Norling efter matchen

Publicerad 01 december 2011

– Vi är glada att ta den första poängen. Vi har en två kvarter där vi inte spelar precis som vi vill. Bortsett från det tycker jag vi gör en stabil insats, sa Rikard Norling efter 0-0 mot AZ Alkmaar.

Vikten av att växa in i en match. Rikard Norling poängterade den särskilt i sina kommentarer efter MFF-AZ Alkmaar.
– En sak är att ha en taktisk idé inför en match, men mot bra lag måste man växa in i matchen och märka vad som funkar och inte. Detta var första gången vi lyckades med det i Europa League. Tidigare har vi kanske spelat bra första 25-30 och sedan har det bara tagit stopp. Nu var det nästan tvärtom; vi växte in i matchen. Fram till 70-75 minuter, då energin började ta slut, sa MFF-tränaren.

MFF spräckte inte målnollan i den femte matchen i Europa League-gruppspelet, men genom 0-0 mot AZ Alkmaar hemma på Swedbank Stadion raderas äntligen den förargliga poängnollan. Synnerligen välförtjänt dessutom – med bara lite flyt hade ett segermål och två poäng till kunnat bli verklighet.

På presskonferensen efter matchen uttryckte AZ-tränaren Gertjan Verbeek missnöje med att hans lag inte lyckades få upp tempot i första halvlek.
– Med det tempo vi hade i första är det inte lätt att komma fram till farligheter. Sista 20-25 kom vi upp i samma tempo som i vår hemmamatch mot Malmö.
Men några fyra mål blev det inte den här gången (AZA-MFF slutade 4-1); närmare bestämt inga alls.
Matchen rymde som helhet inte alltför många högkaratiga målchanser, och det oavgjorda resultatet är att betrakta som rättvist.

– Vi är glada att ta den första poängen. Vi har en två kvarter där vi inte spelar precis som vi vill. Bortsett från det tycker jag vi gör en stabil insats, inledde Rikard Norling sina kommentarer till matchen, för att strax utveckla:
– I första halvlek från femte till tjugonde ungefär hade vi inte grepp på dem, de lyckades komma igenom på sätt som kändes lite obehagligt. Sedan, sista kvarten i matchen naturligtvis – när deras nummer 20 växlade upp och vi var lite trötta…
Denne nr 20 Rasmus Elm, kapten och playmaker i AZ, som från en låg utgångspunkt inte fick igång så mycket holländskt spel i första, men blev tongivande i matchens slutskede.
– Vi var lite tajtare, lite kompaktare i första halvlek. I slutet av andra orkade vi inte hålla det och då fick Elm de där ytorna som han vill har för att spela bra, tyckte Norling.

Var dagens insats ett stort steg framåt för er i europaspelet?
– Jag tycker att vi tog ett steg framåt redan mot Metalist borta. Men vi gör allting lite snabbare idag, inte minst defensivt. Vi är bättre på att värdera, värderingen att pressa hårt och högt eller ha det kompakt, vi är bättre på att inte sätta motståndarna i numerära överlägen. Och vår felprocent i passningsspelet är lägre. Även om vi inte är på den nivå vi egentligen vi vill vara, då vi kan göra så kreativa och konstruktiva saker som vi vill – så blir vi inte av med bollen så ofta i svåra lägen.

Det var snarare AZ som slarvade bort bollen oftast, och MFF som fick och skaffade sig ett flertal fina kontringslägen – utan att lyckas ta tillvara på dem.
– Där känner vi att vi kan bli bättre. När vi vinner boll så vill vi allihop så mycket mer. Vi försvarar oss så bra, vinner boll bra… och kan vi bara göra lite mer… från korrekta passningar till att vi flyttar bollen så att det öppnar upp lite till… det handlar om små touchar och vändningar och sånt… där har vi en liten bit kvar.

Tobias Christoffersson