Nya Malmö Stadion, del 5

Publicerad 01 juni 2007

Tidigare i våras presenterade Malmö FF ett viktigt nyförvärv, i form av arenachefen Mats Engqvist. Till skillnad från andra nyförvärv har det dock varit ganska tyst kring detta och många undrar säkert vad en arenachef egentligen arbetar med.

Därför träffade jag Mats Engqvist på kontoret, som nu varit hans i 1,5 månad, för att prata lite om hans bakgrund samt det omfattade arbetet som nu ligger framför honom.

Tidigare i våras presenterade Malmö FF ett viktigt nyförvärv, i form av arenachefen Mats Engqvist. Till skillnad från andra nyförvärv har det dock varit ganska tyst kring detta och många undrar säkert vad en arenachef egentligen arbetar med.

Därför träffade jag Mats Engqvist på kontoret, som nu varit hans i 1,5 månad, för att prata lite om hans bakgrund samt det omfattade arbetet som nu ligger framför honom.
– Jag flyttade till Malmö 1981 för att plugga på lärarhögskolan och kan väl därmed även betraktas som Sydskåning, säger Mats, som ursprungligen kommer från Hässleholm.

Där kom han i kontakt med fotbollen, som spelare i Hässleholms IF. Spelarmeriterna sträcker sig till division 3 och Mats har även hunnit med att representera Malmölagen Olympic samt Bunkeflo.
– Jag har även en tränarbakgrund, dels som tränare för olika småklubbar i Skåne, dels som assistent till Lars Lagerbäck i pojk- och juniorlandslagen under fyra år. Dessutom har jag under nio år jobbat med de olika Skånelagen, där många av dagens landslagsspelare spelade, bl.a. Isaksson, Zlatan och Daniel Andersson.

Tränarkarriären ledde senare fram till en anställning inom organisationen kring a-landslaget, då Lars Lagerbäck ville ha sin före detta tränarkollega som administrativ chef. Förutom Svenska Fotbollförbundet har Mats även jobbat för Skånes Fotbollförbund och Svensk Elitfotboll.

Vid sidan av den gedigna karriären inom fotbollsvärlden har Mats även haft en ”civil” karriär, då han gått igenom såväl lärarutbildning som rektorsutbildning. Två yrken som han senare har sysslat med inom Lunds kommun.

Det var alltså din bakgrund i stora drag, men vad är nu dina uppgifter som arenachef?
– Jag är chef för det nybildade driftbolaget Malmö FF AB, som hyr arenan av fastighetsbolaget. Min uppgift fram till att arenan står klar är att den utformas för de behov vi har, framförallt då för fotbollens behov. Jag ska även finna andra inkomstmöjligheter i arenan, vilket vi nu tittar på. Men det är svårt att säga exakt hur allt kommer att se ut, efter bara 1,5 månads anställning.

Två viktiga komponenter kring arenan, som måste prioriteras, är fotbollen och arenans publik. Och i Mats arbete ingår att skapa bra förutsättningar både för den vanliga publiken och för MFF:s samarbetspartners.
– Det är viktigt att komma ihåg att det i slutändan handlar om fotboll. Det är ju en fotbollsarena och jag hoppas det är därför man anställt en fotbollsperson. Utan en bra produkt faller allt annat, så är det ju.

Mats nämner även att arbetet med att hitta lämpliga hyresgäster just nu pågår och att man även tittar på hur arenans stora restaurangdel ska användas på bästa sätt. Dessutom finns det förhoppningar om att bedriva konferensverksamhet i arenan. Så den som undrar om det finns möjlighet att hyra in sig på arenans kommersiella ytor eller vill boka in en konferens, kan alltså höra av sig till Mats!

Kan du berätta mer om det nybildade driftbolaget?
– Det ägs till 100 % av MFF och har kontroll över arenan och dess utveckling, sedan kanske vissa delar i driften får läggas ut till andra, men i vilken utsträckning är inte klart i dagsläget. Än så länge är jag ensam anställd i bolaget, vi kommer att anställa fler personer efter hand, men avvaktar just nu eftersom vi vill hålla nere kostnaderna. Men jag kan givetvis dra nytta av andra tjänster i MFF under tiden.

