– Nu kör vi!

Publicerad 13 april 2009

– Äntligen är nedräkningen avslutad. Nu kör vi!
MFF:s lagkapten Daniel Andersson knyter näven och hälsar välkommen till allsvenska hemmapremiären mot Örgryte IS på storslagna, supermoderna arenan Swedbank Stadion.

– Det här har både vi i klubben och vår publik väntat på länge och det är underbart att det är dags nu. Det känns stort, festligt och som ett enormt lyft och jag kan lova att det är ett MFF laddat till tänderna som springer ut till avspark på nya hemmaarenan.
Det är glöd i Daniels blick som den anförare han är och han känner både glädje och stolthet över att nu när den 50-åriga epoken Malmö Stadion gått i graven få vara med och börja bygga ett nytt kapitel MFF-historia.
– Visst känns det som en nystart och jag hoppas givetvis att detta är början på något stort, säger han. Så vet jag att alla känner det i klubben och det gäller säkert våra supporters också efter alla besvikelser de senaste åren.
• Men menar du att en ny stadion kan betyda så mycket?
– Alltså, ingen får ju tro att arenan löser allting men det blir bättre för alla. Komforten, atmosfären, trycket när publiken kommer närmare planen. Det är positivt och helt klart en stor stimulans för oss som hemmalag.

Vill ut i Europa
• Själv har du efter förlängningen i fjol kontrakt med MFF fem år framåt. Vad vill du hinna uppleva under den tiden?
– Minst ett men gärna fler SM-guld och förhoppningsvis lite fina Europacupmatcher står absolut på önskelistan. Målet är att varje år komma ut i Europa. Kan det sen bli någon träningslandskamp också medan man fortfarande är med i bilden så vore det förstås roligt…
• Din pappa Roy, som spelade i MFF under 1970-talet och en bit in på 1980-talet, har säkert berättat för dig om tiden då Malmö Stadion var en skräckarena för motståndarlagen och MFF hade ett stort övertag långt innan man sprang ut på planen. Kan vi hoppas på det igen?
– Jo, pappa har berättat och det är klart att vi ska ha en attityd att det ska vara jäkligt tufft att komma till Swedbank Stadion. Den ska vara vår fästning! Men det är något vi får bygga upp genom att göra bra resultat, vara med och kriga i toppen och ha ett massivt publikstöd. Vi får se men jag kan tänka mig att det blir ett väldigt tryck på motståndarmålvakterna på ståplatssidan. Det blir intressant att se hur dom klarar det!
• Om vi bara för ett ögonblick återvänder till den gamla arenan, vilka är dina bästa minnen från Malmö Stadion?
– Det måste vara SM-guldet 2004, en fantastisk upplevelse,   min allsvenska debut. Den gjorde jag i maj 1995 som 17-årig inhoppare mot IFK Göteborg. Matchen slutade 1-1 och jag blev poängräddare med en ”strumprullare” bakom landslagsmålvakten Thomas Ravelli. Jag är inte bra på att komma ihåg gamla matcher men debuten har satt sig fast!

Höjer spetskompetensen
OK, vi tittar framåt igen. Vad ska vi våga hoppas på av MFF årgång 2009?
– Jag har varit en dålig tippare de senaste åren och blivit fruktansvärt besviken. Fjolåret räddades dock till viss del av att vi gjorde en bra avslutning med att ta 16 av 18 poäng och det var viktigt för självförtroendet, även om vi bara slutade sexa i serien. I år säger jag att målet är topp fyra och att komma ut i Europa på något vis. En väg kan ju vara att vinna Svenska Cupen…
• Men är det inte läge att revidera tipset efter att ni fått klart med brasseförstärkningen Wilton Figuei-redo?
– Nä det tycker jag inte. Är han den spelare han var när han spelade i Sverige senast så är det en klar förstärkning som höjer spetskompetensen rejält, men e n spelare förändrar inte så mycket ändå. Visst, vi k a n under lyckliga omständigheter gå hela vägen men får inte glömma att vi har väldigt många unga spelare i truppen som inte är riktigt färdiga ännu. Men vi är helt klart på rätt väg och har gjort flera bra värvningar. Vänsterbacken Ricardinho är en sådan liksom David Durmaz och snabbe Daniel Larsson är också en spännande spelare.
• Men mest känd är förstås Wilton Figueiredo. Du har mött honom?
– Oh ja, när han spelade i AIK. På Råsunda i Stockholm 2006 gjorde han ett mål när vi förlorade med 3-0 och året därpå när vi förlorade med 3-1 gjorde han två av deras fullträffar. Han har ett stort register och är målfarlig, snabb, teknisk. Kort sagt en klasspelare som bör kunna tillföra oss mycket och att han och våra tränare känner varandra redan från tiden i GAIS är också ett plus. Det blir knappast några acklimatiseringsproblem där inte!

