torsdags spöade MFF:s framtidsmän de rödblå med 5-0 på hemmaplan. Även juniorerna tog en fin seger genom att vända ett 2-0-underläge till 3-2 mot Göteborg borta – och därmed kan MFF:s främsta ungdomslag båda gå till sommaruppehåll som serieledare.

2-3 Alex Nilsson

– Det är inte ofta jag är så positiv, men igår var det bra. Alla var så bra.
Anders Palmér står en stund och tittar på A-truppens fredagsträning, och utstrålar en lugn tillfredsställelse. Inte så konstigt: hans P16-lag har kvällen innan lyckats där såväl A- som U21- och J-lagen gått bet under våren – nämligen med att besegra HIF. De andra har alla på ett närmast svartmagiskt obehagligt vis förlorat med siffrorna 2-4, men Palmérs pojkar satte ner foten ordentligt på hemmaplan och visade: hit men inte längre! 5-0 till MFF och en riktigt, riktigt bra match.

Stabil serieledning
– Egentligen synd det är uppehåll nu, vi är inne i en bra trend. Men det är klart att det känns bra, vi har skaffat oss ett jättebra utgångsläge inför andra halvan av serien, säger Anders.
Den goda trenden är lika med 7-1 mot Landskrona, 2-0 mot Lunds BK och 5-0 mot HIF de tre senaste omgångarna, det goda utgångsläget är tabellraden 8 0 1 29-8 och sexpoängsledning (i en haltande tabell) med halva serien kvar i Pojkallsvenskan Södra Götaland. De två främst går vidare till SM-slutspel.

Jobbar otroligt hårt
Det är förstås svårt att låta bli jämförelser med fjolårets exempellöst framgångsrika P16-lag, som inte släppte en poäng i serien och vann såväl SM som en internationell turnering. Anders Palmér har hittills uttryckt sig lite mer försiktigt om sin nya årskull, och understrukit att fjolårets 91:or, kryddade med de två ytterligt talangfulla 92:orna Marko Mitrovic och Alex Nilsson, var en exceptionell årgång. Men…
– Det börjar kännas lite som med 91:orna ifjol nu; hela laget jobbar otroligt hårt i matcherna. Bra löpvilja, bra aggressivitet, bra fysik. Även om vi leder med 5-0 så fortsätter killarna att mala på. Och nästan hälften av dem är ju 15 år, så det är jättebra. Det tar lite tid att forma ett lag. 91:orna hade vi i två år, från P15, det här gänget har vi bara haft ett halvår, säger Anders Palmér.
P16-truppen består närmare bestämt av 11 utespelare och två målvakter födda -92 och 8 utespelare födda -93.

Sex uttagna i lands- och distriktslag
Lagets målkung så här långt är Nikola Petkovski, två mål mot HIF, båda målen mot Lunds BK och tre mål mot Landskrona. Han var med på Elitpojklägret i Halmstad ifjol, men har under våren valt att spela med Makedoniens landslag istället. Målvakten Georgios Papavramidis och backen Oscar Lewicki är uttagna till Canal Plus-cupen för 16-åringar, och tre av truppens åtta 93:or till årets Elitpojkläger.

Juniorerna vände mot Göteborg
Juniorerna spelade också match i torsdags, och tog chansen att revanschera sig för hemmaförlusten mot HIF med en stark bortaseger mot IFK Göteborg. Men det började inte så bra; de blåvitrandiga tog ledningen med 1-0 i första halvlek och drygade ut den strax efter paus.
– Göteborg slog mycket långa bollar, och en av dem hittade in bakom vår backlinje. Vi hade bestämt oss för att inte pressa så högt, och då kunde det stå och slå långt. Jag tyckte vi rättade till det i pausen, men så fick de 2-0 på en fast situation, säger Leif Engqvist.
Men vändningen var bara minuter bort, två närmare bestämt. I 52:a minuten improviserade spelarna fram en fräck variant på en indirekt frispark i straffområdet, sju meter från mål. Bollen spelades fem meter i sidled, till Alex Nilsson som säkert satte in bollen vid bortre stolpen. Bara fyra minuter senare kom kvitteringen, skott i mål av Patrik Karlsson i andraläget på en hörna, och med kvarten kvar segermålet: ett inlägg med fin knorr av Baris Hümmet seglade över mittbackarna, och Alex Nilsson dök upp och nickade in bollen.