NU FÅR DET VA NOG!

Publicerad 19 augusti 2011

Efter Champions League-framgångar, Milan-fester och bortamatcher är det igen dags för allsvensk hemmamatch mot Gais. Senaste försöket på Swedbank Stadion mot Djurgården bröts av domaren efter 11 minuter. Dessförinnan avbröts derbyt mot HIF i maj efter cirka en halvtimme, vilket säkert få har glömt. Svensk fotboll i allmänhet och Malmö FF i synnerhet har haft sin beskärda del av våld, huliganer och avbrutna matcher. Nu får det vara nog!

Skadorna huliganerna orsakar fotbollen när fest förbyts i våld kan inte överblickas. För Malmö FFs del kan det handla om färre åskådare, företagskunder som tvekar att göra affärer med oss, ett skadat varumärke och, icke att förglömma, förlorade allsvenska poäng som gör att vi tappar mark i tabellen. Vilka älskare av fotboll och Malmö FF vill ha detta. Nu får det vara nog!

Matchen i Champions League mot Rangers från Glasgow var en underbar påminnelse om vad en viktig fotbollsmatch kan innebära. Ett i princip fullsatt stadion klätt i blått hejade fram sitt favoritlag och våra härliga fans fick hela publiken att hoppa. I samband med denna match fick vi se hur man kan skapa en fantastisk stämning där man älskar och stöttar sitt lag. Publiken lever ut sina känslor och det finns inget hat. Det är sorgligt att en del supportrar inte kan stötta sitt lag med god stämning utan att ”hata” motståndaren. Jag är så innerligt trött på allt hat inom fotbollen. Hat föder aggression. Nu får det vara nog!

Fotbollen är störst. Vi inom Malmö FF kommer aldrig att låta enskilda våldsverkare förstöra vår fina sport och anrika klubb. Efter matchen mot Helsingborg fastställde vi en handlingsplan i tio punkter som vi sedan jobbat efter. Tack och lov har det varit lugnt efter den matchen, men i samband med den avbrutna matchen mot Djurgården fick vi ta ytterligare åtgärder kopplat till bortaläktaren. Säkerhetsarbetet är ett ständigt arbete som kräver tid och resurser. Sammantaget har Malmö FFs anställda, ledning och styrelse ägnat osannolikt mycket tid och pengar åt säkerhet under 2011. Tid som kunde gått till att utveckla fotbollen, arenan eller arrangemangen. Nu får det vara nog!

Malmö FF har Sveriges bästa supportrar som skapar en fantastisk stämning på läktaren, i med- som motgång. Jag hoppas så innerligt att dessa positiva krafter får ”göra sitt jobb” idag utan intermezzon. Men med stöd av hela vår ljusblå publik. Att barnen ska kunna känna sig trygga och tycka att det roligaste av allt är fotboll.

Vi vill inte ha mer bråk. Enskilda våldsverkare ska inte tillåtas förstöra festerna på Swedbank Stadion. Det kommer vi aldrig att acceptera. Och jag som ordförande vill aldrig mer behöva skriva en sådan här text.

Nu får det vara nog!

 

Texten är ett utdrag ur programbladet Avspark. Ladda ner hela Avspark här. (9MB)