Norling: ”Vi har mycket att lära”

Publicerad 20 oktober 2011

Det var en dämpad men samlad Rikard Norling som gav några kommentarer efter blytunga 1-4-förlusten hemma mot Metalist Kharkiv.

MFF-tränaren fokuserade på ett par punkter:

Den goda starten:
– Vi fick en bra start i matchen. Vi spelade som vi vill, vi fick ledningen. De kvitterade, men det kunde vi leva med. Har vi kraften att fortsätta som vi inledde första halvlek… kan vi förlänga de perioder i matcherna mot såna här lag, kanske 75 av 90 minuter… men nu höll vi 20 av 90 och det är inte tillräckligt.

Sista kvarten av första halvlek:
– Sista 10-15 i första halvlek föll vi in i en negativ spiral. Vi tog ganska svåra beslut när vi spelade upp bollen, många spelare fick bollen felvända, och vi tappade boll. Vi tappade boll många gånger under den här perioden, och precis innan halvtidsvilan utnyttjade de ett av tillfällena.

Svårt efter 1-3:
– I andra halvlek var vi hyfsat på gång, men så fick vi ett väldigt onödigt mål emot oss på hörna. Och det är något vi helt enkelt inte kunde hantera, vi hade inte kraften och kanske inte heller skickligheten att vända på det läget.

Starkt motstånd:
– Vi får konstatera att det är ett riktigt bra lag vi mötte. En helt annan nivå än ett allsvenskt lag, det går inte att jämföra. Ska vi fixa ett sånt här lag måste vi – där vi är nu – vara på vår allra högsta topp på precis alla parametrar.

Mycket att lära:
– Vi har mycket att lära. Och vi vill lära. Men det svider som tusan. Det finns vissa lägen där vi behöver bli skickligare, vissa där vi kanske behöver bli mer cyniska, och kanske inte gå in i dem för att vi vet att risken är stor att vi tappar bollen. Vi har tre matcher kvar att lära i och vi kommer ta chansen att utnyttja dem. För att bli bättre, vilket alla ser att vi behöver bli.

Tre matcher, tre förluster i Europa League, kan du se ett mönster i hur förlusterna kommit?
– I skedet i första halvlekens andra del, när vi tappar boll tidigt och motståndarna kommer med fart och skicklighet. Där kan man se ett mönster i matcherna, då motståndarna också gör mål i förhållande till det vi gör.

– Det ser väl inte helt ljust ut, men vi ska göra ett försök!
…svarade slutligen Rikard Norling när en ukrainsk reporter frågade om MFF planerade att gå vidare från gruppen.

Ja, var vore vi om vi inte försökte? Det är trots allt tre matcher kvar.

Tobias Christoffersson