Nya Malmö Stadion, del 4
I del fyra får Tony Ernst, ordförande i MFF Support, berätta mer om förväntningarna han och övriga supportermedlemmar har på arenan. Intervjun kom främst att handla om ståplatsläktaren på arenans norra kortsida. En läktare som MFF Support har kämpat hårt för och redan nu börjat kallas för supporterläktaren.
I del fyra får Tony Ernst, ordförande i MFF Support, berätta mer om förväntningarna han och övriga supportermedlemmar har på arenan. Intervjun kom främst att handla om ståplatsläktaren på arenans norra kortsida. En läktare som MFF Support har kämpat hårt för och redan nu börjat kallas för supporterläktaren.
Tony Ernsts ögon lyser av entusiasm och förväntan när vi pratar om arenan och den stämning han vill skapa där. Eller nej, samma glöd märks faktiskt genom hela intervjun, vilket är klart då vi pratar om det mesta rörande en av hans riktiga hjärtefrågor, Malmö FF. Men det är fler i staden som visar stort intresse för laget och idag är MFF Support landets överlägset största supporterförening.
– Vi har haft ett ökat intresse sedan MFF åkte ur allsvenskan 1999, då staden gick tillsammans och stöttade laget. Guldet 2004 och en viss Rosengårdsyngling, som nu bär nummer åtta i Inter har givetvis också spelat in, säger Tony om det stora grundintresse som byggts upp kring Malmö FF
En stark supporterförening kan åstadkomma mycket, vilket inte enbart visat sig på MFF:s matcher, utan även i arenafrågan. MFF Support har under hela Stadionprocessen framfört sina önskemål kring arenans utformning till Malmö FF, politiker och även arkitekter.
– På årsmötet 2003 medverkade vi i Support och framförde våra grundkrav på arenan. De handlade framför allt om att det skulle bli en renodlad fotbollsarena utan löparbanor, att alla platser skulle vara under tak och att det inte skulle finnas några störande pelare i vägen. Därefter har vi även arbetat med andra frågor som att vi skulle få en ståplatsläktare och att den skulle byggas i ett etage men även frågor som rör den allmänna publikkomforten och att planen ska täckas med naturgräs.
Placeringen av ståplatsläktaren till kortsidan, vilka är fördelarna jämfört med en placering till en långsida?
– Den frågan kan nog diskuteras i all evighet. Men för det första såg vi en större chans att få ståplatsläktaren om vi ville ha den på kortsidan. Om vi sedan kollar på de stora lagen ute i Europa har de en stark klack bakom ena målet, till exempel Liverpools ”The Kop” och den väldiga ståplatsläktaren i Dortmund. Bara man samlar klacken blir det lika bra som att stå på långsidan.
MFF Support har haft en särskild arenagrupp, vars uppgift har varit att jobba med arenafrågan. I arenagruppen har bland annat Per Solér suttit med, som kan allting om olika arenor runt om i världen och på så sätt varit en stor tillgång, enligt Tony
Supportrarnas arenagrupp har dels fört fram de fyra grundkraven till MFF, politiker och arkitekter, dels haft en observerande roll genom hela Stadionprocessen. För att motivera önskemålet om en ståplatsläktare har supportrarna pekat på flera nya arenor i Tyskland, som byggts med ståplatser.
– I Tyskland, landet som förra året arrangerade VM och där klubblagen har riktigt höga publiksnitt har det byggts nya arenor med ståplatsläktare. Om arenor i Tyskland kan byggas med ståplats borde vi även kunna göra det här i Malmö.
Att säkerheten försämras är en vanlig uppfattning bland dem som tvivlar på att ha ståplatsläktare. Men MFF Support arbetar redan nu aktivt mot våld och bengaler på läktarna, ett arbete som givetvis kommer att fortsätta.
– Ståplatsläktare kan ofta vara lite kaotiska, men i gengäld skapar det en mycket bra stämning. Vi vill givetvis inte tumma på säkerheten men i och med att det finns så många som uppskattar ståplats tycker vi det är bättre att lägga energi och resurser på att skapa en bra ståplatsläktare som uppfyller alla säkerhetskrav.
Ni verkar nu få alla era önskemål tillgodosedda, samarbetet med MFF måste ha fungerat bra?
