Olof har hittat hem

Publicerad 19 april 2014

Inför årets säsong tog Daniel Andersson klivet från att vara assisterande tränare till att bli sportchef. Den lediga tränarposten gick då till en annan guldhjälte: Olof Persson. Närmare tio år efter att han lämnade Malmö FF som spelare är han nu tillbaka i klubben i en ny roll.
– Det är fantastiskt kul att vara tillbaka i Malmö FF, säger Olof Persson.

2004 var Olof Persson en stor del av det Malmö FF som säkrade klubbens artonde ligaseger. Med över 300 spelade matcher i Malmö FF lämnade han Malmö och Sverige under 2006 för att avsluta spelarkarriären i Aarhus. Inför årets säsong kom Olof Persson tillbaka till Malmö FF, denna gång som assisterande tränare.

– Jag har längtat efter att få vara en del av Malmö FF igen. Jag är väldigt stolt och glad över möjligheten att få komma tillbaka. MFF har varit mitt andra hem under många år. Här blir jag uppskattad av folket jag har runt mig, folk som jag känner väl, säger Olof Persson.

Åtta år efter att Olof Persson lämnade MFF är det nu mycket som har förändrats i föreningen. Den tidigare mittbacken berättar om hur mycket större matcharrangemangen och mediabevakningen blivit sen sin tidigare tid i klubben, och poängterar att även det rent sportsliga har utvecklats mycket.

– Allt har blivit mycket mer proffsigt, allt från material till resor och mat. Vi har tagit ytterligare steg mot Europa.

Rosengård och Höllviken
Olof Persson valde att stanna inom fotbollen när han avslutade spelarkarriären. Första klubben som tränare blev Oxie IF innan han tog steget över till FC Rosengård och vidare till FC Höllviken. I januari anslöt Olof Persson till nytillträdde Åge Hareides tränarstab.

– I Malmö FF fick jag tydligt berättat för mig vad mina arbetsuppgifter är och vad som förväntas av mig. Det har gått väldigt smidigt att komma in i allt, berättar Persson.

När jag frågar Olof Persson om vad det var som Hareide och Malmö FF förväntade sig av honom fick jag ett svar som påminde om den spelaren som vi såg spela på Malmö Stadions gräsmatta.

– De förväntade sig att jag skulle komma in och vara den jag är, med ett stort MFF-hjärta och god kännedom om klubben. Jag är envis och lite tjurskallig, jag vill att allt ska vara så bra som det någonsin kan bli. Jag är inte nöjd förrän alla gör sitt absolut bästa.

Individuell utveckling

– Det känns som att jag och Åge kompletterar varandra bra. Han har stor erfarenhet, men det han håller på att skapa sig är erfarenhet av Malmö FF. Där hoppas jag att jag kan komplettera honom, men också sporra honom när han behöver det, i form av input när det gäller laget och motståndet.

– Jag förespråkar en varierad fotboll som inkluderar både långt och kort spel. Det är något jag vill driva på när det kommer till den individuella utvecklingen, spelarna måste kunna hantera både det långa och det korta spelet. Sen ska jag fortsätta den individuella utvecklingen av de yngre spelarna som Daniel Andersson har arbetat med under de senaste åren.

Taktik för Europa

Malmö FF har i år inte bara Allsvenskan och Svenska Cupen att fokusera på utan även ett annalkande Europakval. Olof Persson har en klar vision om vad som krävs av Malmö FF för att kunna göra bra resultat även internationellt.

– Jag tycker att vi kan bli mer taktiskt drivna. Vi ska kunna förändra matchbilder. Beroende på vem vi möter så ska vi kunna bemöta motståndet på flera olika sätt, utan att förändra vårt grundtänk.

– Vi är medvetna om att vi kan komma att bli tillbakatrycka i vissa matcher, men det gäller att vi är kyliga och inte tar frustrationsbeslut som leder till att laget hamnar i dåliga situationer. Internationellt så smäller det direkt i sådana situationer. Vi har mycket att arbeta på och det arbetet kan vi påbörja redan i Allsvenskan. Vi måste vara förberedda på att klara en rad olika matchscenarion. Där finns fler procent att plocka ut i det arbetet. Vi kommer att jobba stenhårt med den taktiska biten för att sen kunna applicera det på internationella matcher.

– Vi måste vara förberedda på att klara en rad olika matchscenarion. Där finns fler procent att plocka ut i det arbetet. Vi kommer att jobba stenhårt med den taktiska biten för att sen kunna applicera det på internationella matcher.

/Timmy Weiffert

 

Malmö FF – Djurgårdens IF
Måndag 21/4 klockan 17.30
Swedbank Stadion

Biljetter hittar du på ticnet.se och hela matchprogrammet Avspark kan du läsa här