Ny matchtröja och unikt projekt

Publicerad 31 mars 2009

Unikt sponsorsamarbete sätter Star for Life på Malmös FF:s matchtröjor.

För första gången i svensk fotboll kommer en elitklubb att använda ideell sponsring, där de företag som betalar accepterar att matchreklamen inte visar deras namn. Det är allsvenska Malmö FF som nu inleder ett samarbete med Star for Life-projektet mot hiv och aids i södra Afrika.

Samarbetet kan ge Star for Life upp till två miljoner kronor per år. Det kommer att sponsras av ett tiotal företag. Först ut är ICA.

– Vi spelare är naturligtvis stolta över att kunna medverka i en satsning som känns så rätt och så spännande, säger MFF:s lagkapten Daniel Andersson.

Fotbollen är nationalsport i Sydafrika och landet är värd för fotbolls-VM nästa år. Samtidigt plågas landet av hiv- och aidsepidemin.

Satsningen på Star for Life är den första där man kopplar ihop en enskild idrottsförening, ett externt socialt projekt och kommersiella samarbetspartners.

– Att vi kan bidra är fantastiskt, säger Daniel Andersson. Vi i MFF har ju själva varit i Sydafrika och sett problemen där, och det här avtalet är ytterligare en påminnelse om att fotbollen inte bara är business.

Självklar satsning

– Tillsammans gör vi en social insats, säger Peter Wiklander som är sponsoransvarig för ICA. Vi har sponsrat MFF tidigare, men den här lösningen kändes självklar så snart vi fick höra talas om idén. Nu hoppas vi bara att det är fler än vi som bryr sig, så att Star for Life kan få hela det stöd som det här konceptet gör möjligt.

Även MFF:s supporterklubb applåderar den nya satsningen:

– Ännu ett steg i den satsning som ska göra Malmö FF till Sveriges, ja Nordens, bästa och mest respekterade fotbollsförening, säger MFF Supports ordförande Tony Ernst.

Att Malmö FF tar ett så här stort socialt ansvar i ekonomiska kristider är starkt; det gör en stolt över att vara himmelsblå. Jag hoppas att alla med MFF-hjärta ska engagera sig i Star For Life-projektet. Den nya matchtröjan är dessutom grymt snygg!

Pelle Svensson, VD Malmö FF:

– Ur ett marknadsperspektiv är detta ett unikt projekt som inte bara gynnar Malmö FF utan även Star for life, våra partners men ytterst och viktigast barnens framtid.

Vi når med det här sociala projektet nya segment på sponsormarknaden som vi inte kommit åt tidigare på samma sätt.

62 000 ungdomar
Star for Life-projektet startades av Malmöentreprenören Dan Olofsson. I dag omfattar det 62 skolor och 62 000 elever i Sydafrika och Namibia.

– Star for Life-projektet stärker ungdomarnas tro på sin egen framtid och ger dem kunskap kring hiv och aids, säger han. Det gör det möjligt för varje individ att ta kloka beslut som gagnar dem själva, och vi har redan sett positiva effekter på både sexuella beteendemönster och skolarbete. Såväl ungdomarna själva som deras lärare och föräldrar har därför tagit till sig Star for Life.

– Men det kostar pengar att driva projektet. Vi är därför tacksamma för ICA:s insats. Deras del i det här paketet kommer att finansiera Star for Life-programmet på en hel skola.

Kort om Star for Life
Star for Life är ett hiv- och aidsförebyggande projekt som arbetar med ungdomar mellan 13 och 19 år i Sydafrika och Namibia. Programmet sträcker sig över tre år på varje skola och utgår från elevernas inneboende kraft och glädje. Mental träning samt musik, färg och form är centrala inslag. Genom att stärka elevernas självkänsla vågar de tro på framtiden och kan ta ökat ansvar för sina liv.

Idén till Star for Life föddes när det svenska paret Christin och Dan Olofsson under resor i Sydafrika såg hur spridningen av hiv och aids hotar framtida generationers överlevnad. De ville göra en insats.

Programmet startades 2005 och omfattar nu 62 skolor med 62 000 elever. Fler skolor behöver det bli. Hjälpbehovet är enormt. 200 kronor betalar ett helt skolår för en elev.

Projektet stöds av många näringslivsprofiler och företag. I närvaro av bland andra FN-chefen Ban Ki-moon kunde Dan Olofsson 2008 motta ett hederspris vid en internationell gala i New York.

Star for Life bedrivs helt utan vinstsyfte och har varken politisk eller religiös koppling.

Läs mer på www.starforlife.org