– Ja de har hela tiden lyssnat på våra önskemål, även om det säkert funnits stunder då de tröttnat på oss. Vi ville inte gapa efter för mycket utan hade våra grundkrav och allt bottnade i viljan om en arena med bästa möjliga stämning. Det har handlat mycket om att ge och ta.
MFF Supports engagemang i arenan har dock inte tagit slut, utan kommer att fortsätta tills arenan står klar. De var med vid det historiska spadtaget och följer dessutom arbetet kontinuerligt genom Per Solér. Han pratar ofta med Bengt Madsen och arkitekten om vad som händer kring arenan. De frågor som MFF Support är intresserade av just nu handlar om arenans restaurangservice, fördelningen av biljetter samt priser på årskort och biljetter.
– Vi har många medlemmar på sittplats och de har frågor kring årskortplatserna och om de kommer att få en garanterad plats på den nya arenan. När det gäller biljettpriserna förstår nog alla att det kommer bli en höjning i och med den nya arenan. Vi vill dock att alla fortfarande ska ha råd att gå på fotboll och att det ska finnas ungdomsrabatt. Det finns givetvis gränser på vad vi får och kan lägga oss.
När samtalet leds in mot nuvarande Malmö Stadion, vars läktare Tony snart får lämna går det inte att ta miste på nostalgin som väcks. Vilket inte är så konstigt, då han bara var sex år gammal vid första Stadionbesöket. Tony skulle säkert kunna rabbla minnen hela dagen, men nämner här några av höjdpunkterna.
– När Tommy Hansson gjorde mål mot Austria Wien 1979 stod jag precis i linje när han nickade in bollen, 7-3 mot Djurgården 1989 var också riktigt häftigt. Det går heller inte att bortse från guldet 2004, det var en otrolig stämning. Sen är det alla spelare man har sett, som Bosse, Thern, Zlatan, Afonso … Det är verkligen inspirerande med alla spelare som går från MFF och lyckas ute i Europa, ja till och med blir uttagna i Brasilianska landslaget.
Utöver allt detta minns Tony en svensexa på Stadion, där höjdpunkten var straffläggning mot Jonnie Fedel. Så minnena är helt klart många och skiftande, för Tonys del gör det alltså inget om Stadion står kvar, som lite utav ett monument.
– Jag har även barn som tränar friidrott där, så det är såklart också en fördel.
I all nostalgi finner vi Tonys förväntningar på den stämning han vill skapa på den nya arenan. Hans förhoppning är nämligen att Malmöklacken ska betyda lika mycket för laget som under 2004 års säsong.
– Sett över hela den säsongen tror jag klacken betydde en poäng, helt klart. Jag minns näst sista matchen borta mot IFK Göteborg när vi var 8000 tillresta supportrar på Ullevi, det var riktigt häftigt. Det fanns känslan att vi var oövervinnliga då, så den stämningen får gärna infinna sig även på den nya arenan!
Det är alltså en oövervinnlig stämning som ska uppnås. Tony vill att MFF ska bäras fram av klacken på supporterläktaren, samtidigt som motståndarlagen får det riktigt tungt.
– Bortalagen ska tycka det är jobbigt att åka ner till Malmö och spela på den nya arenan. I Dortmund har de ”den gula väggen”, en ståplatsläktare med tiotusentals hemmasupportrar. Det är nog ganska jobbigt för bortalaget att slå en hörna vid den läktaren … Någonting sådant vill jag även se på den nya arenan.
Men det är inte bara att gå till den nya arenan och ställa sig där, givetvis krävs det alla hjälps åt för att skapa stämning. När första matchen börjar närma sig gäller det bland annat att titta på var supportrarna ska stå för att höras bäst. Ett förberedelsearbete som Tony verkligen ser framemot, han hoppas även att de tillsammans med MFF kommer att planera för invigningen av arenan.
Efter att ha pratat med Tony ser jag framemot att se vilken stämning supportrarna kommer att kunna skapa inne på arenan. Men en sak är i alla fall säker. Om supportrarna bara tar med sig hälften av engagemanget de visat i Stadionfrågan, in på arenan, ska det nog räcka för att skapa en riktigt härlig inramning för alla på plats.
Gustav Ek
Den femte delen i artikelserien om Nya Malmö Stadion kommer på fredag. Då intervjuas arenachefen Mats Engqvist.