Nu släpps boken ”Kaptenerna som tog MFF ut i Europa”

Publicerad 28 oktober 2015 i Nyheter

På lördag släpps ”Kaptenerna som tog Malmö FF ut i Europa” i MFF Shopen. Boken behandlar Malmö FF:s europaspel 1979 samt 2014 och tittar på vilka likheter och skillnader som finns mellan de bägge åren och vad de inneburit för Malmö FF och Malmö som stad.

– Vi tittade på någon typ av uppföljning till boken Stolt och stark och då när 2014 kom, med allt vad året innebar, ansåg jag att det var det hitintills mest framgångsrika året för MFF. Då uppkom det tankar om att jämföra 1979 och 2014 för att titta och se skillnader och likheter, säger initiativtagaren och Malmö FF:s lagkapten 1979, Staffan Tapper, och fortsätter:

– En av likheterna var att vi var två Malmöpågar som var lagkaptener och vi pratade då med Markus Rosenberg för att höra om han var intresserad och sen växte det hela fram.

Malmö FF:s nuvarande lagkapten, Markus Rosenberg, nappade på idén men påpekade att han först ville sitta ner och prata igenom det hela med bokens författare, Micke Sjöblom, och Staffan Tapper.

– När vi väl började komma igång med vårt snack visade det sig att det fanns massvis med liketer mellan 1979 och 2014. Jag hade tidigare fått en förfrågan om att göra en biografi – något som jag inte alls var intresserad av – men det här kände väldigt kul och roligt, säger Markus Rosenberg och fortsätter:

– Jag är imponerad av hur mycket vi kunde plocka ut på det här temat. Det är roligt att se hur mycket de bägge åren betytt för Malmö stad och inte bara för Malmö FF. Detta har berört så många fler än bara de som har MFF-hjärtan. Allt ifrån hur butikerna i stan byter skepnad på matchdagar till hur namnet ”Malmö” sprids över världen.

Det är inte bara de bägge lagkaptenerna som figurerar i boken utan en rad Malmö-profiler som Sydsvenskans gamla sportchef Åke Stolt och kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Karin Stjernfeldt Jammeh, ger sin syn på vad Malmö FF innebär för Malmö och stadens utveckling.

– Jag tycker det är viktigt för oss i Malmö FF att vi dokumenterar det vi gör – inte bara det som händer just nu, utan att vi även sätter in det i ett historiskt perspektiv och ser hur vi påverkar staden Malmö och allting utanför fotbollsplanen, säger Staffan Tapper och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att 10 000 – 15 000 MFF-supportrar tog sig ner till München och såg finalen 1979. Det är många som jag pratat med undertiden som vi gjort boken som sagt: ”Jag var där!”. Detta är personer som idag kanske inte längre går på våra matcher, men de finns runt klubben och i staden och har ett oerhört stort MFF-hjärta. Det må ha gått en massa åren mellan 1979 och 2014 men fotbollen som sport förändras inte speciellt mycket. Det är fortfarande två mål och elva spelare på varje planhalva. Något i fotbollen är hållbart och det tycker jag att jag och Markus står för, säger Tapper.

Markus Rosenberg håller med i sin äldre kollegas resonemang.

– När du som lagkapten är uppvuxen i staden och i Malmö FF tror jag att du har en annan kärlek till  klubben. Du spelar inte vara där för att nå egna resultat, utan du är där för föreningen och för att du vill göra något större och därigenom påverka fler, avslutar Markus Rosenberg. 

Författare: Micke Sjöblom
Bildredaktör: Klas Andersson

Kaptenerna som tog Malmö FF ut i Europa.
Pris 249 kronor.

Till MFF Shopens webbshop

huvudpartners

officiella partners