Östersunds FK – MFF 2–3

Publicerad 15 september 2018 i Matches

MFF vände tidigt tvåmålsunderläge till seger mot Östersunds FK på Jämtkraft Arena.

Inledningen på lördagens möte mellan den allsvenska fyran och femman blev en kalldusch för Malmö FF. Det började med att försvaret inte fick undan bollen som studsade fram till ett friläge för Ludvig Fritzson, som sköt in 1-0 förbi Johan Dahlin. Bara sex minuter senare, i den 15:e minuten, spurtade Hosam Aiesh loss och lyfte in 2-0. Kreativa fötter i Östersund och brist på vaksamhet i MFF-lägret innebar alltså ett tvåmålsunderläge efter bara en spelad kvart.

I den 26:e minuten kom den första farliga målchansen för MFF. Marcus Antonsson trängde sig förbi en motståndare och fick skottläge i straffområdet. Anfallaren tryckte av med en sträckt vrist, men ur en snäv vinkel hamnade bollen i burgaveln. Nästa offensiva våg slutade med en chans för Oscar Lewicki, men skottet gick över. Lewicki som för övrigt spelade sin 100:e allsvenska match i MFF-tröjan.

De bägge målchanserna blev startskottet för en bra period av MFF, som tände till och började smälla på i närkamperna. Det gav effekt och i den 36:e minuten fick Sören Rieks bollen i straffområdet och rullade in den i mål. En fin aktion av dansken som vände snabbt och sköt med en bredsida. Det var inte hårt, men tillräckligt för att gå in.

Tre minuter senare rasslade det till igen. MFF gick till attack i en kontring med Rieks, Rosenberg och Antonsson. När de två förstnämnda kombinerat landade bollen hos Antonsson som kyligt lyfte in den över Aly Keita i Östersundsmålet. Mål i sjätte matchen i rad för sommarförvärvet.

På tilläggstid fick Markus Rosenberg en ypperlig möjlighet att ge MFF ledningen. Anders Christiansen drev upp en ny kontring och lockade till sig bevakning innan han släppte bollen. Lagkaptenen försökte vinkla in den i bortre med ett tillslag, men skottet gick tätt utanför. Lagen gick till halvtidsvila i likaläge.

I den 57:e minuten kom ledningsmålet. Markus Rosenberg svarade för en strålande prestation när han balanserades på kortlinjen dels höll bollen i spel och dels skickade in den till Sören Rieks. Dansken var iskall och mötte på ett tillslag med vänster bredsida – ett skott som rullade in i nätmaskorna. Teknik, skärpa och mentalitet i hög klass!

I slutet av matchen gick Östersunds FK framåt och det öppnades upp ytor bakåt. Med drygt tio minuter kvar anföll Arnór Traustason och kunde passat Rosenberg, men islänningen sköt själv rakt på målvakten. I anfallet efter prövade Christiansen med en hård bredsida, men Keita stod i vägen igen.

Resultatet stod sig matchen ut och MFF bärgade sin sjunde raka allsvenska seger.

Uwe Rösler efter matchen:
– Vi har haft bra träningar under uppehållet och jag förväntade mig inte den inledningen av matchen som vi fick. Vi bjöd in till deras press, spelade i fel ytor och klarade inte av att försvara våra linjer. Östersund spelar med mycket energi och hög press, för att hantera det måste man ibland anpassa sig till en annan typ av spel. Istället försökte vi spela oss ur alla situationer och det orsakade problem för oss idag och Östersund kunde ta en tidig tvåmålsledning.

– Vi justerade vår formation vilket stabiliserade spelet. Vi visade upp ett fint kontringsspel matchen igenom men fick en fin reaktion även spelmässigt i den andra halvleken. Sett över hela matchen och de chanser vi skapar så vinner vi rättvist. En fantastisk vändning och fantastisk inställning.

Östersunds FK: Fritzson (9’), Aiesh (15’)
Malmö FF: Rieks (36’, 57’), Antonsson (39’)

Östersunds FK: Tekie (6’), Mukiibi (71’)
Malmö FF: Rosenberg (60’), Vindheim (85’), Lewicki (93’)