Öppet brev från Allsvenskans lagkaptener

Publicerad 09 juni 2011

Vi, lagkaptener i de Allsvenska klubbarna och SFS Spelarföreningen Fotboll i Sverige som representerar de Allsvenska spelarna, går idag ut med ett gemensamt öppet brev för att visa på vår oro för det som håller på att hända med vår käraste sport ‐ FOTBOLL.

Under de senaste åren och med kulmen under denna vår har våldet eskalerat och två matcher har domare tvingats avbryta. Detta på grund av att ”supporters” våldfört sig på domare eller spelare antingen genom inkastad pyroteknik eller handgripligen genom fysiskt våld. Vår oro innefattar risken att den stora del av våra supporters som sköter sig, sponsorerna och övrig publik tröttnar på bråket och slutar besöka våra matcher.
Alla skall känna sig trygga när man är på och runt en Allsvensk arena och framför allt barnen ‐ framtidens publik!

Ni få som förstör vår fina fotboll är inte välkomna, vi vill inte har er där!!! Däremot är ni välkomna om ni sköter er precis som det stora flertalet och istället bidrar till den goda stämningen på arenorna.

Vi hoppas att detta gemensamma spelarupprop kan bli en signal som kan bryta denna negativa trend och tillsammans med allt det jobb som klubbar, förbund och supporterklubbar lägger ner skapa ett nytt tryggt och välkomnande klimat på våra Allsvenska fotbollsarenor.

Med vänliga hälsningar!

Adam Johansson, IFK Göteborg
Anders Svensson, IF Elfsborg
Daniel Andersson, Malmö FF
Daniel Bernardsson, Gefle IF
Daniel Tjernström, AIK
Fredrik Lundgren, GAIS
Fredrik Nordback, Örebro SK
Henrik Rydström, Kalmar FF
Joel Riddez, Djurgårdens IF FF
Johnny Lundberg, Halmstads BK
Johan Arneng, Syrianska FC
Jonas Henriksson, BK Häcken
Kristian Haynes, Trelleborgs FF
Marcus Ekenberg, Mjällby AIF
Mathias Florén, IFK Norrköping
Per Hansson, Helsingborgs IF

För Spelarföreningen, Gert Persson och Magnus Erlingmark