Nu kan Malmöborna äntligen bära kilt.

Publicerad 15 november 2006

Projektet har pågått i ett år och från och med måndag har staden Malmö och Malmö FF ett alldeles eget tartanmönster.

Allt tack vare Malmöbon och MFF-supportern Göran Broberg som också är en stor entusiast av Skotsk historia.

Malmö har fått sitt första egna tartanmönster. Det är en hel liten vetenskap att designa, tillverka och registrera ett tartan mönster.

Men nu är det alltså gjort.

Tyget finns att beskåda i MFF Supports butik på Östra Rönneholmsvägen från och med måndag.

Projektet började under hösten 2005 med att Göran Broberg, en Malmöbo med ett intresse för tartanmönster och en trogen Malmö FF fan, steg in i en butik på Kungsholmen i Stockholm som heter Scottish House.

”Jag köpte min första kilt för ca 17 år sedan och har alltid gillat Skottlands historia och
traditioner. Den Skotska historien är inte helt olika den Skånska.

Jag var mest lite nyfiken när jag steg in i butiken men Patrik McVey Gillion som äger butiken var snäll och svarade på mina frågor om tartanmönster. Jag undrade om det var möjligt att göra ett mönster för att hylla Malmö, Malmö FF och alla som håller på klubben.

Patrik berättade att han hade gjort detta för Hammarby för tre år sedan. Jag tyckte det verkade som ett kul projekt, samt ett sätt att knyta lite närmare kontakt mellan Skåne och Skottland.

Vi designade mönstret och sedan skickades ritningarna till Skottland, vi fick tillbaka färgprover och skickade tillbaka det vi inte var nöjda med.

Vi hade framför allt problem med färgen skyblue. Det slutade med att jag fick skicka över en MFF-halsduk.”

Projektet har pågått under ca 11 månader och är nu registrerat och godkänt för all framtid som tartan mönstret Malmö Skyblue tartan nr 7010.

Tartanen är registrerat i hos Scottish Tartan Authority som är den enda organisation i världen som får godkänna och registrera
tartanmönster.

Scottish Tartan Authority har som främsta uppgift att bevara, utbilda och utveckla kunskapen om Tartantyger.

Malmö skyblue tartan
”The tartan is made to unite everyone that has any connection to the town of Malmö. It is made in the colour light blue, white, dark blue and red to honour the football club Malmö FF and its supporters.

Red and white are the original colours of Malmö FF. Today the colours are light blue, white and dark blue. The light blue colour is called Skyblue and it symbolizes that the sky is always on the side of Malmö.”

Made by Göran Broberg and Patrik McVey Gillion