Norling: ”Bra av alla 26”

Publicerad 14 augusti 2011

Efter vänskapsmatchen mot AC Milan var MFF-tränaren Rikard Norling nöjd med vad han fått se från sitt talrika manskap på plan.

Svenska mästarna förlorade ”Champions Game” mot de italienska dito, men det krävdes straffsparkar för att fastställa resultatet. Under ordinarie matchtid spelade MFF 2-2 med Milan och väl så, inte minst med tanke på att de himmelsblå gick runt på hela 26 man, varav många unga och förhållandevis oerfarna spelare.

– Det viktigaste med den här matchen var dels att se till att energinivåerna finns kvar, att vi använde det här tillfället till att spetsa oss lite grann – och så att inte få några skador. Och dels att, naturligtvis, bjuda upp när vi har ett så fantastiskt motstånd här inför vår publik. Jag tycker att vi lyckades med båda delar, sa Rikard Norling efter matchen.

Att fokus såväl innan som efter matchen ligger på onsdagens bortamatch mot Dinamo Zagreb i playoffomgången till Champions League har inte varit någon hemlighet.
– Även under Milanmatchen hade vi fokus på onsdag. Dels hur vi matchade laget, men också delar i Milans spel som vi också måste se upp med mot Zagreb.
Vill du ge något exempel på det?
– Nej!
Sa Rikard Norling, förstås, och log.

MFF hade tagit ut en snudd på rekordstor trupp till matchen mot Milan, 28 man. Av dem fick hela 26 spela! Startelvan var snarlik en man kan tänka sig i Zagreb på onsdag, men efter en halvtimmes spel började manskapet rotera genom de fyra första bytena – och i halvlek gjordes inte mindre än nio.
– En bra genomförd match av alla 26 som spelade. Det var jätteroligt att se att trots att det i princip är två olika lag som spelar första och andra halvlek, så jobbar alla utifrån samma idé. Vi gör en bra, stabil insats idag.

Rikard Norling kommenterade några av de många posterna i sin matchning.
– Jag ville att Yago skulle spela lite mer, då han behöver matchtid. Jag ville att Pontus, Ivo och Jiloan skulle starta, men att 30 minuter räckte för dem då de spelat landskamp i veckan. Agon och Markus vill jag testa om de höll, och det gjorde de, och i övrigt ville jag inte att någon skulle spela mer än 45 minuter.

Det enda ofrivilla bytet var att Dardan Rexhepi inte kom ut till andra halvlek. Dino Islamovic ersatte honom.
– Dardan skulle ha spelat längre än sista kvarten av första halvlek, men han var inte 100 procent i en lårmuskel. Dino var inkallad som backup, och det märktes att han inte varit uppe så mycket och inte tagit del av exakt hur vi vill att han ska jobba som forward. Han fick spela mer än tänkt, men gjorde det bra, sa Rikard Norling.

Första halvtimmen pågick något av en match i matchen mellan Zlatan Ibrahimovic och Pontus Jansson, en kamp som var skön att se också från tränarbänken.
– Ett par år till så kommer Pontus att kunna mäta sig med de allra bästa. Han är fortfarande väldigt ung; man får ju tänka på att Zlatan har tio år fler muskler och träning och allting… ZIatan är en av världens absolut starkaste forwards. Men Pontus kan bli en av de spelare i fotbollen som står upp mot de starkaste forwardarna, i och med att han är ganska snabb också.

Motsvarade själva matchen dina förväntningar, sett till exempelvis kvalitet och intensitet?
– Matchen kommer kanske inte att gå till Milans historia, men de genomförde den. Både de och vi fick en hyfsad genomkörare tycker jag. Det var å ena sidan en träningsmatchkänsla, men det gick å andra sidan fort för att vara en träningsmatch.

Tobias Christoffersson