Nya Malmö Stadion, del 6

Publicerad 04 juni 2007

Den sjätte intervjun är artikelseriens kortaste. Spelarna har, än så länge, inte varit med och påverkat arenan nämnvärt. Det utesluter dock inte att truppen hyser stora förväntningar på sin kommande hemmaplan.

Den sjätte intervjun är artikelseriens kortaste. Spelarna har, än så länge, inte varit med och påverkat arenan nämnvärt. Det utesluter dock inte att truppen hyser stora förväntningar på sin kommande hemmaplan.

Dagen efter förlustmatchen mot Landskrona i Svenska cupen träffar jag Daniel under ett av parasollen på Kulans uteservering. Jag väljer dock att bortse från frågor kring matchen som återigen innebar respass i cupen. Det finns istället tydliga glädjeämnen att prata om. Vi sitter nämligen, lite symboliskt, ett stenkast från platsen som ska förvandlas från att vara träningsutrymme till matcharena för spelarna.
– Det är såklart bra att det här händer och att den nya arenan kommer till. Det behövs verkligen, det är bara och titta på skicket som Stadion är i. Sen tycker jag även det är viktigt gentemot fansen, att de får en arena de är värda. Arenan kommer verkligen att bli ett lyft för alla som går och tittar på match, säger Daniel om hans allmänna förväntningar.

Några förväntningar på faciliteterna som ni spelare kommer att utnyttja?
– Jag vet inte riktigt hur det kommer att se ut, men hoppas såklart det blir fint även invändigt. Jag hoppas det blir utrymme för uppehållsrum och liknande, det är något vi saknar idag och det är ändå här vi tillbringar mycket av vår tid. Sen hoppas jag man tänker på utrymmen för sjukgymnastik och rehabilitering. Än så länge har vi inte hört någonting om det här, men vi är gärna med och påverkar de här bitarna.

Själva fotbollsplanen är en central del av spelarnas arbetsplats och Daniel kan nöjt konstatera att arenans plan täcks med naturgräs. Då han och laget efter flera matcher fått höra frågor kring ett artificiellt underlag, som det ibland gått mindre bra på, är det kanske inte så förvånande att lagkaptenen håller naturgräs som överlägset bäst.

Du har spelat på många arenor genom åren. Finns det någon skillnad att spela på olika typer av arenor?
– Det blir mycket intimare stämning på en ny arena, vilket givetvis gör det roligare att spela. Våra fans har ett fantastiskt tryck som det är nu, det går bara att tänka hur det kommer att vara på en sluten arena

Någon favorit bland arenorna du har spelat på?
– I Tyskland fick jag vara med på Allianz Arena, den var ju fantastisk. Sen den nya arenan i Paris.. Stade de France? I Italien så är San Siro riktigt häftig.

Hyfsade arenanamn som kommer upp i minnet hos lagkaptenen alltså. Och den fantastiska Allianz Arena har ju tidigare nämnts som inspirationskälla till den nya arenan, vilket borgar för att arenan ska göra kaptenen nöjd. Men Daniel tar även med sig minnen från Stadion, där han som bekant spelat många matcher.
– Jag har många jättefina minnen från Stadion och nu kommer den att stå kvar, vilket jag ser ett stort värde i.

Daniel berättar att han och spelarna gått och väntat på att bygget ska komma igång på allvar och att det nu ska bli riktigt roligt att följa arenan växa fram. Så mycket mer att tillägga har inte Daniel, då det är en lång väg till 2009. Som avslutning ger han, med ett leende på läpparna, en verbal passning till dem som utformar arenan.
– Skriv nu att vi vill vara med och påverka hur det ska se ut!

Vem vet, om två år kanske vi träffas igen för att prata om hur Daniel trivs på sin nybyggda arbetsplats. Då kanske även spelarnas påverkan på arenan kan synas och plaststolarna utanför Kulan bytas ut mot ett utav spelarnas utrymmen inne i Nya Malmö Stadion.

Gustav Ek

Nästa del i vår artikelserie om Nya almö Stadion presenteras på onsdag. Då kan man läsa vad våra samerbetspartners har för förväntningar på den nya arenan.