Om vi inte sålde spelare skulle vi inte spela i Allsvenskan

Publicerad 13 augusti 2010

När Gefle kommer till Swedbank Stadion gör man det med en gammal MFFare i spetsen. Tränaren och sportchefen Per Olsson spelade i MFF 1984-85. Han debuterade i MFFs A-lag den 31 oktober 1984, 21 år gammal. Totalt gjorde han 17 matcher för MFF, varav fyra i Allsvenskan, och sju mål.

– Jag debuterade samtidigt som Leif Engqvist, mot Kuwait. Det var Roy Hodgsons första resa med MFF och matchen slutade 1-1.

Per ”Pelle” Olsson gör i år sin åttonde tränarsäsong i Gefle. Den stabila inledande perioden har ersatts av allt för mycket förändring.

– Under de senaste två åren har många spelare slutat eller lämnat oss. Vi fått in många nya spelare, vilket inneburit stora förändringar i truppen.

Sådant påverkar kontinuiteten enligt Pelle Olsson. Vilket gör att lagbygget tar lång tid. Det enskilt största lagproblemet i år är att man har haft svårt att hålla centraldelen av laget intakt på grund av skador och annat.

– Just nu har vi problem med mittbackspositionerna.

Hård bottenstrid
Under vårsäsongen har laget presterat bättre borta än hemma. Något som Pelle Olsson förklarar med att Gefle mötte de tre topplagen (HIF, MFF och ÖSK) på hemmaplan under våren och förlorade alla tre.

– Som fotbollslag lever vi hela tiden med tabellen som termometer och jag är inte nöjd med vår prestation så här långt.

Tufft sommaruppehåll
Jämfört med de flesta lagen hade Gefle ett tufft sommaruppehåll med många cupmatcher; tre i Svenska Cupen och fyra i Europe Leagues kvalspel (mot NSI Runavik från Färöarna och Dynamo Tbilisi från Georgien).

– Vi har rest väldigt mycket. Av våra senaste 13 matcher har vi spelat elva i rad på bortaplan.

Dessutom började höstsäsongen tufft och laget står utan vinst i Allsvenskan sedan den 5 maj.

– Det stämmer. Med tre raka allsvenska förluster efter VM-uppehållet är vi tyvärr inblandade i bottenstriden.

Varför går ni då och säljer er bästa målgörare, Alexander Gerndt, till Helsingborg?

– Gefle omsätter 25 miljoner kronor per säsong. På sex säsonger omsätter vi ungefär lika mycket som MFF gör på en säsong, runt 165 miljoner kr. 32 av dessa utgörs av spelarförsäljningar. Vi kan inte säga nej till en försäljning, eftersom vi som liten klubb är så beroende av dem. Om vi inte sålde spelare skulle vi inte ha någon professionell verksamhet eller spela i Allsvenskan.

Pelle Olsson bedyrar att man inte hade sålt Alexander Gerndt om man trodde att det kunde skada klubben tabellmässigt eller ekonomiskt.

– I alla affärer finns det alltid många andra skäl än bara de ekonomiska, så även i denna. Om man som jag känner till alla aspekter är det lättare att acceptera en spelarförsäljning.

Segerreceptet
Trots det prekära tabelläget är Olsson övertygad att laget kommer att reda ut situationen.

– Vårt recept är att träna och förbereda oss bra, tro på det vi gör, ha en positiv anda och se varje match som en möjlighet. Vi kan bara påverka nästa träning och nästa match så vi måste vara j-t bra och prestera på topp hela tiden för att klättra uppåt.

Målet med säsongen 2010 är att komma bland de tio bästa.

– Just nu ligger vi på plats 14 men tabellen är egentligen bara intressant efter 30 omgångar. Det är då vi mäts och får vår status som tränare och spelare.

Offensiv spelidé
Gefles spelidé utgår från 4-4-2, med ett hårt arbetande kompakt positionsförsvar där laget ska göra snabba omställningar med många spelare.

– Även om vi inte siktar på ett stort bollinnehav är det i grund och botten en offensiv spelidé.

I klubbens filosofi ingår också en aktiv spelarutveckling. Det räcker att titta på namnen på killar som har spelat och spelar i Gefle; Alexander Gerndt (till Helsingborg), Johan Oremo (till Djurgården), René Makondele (till Helsingborg), Amadou Jawo (till Elfsborg), Anders Wikström (till Elfsborg), Patrik Karlsson (till AIK), Magnus Wikström (till Örebro), Daniel Theorin (som kom från MFF förra sommaren), Andreas Dahlén (till Hansa Rostock), Johan Claesson (till Portland Timbers i USA) och Yannick Bapupa (till Kalmar FF).

Fyllde luckan
När Alexander Gerndt lämnade klubben i somras uppstod en lucka som fylldes av Dragan Kapcevic från Sollefteå.

– Vi har varit intresserade av honom ett tag och tog chansen när luckan uppstod. Han är en duktig anfallare och kommer att vara med i truppen mot Malmö.

En annan spännande spelare som Malmöpubliken ska titta lite extra på är Jakob Orlov.

– Det är också en duktig anfallare som gjort 40 mål i division 1 under de tre senaste åren.

Hur ser du på matchen mot MFF?

– Jag ser fram emot den. Det är en av årets allra svåraste matcher, men också en av de mest inspirerande, på en fantastisk arena, avslutar Pelle Olsson.

Fredrik Hed

Intervjun publicerades i matchprogrammet ”Avspark” som distribueras till Sydsvenskans prenumeranter torsdagen den 12 augusti.
Du kan ladda ner matchprogrammet genom att klicka här(8 MB)