Ny U21-serie ska gynna Malmö FF

Publicerad 06 mars 2013

Yksel Osmanovski och Daniel Andersson är båda ledare för MFF:s U21

På tisdag i nästa vecka gör Malmö FF:s U21-lag premiär i det nya serieuppläget för vad som gäller U21-lagen på dagens elitnivå. Då kommer nämligen BK Häcken på besök för att dra igång årets seriesäsong.

Det svenska fotbollsförbundet har startat ett nytt seriespel för elitklubbarnas U21-lag. Seriespelet är indelat i två grupper, norra och södra. I den södra gruppen ingår Malmö FF tillsammans med Helsingborg, Halmstad, Häcken, IFK Göteborg, Mjällby, Kalmar och Öster. När seriespelet sedan spelats klart kommer de tre topplagen från ”norra” och ”södra” mötas i ett slutspel. I slutspelet ingår även vinnarna i Superettans U21, där indelningen är precis likadan. Detta är alltså en mycket intressant idé från fotbollsförbundets sida och målet med serien är att bli den tredje bästa serien i Sverige.
– Ett väldigt positivt beslut av SEF. Det är ett steg i rätt riktning, säger MFF:s sportchef, Per Ågren.

Per Ågren anser att hela konceptet känns väldigt vettigt. I Malmö FF vill man att deras unga talanger ska få spela så tuffa matcher som möjligt och det tror man ska ske i den här serien.  Han gillar också att spelschemat är upplagt ut efter hur klubbarnas A-lag spelar. Det ska alltså vara tajt mellan klubbarnas A- samt U21-lags matcher. Tanken är att de spelarna som inte fått speltid i A-laget kommer då att få det i U21-matchen därpå. Fem spelare som är äldre än 21 år får tas ut i matchtruppen. På så sätt kommer det bli mycket speltid för samtliga spelare i A-laget också.

För att även öka intresset med U21-serien har klubben valt att spela fyra av sina hemmamatcher på andra orter; Svenstorp, Harrie, Hyllie och Staffanstorp. Samtliga klubbar tillhör Malmö FF:s nätverk och har på sätt fått önska att arrangera en match.

De som kommer att ta hand om vårt U21-lag är Simon Hollyhead, Daniel Andersson och Yksel Osmanovski. Främst kommer Simon och Daniel att stå för coaching medan Yksel kommer arbeta som ett ”bollplank”. Yksel som närmast kommer inom fastighetsbranschen tvekade inte en sekund när han fick förfrågan om jobbet:

– Jag längtade tillbaka till fotbollen och när MFF hörde av sig ville jag ta jobbet för U21. Jag gick en tränarkurs i höstas och tanken var att jag skulle träna ett ungdomslag. Dock MFF ligger varmt om hjärtat så det kändes helt perfekt med det här jobbet, berättar Yksel.

Yksel nämner också hur viktigt det är med ett U21 lag i elitklubbarna. Han tycker också att det är viktigt med en bra balans mellan ett A-lag och ett B-lag, i det här fallet ett U21-lag. Han tror också att det här kommer bli en ”win-win-situation”, där alla blir vinnare. Det kommer alltså bli en bra utveckling för Malmö FF:s alla talanger samtidigt som A-lagsspelare med lite speltid får mer spela mer i ett lag på en väldigt hög nivå.

/Wilhelm Nilsson

 

Hemmamatcher:

2013-03-12 16:00 Malmö FF – BK Häcken på Malmö Stadion
2013-03-26 16:00 Malmö FF – IFK Göteborg på Malmö Stadion
2013-04-30 16:00 Malmö FF – Östers IF på Malmö Stadion
2013-06-25 16:00 Malmö FF – Mjällby AIF i Svenstorp
2013-07-02 16:00 Malmö FF – Kalmar FF på Hyllie IP
2013-07-09 16:00 Malmö FF – Halmstads BK i Harrie
2013-08-06 16:00 Malmö FF – Helsingborgs IF i Staffanstorp