Här kommer bland annat Lars-Christer Olsson in i bilden, som bekant jobbar på konsultbasis åt MFF. Mats ser givetvis UEFA:s forne VD som en jätteresurs för arenaplaneringen.

Bilden av de olika bolagen som nu finns kring arenan kanske fortfarande är oklar för vissa, Mats försöker reda ut begreppen och förklara relationen mellan fastighets- och driftbolaget.
– Birger Friman är chef för fastighetsbolaget, som äger arenan. Hans uppgift är att arenan byggs så att den svarar till ägarnas och hyresgästens krav och han har kontinuerlig kontakt med entreprenören, Peab. På byggspråk kallas han för ”beställaren” och det är Birger Friman jag för fram önskemålen som Malmö FF har kring arenan.

Nu har du jobbat som arenachef i 1,5 månad, hur har det varit så här långt?
– Det handlar om så många skilda delar, jag rör mig ju inom ett enormt spann, vilket förstås är charmigt men även varit lite jobbigt. Ena stunden ska man prata om cateringverksamhet, för att sedan gå över till storbildskärmar, gräsbeläggning, grässorter och så vidare. Det har varit fullt upp, men förstås jättekul.

För att illustrera hur skiftande en arbetsdag kan vara för arenachefen läser han en fråga kring arenan han fått på sin mail. Frågan behandlar Belgisk klosteröl och om möjligheten att få ölsorten serverad inne på arenan. I kontrast till det ska Mats, efter intervjun, iväg och prata om arenan inför en församling på 500 personer…

Hur kommer arbetet att se ut när arenan står klar?
– Under det första året gäller det fortfarande att få allting att falla på plats. Nya anläggningar drabbas alltid av barnsjukdomar som måste rättas till. Sen gäller det att hela tiden se vad vi kan utveckla, det sker naturligtvis en teknisk utveckling som vi hela tiden måste följa. Därför kommer arenan som står klar 2009 inte vara exakt likadan 2012.

Det finns många som är intresserade av det mesta som rör arenan, dess utformning och olika funktioner. Ni läsare vill säkert veta mer, eller snarare allt, om arenan redan idag. Mats säger att en fullständig presentation av arenan kommer att göras så fort allt är definitivt färdigt.

Till sist kan Mats bjuda på lite kuriosa. Ni som har följt artikelserien om Nya Malmö Stadion kunde i del två läsa om arenan i Grenoble. Arkitekten, Petter Eklund, sa att Grenobles arena var den enda han sett, som liknar Nya Malmö Stadion. När Mats läste detta blev han glad och när detta skrivs är förmodligen flyget ner till Frankrike redan bokat.

Grenobles klubbpresident, Kazutoshi Watanabe, är från Japan och var attaché under VM 2002, där han och Mats lärde känna varandra. Därefter har de träffats flera gånger och Mats visste om att Watanabe nu var i Grenoble, men någon arena hade han inte hört talas om. Nu visar det sig dock att de två vännerna är delaktiga i uppförandet av två snarlika arenor! Ibland är (fotbolls)världen liten…

Jag hoppas att bilden av arenachefen och hans egentliga arbetsuppgifter har klarnat lite genom den här artikeln. Förståelsen för det Bengt Madsen sa, om att Mats verkligen brinner för sin uppgift, har definitivt ökat. Med risk för att upprepa mig kring det engagemang för arenan som finns hos dem jag intervjuar… Men att Mats, efter bara 1,5 månads tjänst, visar sådan kunnighet och intresse kring Nya Malmö Stadion imponerar sannerligen på mig.

Gustav Ek

Nästa del i vår artikelserie om Nya Malmö Stadion kommer på måndag. Då intervjuas Malmö FF:s lagkapten Daniel Andersson.