Nu kör Ivo för fullt

Publicerad 06 maj 2010

Förra veckan tog MFF tre segrar på sju dagar och etablerade sig i toppen av tabellen. Samtidigt etablerade sig 19-årige Ivo Pekalski på MFFs mittfält med sina tre första matcher från start.

 

”Det är bara att köra på”, brukar tränare och spelare säga, inför en match eller en andra halvlek, eller bara i största allmänhet. För MFFs unge centrale mittfältare Ivo Pekalski gäller den frasen i dubbel bemärkelse. Inte nog med att han fått göra sina första allsvenska matcher från start: mitt i det täta spelschemat stack Ivo i tisdags emellan med sin uppkörning.

– Dan efter matchen mot Djurgården körde jag upp och misslyckades, och det var synd: debut, tre pinnar och körkort hade suttit fint, säger Ivo Pekalski, men ser inte alltför besviken ut.

En märkesdag
Och varför skulle han göra det? För bara ett par timmar sedan fixade han ”lappen” på andra försöket, och den senaste veckan har han gjort tre gånger nittio minuter som allsvensk startspelare. Istället för tre blev det nio pinnar och körkort. Ivo ger intryck av att vara en lugn och ganska lågmäld kille, men stoltheten och glädjen denna märkesdag i livet går inte att ta miste på.

Vart går första bilturen?
– Vet inte, men det blir ikväll. Jag börjar själv, plockar upp flickvännen, vi kör och äter något, sen kanske jag hämtar upp nån kompis. Det blir väl att cruisa på stan med nedvevade rutor och pumpande musik, säger Ivo och skrattar.

– Nu har man tagit studenten och körkort och gjort allsvensk debut. Bitarna börjar falla på plats.

Startspelare i superettan
Med ”stan” syftar Ivo Pekalski inte på Malmö, utan på födelse- och hemstaden Lund. Ännu ej tjugo fyllda bor han fortfarande hos föräldrarna ute på Linero, men letar lägenhet, så nästa pusselbit i livet ser också ut att vara inom räckhåll.

– Jag tycker det är skönt att dela lite på det, ha fotbollen i Malmö och bo i Lund med flickvän, familj och vänner.

Det var också i klassiska ”Krubban”, Lunds BK, Ivo Pekalski tog första stegen mot eliten, efter att ha fostrats i Linero med pappa Roman som tränare. Som 16-åring gick han till Landskrona BoIS, där han redan efter dryga året blev startspelare i Superettan, och i somras var det dags för nästa steg: till Malmö FF. Under hösten tog han en plats och spelade bra – i U21-laget. Men det blev ingen speltid med A.

– Från startspelare i Landskrona till att vara utanför truppen i MFF – på ett sätt var det som att börja om från noll. Det var tufft, och det gällde att vara stark mentalt, fortsätta tro på sig själv. Efter ett halvår började jag känna mig mer trygg i laget, kemin med de andra spelarna började fungera, säger Ivo.

Fått mycket beröm
Hans mål för säsongen var att vara med och konkurrera om en plats ”på riktigt”, som han säger. Två månader in är målet nått. Ivo Pekalski har gjort fyra inhopp, tre matcher från start – och har dessutom fått mycket beröm för sina insatser och sin spelstil: skicklig med bollen, passningssäker, blick för spelet, smidig och rörlig.

– Jag ser mig själv som en tvåvägsspelare. Jag kan vinna boll, jag kan fördela boll och styra tempot men även fylla på framåt. Jag älskar att ha boll, särskilt i vårt lag som rullar så mycket. MFFs spelstil passar mig, och är också den mest utvecklande. Jag kunde inte kommit till någon bättre klubb rent fotbollsmässigt.

Har mer att visa
I de matcher Ivo satt tydligast avtryck i så här långt har han haft en lite mer defensiv inriktning på sitt tvåvägsspel: inhoppet i andra halvlek mot Kalmar borta, då MFF vände 1-2-underläge till 3-2-seger, samt segrarna över Göteborg och Trelleborg.

– I utgångsläget har jag droppat ner för att hämta boll från backlinjen och sedan fördela den, medan Wilton med sina offensiva kvaliteter varit den som tryckt upp. Jag vill gärna gå framåt mer, men det gäller att värdera lägena och hålla balansen. Jag lyssnar på instruktionerna från Rolle, tar det steg för steg. Men jag har mer att visa.

Vad är nästa mål?

– Nästa mål är nästa match. Att få vara med, att göra sitt bästa. Och får jag inte spela fortsätter jag kämpa på. Jag har bara startat tre matcher, jag ser ingen anledning till att tro jag är nåt. Men varje match ska bli bättre än den förra.

Tobias Christoffersson

Matchprogrammet distribueras till Sydsvenskans prenumeranter fredagen den 7 maj och säljs runt Swedbank Stadion på matchdagen.

Ladda ner Avspark här(8 MB)