VM-slutspel hägrar
• Du själv då efter en försäsong med en lårskada som gjort att du både missat en rad träningsmatcher och tvingats avstå från landslaget liksom allsvenska premiären borta mot Häcken?
– Den här våren har inte varit någon höjdare, trots att det började bra med landslagets USA-turné i januari. Nu har jag två landskamper mer än Bosse Larsson! Men jag har medvetet tagit det försiktigt med rehabiliteringen efter skadan för att inte riskera att slå upp den igen och förlora ytterligare tid.
• Du har missat de tre senaste landskamperna, bl a VM-kvalet borta mot Portugal. Orolig att vara på väg ut ur landslaget?
– Nä, det är jag inte. Klart det kändes tungt att behöva tacka nej till Portugalmatchen, men killarna skötte sig verkligen jättebra och 0-0 var ett mycket bra resultat för oss. Nästa gång är mot Danmark i juni och då hoppas jag absolut vara med och kriga om en plats. VM-slutspelet i Sydafrika nästa år hägrar men det blir riktigt tufft att nå dit!

Trivs fantastiskt i MFF
• På tal om landslaget. Din kompis Anders Svensson, som är ett år äldre än du,  sa i en intervju nyligen att ett par år någonstans där det är riktigt bra pengar vore inte fel. Tydligen hade han t o m haft kontakt med något arabland i fjol. Vad är din inställning?
–  Jo jag läste hans ”kontaktannons” och det är klart att om man fick ett kanonbud med enormt mycket pengar så vore det nog svårt att tacka nej. Men det måste vägas mot att jag trivs fantastiskt bra i MFF, med ett femårskontrakt i en trygg miljö och en klubb där jag har mitt hjärta.
• En uppgift säger att Wilton Figueiredo tjänat cirka 1,2 miljoner kronor i månaden i Quatar. Är det möjligt?
– Det tror jag säkert. Jag vet ju vad ”Chippen” Wilhelmsson tjänar i Saudiarabien. Ett bud på den nivån hade jag nog inte kunnat tacka nej till!
• Vem/vilka är årets allsvenska guldfavoriter?
– Elfsborg ser vassa ut med sitt starka mittfält och IFK Göteborg tror jag också mycket på. Men mästarna Kalmar ska inte räknas bort. Dom har tappat flera nyckelspelare men har hittills alltid klarat av att fylla på med rätt folk. Ja, även HIF tror jag finns med i bilden om ”Henke” kan fortsätta hålla hög nivå. Han är skillnaden mellan ett HIF i topp och strax under.

Bäst i Skåne
Bäst av skånelagen?
– Jag hoppas så klart att det blir vi, men det blir tufft! Tredjelaget Trelleborg ser också bra ut och jag har den största respekt för Tom Prahl, Alf Westerberg och Co. Dom gör med begränsade resurser ett kanonjobb och har förstärkt truppen bra som det ser ut.
• Du såg er 1-0-seger borta mot Häcken i premiäromgången på TV. Vad tyckte du?
–  Det var onekligen lite premiärskakigt i inledningen men blev stabilare och det var roligt att en av våra nya spelare fick göra segermålet. Att vi fick med oss tre poäng inför första hemmamatchen betyder mycket.
• Slutligen: hur går det mot Örgryte?
– Det blir säkert ett mer tillknäppt ÖIS mot oss än det som förlorade med
5-1 mot GAIS, men det ska inte kunna stoppa oss. Jag tror vi vinner med 2-0!

Av ARNE REIMER