Nordiskt mästarmöte i UEFA Youth League

Publicerad 03 oktober 2023 i Nyheter,Ungdom

MFF:s P19-lag tar emot finska mästarna HJK Helsingsfors i den första omgången i UEFA Youth League. Tränare Max Westerberg ser fram emot en minnesvärd kväll på Eleda Stadion.

P19-tränare Max Westerberg framför onsdagens matcharena.

Malmö FF – HJK Helsingfors
Onsdag 4 oktober 18:45
Eleda Stadion

För fjärde gången spelar Malmö FF i världens främsta ungdomsturnering. Vid de tidigare tillfällena var det tack vare A-lagets deltagande i Champions League som automatiskt genererar en plats för P19-laget i UEFA Youth League. Den här gången har laget kvalificerat sig av egen kraft, i egenskap av regerande svenska P17-mästare.

Upplägget skiljer sig därför också lite åt. Istället för gruppspel som tidigare går man nu in i ”champions path” med utslagsgivande dubbelmöten fram till årsskiftet, då man kan möta lagen som spelat gruppspel i ett slutspel om man klarar sig hela vägen.

– Det finns för- och nackdelar med båda spåren. Att du får fler högkvalitativa matcher i gruppspelet är en fördel som inte går att bortse från, säger Max Westerberg, P19-tränare Malmö FF.

– Men ur ett utvecklingsperspektiv finns det en stor fördel med att spela champions path, eftersom det blir mer likt A-lagets Europakval. Det är en orimlig tanke att vi kommer att ha ett svenskt lag som är direktkvalificerat till gruppspel de närmaste åren. Och då måste man igenom kvalfasen med allt vad det innebär. Det är jättebra lärdomar att få spela det formatet.

SÅ SPELAS UEFA YOUTH LEAGUE
De 64 deltagande lagen delas upp i två grupper. De 32 lag som kvalificerats via UEFA Champions League spelar först gruppspel. Den andra halvan som kvalificerat sig i egenskap av inhemska mästare spelar två utslagsrundor under hösten. MFF inleder mot HJK och får möta vinnaren av FC Nantes och Lech Poznan om man går vidare.

Om MFF tar sig förbi de två inledande omgångarna väntar ett enkelmöte på hemmaplan mot en av grupptvåorna bland Champions League-lagen. Hela slutspelet spelas med enkelmöten och finalen går av stapeln den 22 april 2024.

Max Westerberg var med senast det begav sig och ledde laget i gruppspelet mot Juventus, Chelsea och Zenit. Likt A-laget blev det bara en poäng på de sex matcherna. Men erfarenheterna var många och viktiga.

– Det vi lärde oss då var att vi kan vara trygga i hur vi står oss tekniskt och taktiskt gentemot internationellt motstånd. Vi kunde matcha alla motståndare men behövde fler målchanser för att göra mål och blev hårt straffade när vi fick chanser mot oss. Nu låter det som att jag slår in öppna dörrar men vi måste ha det med oss i ett dubbelmöte. Hur viktigt det är att vi försvarar vårt straffområde med alla spelare och att vi tar vara på möjligheterna vi får.

MFF i UEFA YOUTH LEAGUE

Att vara klinisk och effektiv i alla delar av spelet är ett måste när man möter Christopher Nkunku, Achraf Hakimi och bröderna Théo och Lucas Hernández, som är några av de nuvarande världsstjärnor som MFF:s unga spelare stött på i turneringen genom åren. I de egna laguppställningarna hittar man namn som Mattias Svanberg, Dennis Hadzikadunic och Hugo Larsson. Det är givetvis för tidigt att avgöra vilka spelare som kommer att nå internationell toppnivå i de båda lagen som möts på Eleda Stadion på onsdagskvällen. Men klart är att det kommer att bli en tuff drabbning.

– Det är den bästa tävlingen du kan spela på ungdomsnivå och vi förväntar oss motstånd därefter. HJK:s A-lag är framgångsrika inhemskt och spelar i Europa regelbundet. Med tanke på deras status i Finland attraherar de många bra spelare. Vi räknar med att de är på en nivå som motsvarar de tuffaste allsvenska matcherna vi kan spela, säger Max Westerberg.

Ledarna förbereder laget precis som inför en vanlig match. Det är viktigt att spelarna inte tappar fokus i seriespelet under tiden man spelar Youth League. Men det går inte komma ifrån att det kommer bli något särskilt att få kliva in på Eleda Stadion.

– Det är ett speciellt tillfälle. I någon mån ännu mer speciellt än 2021. Vi spelar inne på Eleda Stadion i strålkastarljuset. Om än inte fullt ut det de drömde om när de fick sina första fotbollsskor är vi där och touchar i alla fall. Att få uppträda på den största av scener i tävlingssammanhang. Det finns många aspekter som gör att det blir en kväll att minnas. Och det syns i ögonen på spelarna att de ser fram emot det här.

Se matchen på plats

Matchen får inte tv-sändas eftersom den spelas samtidigt som en match i Champions League. Det enda sättet att se den är att vara på plats. Biljetterna kostar 50 kr för ungdom och 80 kr för vuxen.

huvudpartners

officiella partners